Prijedlog za vaš vrt: Zasadite srdašca, trajnicu koja će vas svake godine iznova veseliti svojom nježnom ljepotom

dicentra

Srdašca, nježna, lelujava, s laticama srcolikog oblika na lagano povijenoj stabljici, predivne nježno ružičaste boje s bijelim izdankom u sredini, krasila su vrtove naših baka. Bio je to jednostavno ukras vrta, cvijet koji se nije ubirao niti stavljao u vaze ili čašice već je predstavljao tek dražest vrta i ponos vrtlarice. A onda je nakon nekog vremena gotovo nestao, jer umjesto tradicijskog vrta u modu su došle pretkućnice zasijane engleskim ljuljem i zasađene grmolikim raslinjem, dok je tradicionalni vrt u kojem je bilo zasađeno mahom povrće, a u prednjem dijelu i cvjetnjak, polako posustajao.

Srdašca su bila toliko ukorijenjena u moj pojam ljepote da mi je taj cvijet postao i zaštitni znak jedne akcije koju sam pokrenula i desetak godina vodila s ciljem da putem Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša potaknemo na podizanje svijesti o potrebi zaštite i uređenja okoliša u kojem živimo. Bila je to najljepša edukativna akcija posvećena ekologiji koju sam vodila. Prihvaćena je sjajno, a rezultat je svake godine bio vidljiviji. Nicali su novi i novi vrtovi, natjecanje je bilo inspirativno, jer završavalo je dodjelom priznanja i nagrada najboljima. Od akcije Cvijet za ljepši svijet ostala je tek fb stranica, ali srdašca su i dalje naš glavni zaštitini znak.

S novim proljećem zato uvijek imam potrebu potaknuti profesionalne i vrtlare laike da vrate srdašca u svoje cvjetnake.U posljednje vrijeme zahvaljujući rasadnicima nude se i različite hibridne inačice pa imate na izbor od izvorne ružičaste do bijele, zlatne i žute... Stručni naziv ove biljke je Dicentra spectabilis. To je zeljasta trajnica iz obitelji Fumariaceae, podrijetlom iz istočne Azije, a nalazimo je od Sibira do Kine i juga Japana. Naš narod nadjenuo je toj nevjerojatno zahvalnoj trajnici svoja imena - srdašce, djevojačko srce, minđušica.

Vrlo je otporna na hladnoću te prezimljava na temperaturi do minus 20. Počinje nicati vrlo rano. Već početkom ožujka, pustit će mlade izboje, a zatim raste nevjerojatnom brzinom. Dicentra najbolje uspijeva posađena u polusjenu, u vlažnijem dijelu vrta. Razmnožava se sjetvom sjemenja u jesen, ili držanjem sjemenja u hladnjaku šest do osam tjedana, pa sjetvom u teglice ili na proljeće na otvoreno. Osim sjemenom, razmnožiti se može i podjelom korijena biljke. Kod presađivanja treba pripaziti na vrlo lomljivo korijenje.Biljka je otpornija i na nametnike poput biljnih ušiju, a od kukaca obožavaju je bumbari i pčele, a ako se bumbar primi za cvijet dok prikuplja nektar on će je i oprašiti. U svibnju završava s cvatnjom, cvjetovi postaju sve svjetliji i lagano počinju opadati, ali ako joj mjesto odgovara jako dugo može zadržati lisnati dio, ponekad potjera i pokoji novi cvjetić. Tijekom ljeta Dicentra lagano odumire te postupno izgubi cijeli nadzemni dio, no, može stradati i od jakih vjetrova, ali oni obično dođu kasnije u ljetu, kada nam je već podarila svu raskoš svoje nježne ljepote.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.