Papa: Razlike su bogatstvo, a ne opasnost

Papa: Razlike su bogatstvo, a ne opasnost

Draga braćo i sestre, sretan Božić, poručio je papa Franjo s balkona bazilike svetog Petra u sklopu tradicionalne poruke "Urbi et orbi" (gradu i svijetu). U svojoj božićnoj poruci pozvao je ljude da razlike među sobom smatraju bogatstvom, a ne opasnošću te na pomirenje u mjestima koje razdiru sukobi.

Papa Franjo održao je tradicionalni govor "Urbi et orbi" pred desecima tisuća ljudi na Trgu svetog Petra. Osvrnuo se na napetu političku situaciju u nizu država.

Govoreći o polarizaciji u pitanju migracija Papa je rekao kako je Bog htio ljubav, prihvaćanje, poštovanje za skromno čovječanstvo koje dijelimo kao raznolike rase, kulture i jezici. Naše razlike zato nisu štetne ni opasne - one su izvor bogatstva, poručio je.

Pozvao je na obnavljanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca. Međunarodnu zajednicu pozvao je da radi na političkom rješenju za Siriju i izrazio nadu u postizanje primirja u građanskom ratu u Jemenu, gdje stanovništvo pati od nasilja i gladi. Papa je pozvao i na jedinstvo u Nikaragvi i Venezueli, državama koje također pogađaju politički sukobi.

Naglasio je da se ne smiju zaboraviti milijuni izbjeglica i protjeranih u Africi kojima je potrebna humanitarna pomoć. U Ukrajini je pozvao na mir koji poštuje prava svih nacija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.