Uz naše pjenušce najviše nazdravljaju Nizozemci

Uz naše pjenušce najviše nazdravljaju Nizozemci

U 2017. godini izvezli smo 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti 748 tisuća eura, od čega najviše šampanjca sa zaštićenom oznakom izvornosti, čak 101 hektolitar, dok smo uvezli 14 tisuća hektolitara u vrijednosti više od 7 i pol milijuna eura, pokazuju podaci DZS-a.

Premda je uvoz veći, da je kvaliteta domaćih pjenušaca prepoznata u svijetu dokazuje porast izvoza. U prvih devet mjeseci ove godine izvezli smo 205 hektolitara vina u vrijednosti 465 tisuća eura, dok smo prethodne godine u istom razdoblju izvezli 158 hektolitara, u vrijednosti 350 tisuća eura.

„Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava. Hrvatske pjenušce odlikuje kvaliteta i raznolikost jer se, osim klasičnih internacionalnih sorti, rade i od autohtonih hrvatskih sorti vina poput terana, malvazije, plavac malog i graševine,“ rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

Najviše šampanjca izvezemo u Nizozemsku. U 2017. izvezli smo 69 hektolitara u vrijednosti 282 tisuće eura. Nakon Nizozemske slijede Italija i Crna Gora, svaka s 32 izvezena hektolitra u prošloj godini.

„Da su hrvatski pjenušci u vrhu svjetskih trendova i kvalitete svjedoči nemali broj medalja na svjetskim ocjenjivanjima vina, poput onih u Londonu i Parizu,“ rekao je Barbarić.

Što se tiče stranih pjenušaca, najviše ih uvezemo iz Njemačke, i to 4 tisuće hektolitara u prošloj godini. Dobro prolazi i talijanski prosecco s uvozom od 2 tisuće hektolitara u prošloj godini. U izvozu pjenušaca inače prednjače Italija, Francuska i Španjolska, a prema podacima Eurostata EU je u 2017. izvezla 809 milijuna litara pjenušca, od čega je oko polovice otišlo u zemlje članice.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.