Uz Vincelovo 2019. u Kutjevu: Vino se točilo, grlo se močilo…

vincelovo

Kutjevo – Samo je jedan sv. Vinko, ali je puno Vincelova! Ipak, ono najveće i najpoznatije obilježavanje blagdana tog poznatog sveca u požeškoj Zlatnoj dolini - već tradicionalno se održava u okrilju Kutjeva d.d. 
Pitoreskno vinogradarsko brdo Vinkomir povrh gradića Kutjeva tada naglo živne i probudi sve dobre duhove te čarolije okusa i mirisa kvalitetnih mladih i kuhanih vina.

I ne samo vina, puno toga Slavonija nudi pa su se domaći i inozemni gosti mogli okušati u pečenju i kušanju slavonskih kobasica na vatrici, uživanju u slasnim pečenim polovicama šarana, janjetini i volu s ražnja te guštanju u domaćim kolačima.

Prilikom dolaska, gostima je uručena čaša s prigodnim etuijem kako se ne bi „patili“ kod roštiljanja kobasica i kako bi doživljaj bio potpun jer upravo je to ono što pravi hedonisti najviše vole. Još kada se uz sve to još doda glazbeni program kulturno-umjetničkih društava Bektež iz Bekteža i Poljadija iz Grabarja, slavonski „štimung“ je bio zajamčen!


Otkad je svijeta i vijeka, prvo su se trebali orezati i blagosloviti trsovi vinograda, ali i zaliti pitkim vinom kako bi vinogradi i ove godine dobro rodili. Pokazalo se da su prošlogodišnje molitve upućene sv. Vinku itekako uslišane pa su oboreni rekordi prodaje. 
Enveru Moraliću, većinskom vlasniku poduzeća Kutjevo d.d. u tom se slatkom poslu baš kao i proteklih godina pridružio Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, ali i Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, Josip Budimir, kutjevački gradonačelnik, Josip Ređo, predsjednik Uprave Kutjeva d.d., a sve je blagoslovio kutjevački župnik Marijan Đukić.


- Prošla je godina bila puna najsjajnijih odličja na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima vina i prodano je rekordnih pet milijuna litara – istaknuo je Ređo prilikom početka programa u posebno uređenom velikom VIP šatoru.
Dakako, ovogodišnje je Vincelovo bila izuzetna prilika da se naš poznati vinski div zahvali svim prijateljima i poslovnim partnerima na vjernosti, ali i novinarima iz cijele Hrvatske koji ih godinama vjerodostojno prate te bilježe sve njihove impozantne uspjehe.


I tako je više od 700 gostiju uživalo je u slavonskim specijalitetima i mladom vinu, a vatrenu atmosferu su podgrijavali vrckava Indira Forza (koja nije zaboravila pohvaliti slasne kobasice op.a.) i tamburaški sastav Dyaco. Prava slavonska fešta potrajala je do ranih jutarnjih sati, a ničega nije nedostajalo, od ića do plesa i tamburice. I baš kao i uvijek na Vinkomiru, cijele noći vino se točilo, a grlo se močilo…

Autor teksta i fotografija: Slobodan Kadić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.