Sedmero pčelara osvojilo zlatne medalje na 8. ocjenjivanju i izložbi meda Varaždinske županije

Sedmero pčelara osvojilo zlatne medalje na 8. ocjenjivanju i izložbi meda Varaždinske županije
Sedam zlatnih medalja te po deset srebrnih i brončanih dodijeljeno je na 8. ocjenjivanju i izložbi meda Varaždinske županije, koja je održana u petak, 21. prosinca, u Varaždinu. 
 
Na Izložbi, koju je organiziralo Pčelarsko društvo Varaždin pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, ocjenjivali su se uzorci meda pčelara iz tri pčelarske udruge iz Varaždinske županije, iz Varaždina, Novog Marofa i Ludbrega. Daleko najviše bilo je uzoraka bagremovog meda, a uz njih po nekoliko uzoraka kestenovog, lipovog, cvjetnog i livadnog meda. 
 
Najviše ocjene dobili su uzorci meda pčelara Nenada Šobaka, Stjepana Kušena, Ivana Blaška, Gorana Danka, Mirjane Liber, Ivana Fučkara i Pčelarstva Lončarek. Priznanja i zlatne žlice uručio im je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je ujedno otvorio Izložbu.
 
- Čestitam vam na visokim ocjenama koje su potvrdile kvalitetu meda koji proizvodite ovdje u Varaždinskoj županiji. Veseli i to što je, nakon stanke od tri godine koje nisu bile medne, ova Izložba ponovno organizirana, čime se nastavlja i čuva višestoljetna tradicija proizvodnje meda. Ponosni smo na sve veću potražnju za vašim medom, što je najbolji pokazatelj kvalitete vaših proizvoda, ali i rada pčela. To je iznimno važno ako se zna da je proizvodnja gotovo 90 posto hrane u svijetu vezana upravo uz rad pčela  - rekao je zamjenik Paljak. 
 
Na izložbi je pozdrave uputio predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Goran Danko, a prisutan je bio i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.
 
Inače, pčelarstvo je u varaždinskom kraju bilo razvijeno još u 16. stoljeću, a 1770. godine Antun Gruber iz Varaždina bio je odlukom Kraljevskog vijeća imenovan prvim učiteljem pčelarstva u Hrvatskoj. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.