Katolička crkva slavi svetkovinu Bogojavljenja ili Sveta tri kralja

SVETA TRI KRLAJA U ZG KATEDRALI

Katolička crkva slavi svetkovinu Bogojavljenja ili Sveta tri kralja. Jedan je to od najstarijih blagdana koji je vrlo važan u povijesti kršćanstva, a narodi su ga slavili čak i prije nego Božić ili Uskrs. 
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u zagrebačkoj župnoj crkvi Navještenja Gospodinova. U zagrebačkoj katedrali misno slavlje predvodio je monsinjor Josip Kuhtić.

- Ne možemo sve znati, nego nam je učiti, razmatrati i moliti cijeli život. Cijeli život je jedan hod prema Betlehemu. Poput mudraca, napuštati nam je gordost naših kraljevskih palača, poručio je u propovijedi monsinjor Kuhtić. Na kraju obilježavanja blagdana Bogojavljenja i tradicionalnog angelusa pred tisućama ljudi na Trgu svetoga Petra papa Franjo je, među ostalim, pozvao europske čelnike da se prestanu sporiti oko sudbine migranata koji se nalaze na Sredozemlju i da im pruže pomoć. Naime, Italija je pristala preuzeti žene i djecu ako Malta dopusti brodovima da pristanu u njihovu luku.

O blagdanu Sveta tri kralja

Sveta tri kralja u Dalmaciji nazivaju Vodokršća ili Vodokršće, a razlog tom pučkome imenu dolazi od toga što se dan uoči blagdana ili na samo Bogojavljenje u crkvi blagoslivlja voda koju nakon posvete vjernici nose kući. 
U Slavoniji je nekada gospodar kućne zadruge određivao tko će od ukućana otići sa svetom vodom u polje, a tko blagu u štalu. U Gradskome muzeju u Požegi stoji zapis iz 1900. u kojemu se navodi da bi najstarija žena trebala škropiti bunar i vrt, reduša ili žena koja je radila sve kućevne poslove škropila je živad, svinjar je svetom vodom škropio svinje, konjušar konje, a jedan od ukućana polja, livade i gumno.
Od starih običaja koji su se njegovali na otocima i u priobalju na blagdan Tri kralja, primjerice, iz kuće se iznosila slama i pepeo panja badnjaka. Onda se pepeo badnjaka odnosi u vinograd i polje. 
U Istri se čestitanje običavalo na Božić, na Svetoga Stjepana, Novu godinu ili na posljednji dan za čestitanje – blagdan Sveta tri kralja. Ujutro bi se okupili dječaci koji bi odlazili čestitati sumještanima i od njih su dobivali darove – govorilo se da će dobiti dobru ruku, obično orahe, jabuke ili lješnjake. 
U Kastvu se koledava. Prema starom običaju, kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar – a to su posljednjih godina članovi muške klape "Kastav" – obilaze ne samo Kastavštinu nego i njezinu okolicu, gdje ih u svakom domu počaste crnim vinom te dobrom rukom, odnosno novcem, a oni im zauzvrat pjevaju prigodnu pjesmu.
Pema tradiciji, na današnji dan tri će kralja pohoditi otočić Košljun, smješten u zaljevu ispred Punta na otoku Krku. Poklonit će se malom Isusu i prinijeti mu darove: Baltazar iz Krka "zlatno maslinovo ulje", Melkior iz Kornića "zlatni ovčji sir" i Gašpar iz Punta "zlatni med". Uprizorit će ih članovi udruge "Knezovi krčki Frankopani". 

Autor: D.M. /HRT https://vijesti.hrt.hr/481528/blagdan-sveta-tri-kralja-3

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.