Nagrade za životno djelo primili su Zlatko Dalić, fra Bono Zvonimir Šagi i dr. sc. Rudolf Lončarić, a počasna građanka je Eva Akerman r. Krajinski

ZLATKO PRIMA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Danas je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, u nedavno obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani, održana svečana sjednica varaždinskog Gradskog vijeća u povodu Dana Grada i blagdana Svetog Nikole, nebeskog zaštitnika baroknog grada. Proslava je i ove godine protekla u iznimno svečanoj atmosferi, a nakon prigodnih obraćanja čelnih ljudi grada Damira Habijana, predsjednika Gradskog vijeća te Ivana Čehoka, gradonačelnika Varaždina i akademika Rainera uručena su ovogodišnja priznanja i nagrade Grada Varaždina.Na svečanosti je potpisan i sporazum o prijeteljstvu s gradom Pakracom, koji su u Domovinskome ratu branili mahom branitelji iz Varaždina i šireg varaždinskog i međimurskog područja.


Dodijeljena je ponovno, nakon 2013. godine još jedna i titula počasnog građanina/ građanke Grada Varaždina koju je primila Eva Akerman r. Krajinski, članica Židovske zajednice koja je preživjela holokaust, Ta titula pripala joj je zbog iznimnog doprinosa članova obitelji Krajanski i ostalih članova Židovske zajednice razvoju grada Varaždina između dva svjetska rata, kao i doprinosa hrvatskoj i europskoj farmakološkoj znanosti te glazbenoj umjetnosti i kulturnom životu grada Varaždina.Ovogodišnja vlasnica titule zahvalila je Gradu posebnim darom - klavirom Bösendorfer,koji je točno prije 100 godina njezina majka u Varaždin donijela kao miraz, pa je nakon 70-tak godina klavir ponovno vraćen tu gdje pripada, rekao je njezin sin, sada kao dar obitelji varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.


Ovogodišnja svečanost osim po počasnoj građanki bila je drukčija od ranijih i po ljudima koji su dobili i uistinu i zaslužili nagrade i priznanja bilo u obliku Povelja grada, Nagrade ili Nagrade za životno djelo, jer među dobitnicima su se našla čak dvojica izbornika - Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije koja je osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, te mu je uručena Nagrada za životno djelo i izbornik Davis Cup reprezentacije Željko Krajan, koji je dobitnik Nagrade Grada.

Nagradu za životno djelo primili su još i svećenik i teolog fra Bono Zvonimir Šagi, znanstvenik dr. sc. Rudolf Lončarić dok su dobitnici Nagrade Grada Varaždina dugogodišnji ravnatelj bolnice Ivan Herman, ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš, pobjednik Svjetskog kupa u BMX biciklizmu Marin Ranteš. Ovogodišnji dobitnici Plaketa Grada Varaždina su Dječji vrtić Bajka, Galerija Zlati ajngel, Umjetnička organizacija Kerekesh teatar, Ženski rukometni klub Koka, Savate klub Fight club Kovačić te obrt Auto-servis Vukalović dok su dobitnici Medalja Grada Varaždina Ljerka Albus i Ljerka Perči u kulturi, posthumno Ivan Lešina u gospodarstvu, Mirko Martinez u obrtništvu, Vladimir Šestak u sportu i Franjo Puškadija u rekreaciji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.