Prometni stručnjaci: Kako će izgledati novi način naplate cestarina

Prometni stručnjaci: Kako će izgledati novi način naplate cestarina

Novi sustav naplate cestarina na hrvatskim cestama bit će službeno predstavljen početkom veljače. Ako resorno Ministarstvo prihvati prijedlog španjolskih konzultanata, naplatne kućice više neće biti potrebne, smanjit će se čekanje, a prijeđeni kilometri bilježit će se automatskim čitačima.

Španjolski prijedlog na tragu je najboljeg mogućeg rješenja, poručuje za Media servis prometni stručnjak Željko Marušić.

“U svakom slučaju bolje je naplaćivati beskontaktno, jer na taj način se ubrazavaju prometni tokovi i poništava mogućnost malverzacija s naplaćivanjem, što je naš veliki problem”, kaže Marušić.

Marušić objašnjava kako je za naše prilike ovaj sustav bolji i od elektroničkih vinjeta, kakve se koriste u susjednoj Mađarskoj. To se pogotovo odnosi na ljetne mjesece.

“Kad bismo imali povoljne vinjete, koje su u ostatku godine korisne, one ne bi povoljno utjecale na promet. Povećala bi se količina vozila do granice kad bi nastali veliki zastoji”, kaže Marušić.

Marušić predlaže sljedeći sustav naplate. “Ja zagovaram da se kroz ovaj modela u deset vikenda turističke sezone, petkom od 10 ujutro do nedjelje u 24 sata, povisi cijena za 10 posto, jer na taj način bi po sistemu ‘win win‘ smanjili gužve, povećali protočnost i povećali prihode”, kaže Marušić.

Prometni stručnjak i konzultant Marijan Banelli, podržava novi način naplate cestarina, ali upozorava na probleme koje bi trebalo riješiti. Kaže da bi taj sustav trebao biti jedinstven za cijelu Hrvatsku, a ne samo za autoceste u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.

“Nemojmo se zavaravati. Znači, to radimo da bismo izbjegli gužve, a onda ćemo opet imati gužve na ulazima u zemlju – Istri i Zagorju. Ali to se mora riješiti politički, s obzirom na vlasničke odnose”, kaže Banelli.

Druga stvar koju treba riješiti je pitanje onih koji trenutno rade na sustavu naplate. “Što očekuje te radnike, koji će u tom trenutku biti višak? Ja znam da će dio biti prekvalificiran, kao u Sloveniji, u patrole koje će loviti one koji nisu platili, ali mora se to točno definirati.”

No, čemu uvoditi sustav ako naplatu cestarina nismo riješili dugoročno, na sljedećih 30 godina, a ne samo na deset, pita se Banelli? Jer – tehnologija napreduje.

“Napravimo satelitski sustav, primorajmo svakoga da taj sustav poštuje na način da ne može registrirati auto ako taj sustav nema unutra. Kako ćemo to izvesti da ga svatko dobije? Europski fondovi postoje za to, aposlutno. Zatim obuhvatiti sve ceste u RH i kako uklopiti to u Europu? Pa Europa se uklapa! Svi će na kraju imati u autu imati nekakav uređaj kojim će se plaćati cestarina u Hrvatskoj, Španjolskoj, dok god smo Europska unija.. To znači imati jedinstveni sustav.”

Slobodan protok autocestom bit će osnova novog sustava naplate cestarina, najavio je ministar prometa Oleg Butković. No, koji prijedlog će Minitarstvo prihvatiti, još se ne zna. Početak uvođenja novog sustava naplate cestarine očekuje se početkom 2021. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.