Ekologija: Podržimo „Belinu lipu“ u Visokom da postane Hrvatsko stablo godine

belina lipa

Izbor koji nikad nije bio aktualniji je izbor za Hrvatsko stablo godine. Svi znamo koliko je svako stablo bitno za očuvanje života na Zemlji, a budući da ovih dana svjedočimo mnogobrojnim požarima koji diljem svijeta uništavaju šumske predjele, uključujući i požare ogromnih razmjera u Amazoniji, svako stablo, koje je uspjelo opstati kao što je Belina lipa, dobar je znak pozitivnog djelovanja čovjeka kao i otpornosti te biljne vrste. Znamo i da je lipa ujedno zaštitno stablo Hrvatske države od davnina, te je inicijativa da se baš lipa i to Belina lipa u Visokom kandidira za Hrvatsko stablo godine izvrsna ideja. Uključite se i vi, pomozite svojim glasovanjem. Na žalost, Varaždin nije uspio sačuvati dvije lipe ispred crkve u Biškupcu, koje bi danas bile starije od 350 godina, a to se dogodilo, kao i rušenje drvoreda platana na Banfici baš za vrijeme kada je gradonačelnik Varaždina bio šumar. 

Zato Vas pozivamo da se pridružite i glasujete, a to vam poručuju i iz Varaždinske županije.

„Belina lipa“ u Visokom, zaštićeni spomenik prirode i jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, natječe se za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine. Podršku Općini Visoko i načelniku Dragutinu Matekoviću, koji su kandidirali „Belinu lipu“ na nacionalni natječaj, u Bučogradu su u četvrtak, 29. kolovoza, uz župana Radimira Čačića i savjetnicu Nataliju Martinčević, dali premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković, saborski zastupnik Anđelko Stričak, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot i varaždinski gradski vijećnik Miroslav Marković.

- Pozivamo sve građane da podrže kandidaturu i glasuju za „Belinu lipu“, zaštićeno stablo čija se starost procjenjuje na 777 godina – pozvala je Natalija Martinčević.

Natječaj za Hrvatsko stablo godine počeo je 1. kolovoza u ponoć, a trajat će do 15. rujna, također do ponoći.

Glasovati možete na: https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

Natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom. U konkurenciji za Hrvatsko stablo 2019. je šest kandidata, proglašenje će biti 22. listopada, a pobjednik će biti kandidiran za Europsko stablo 2020.  godine.

Belina lipa je zaštićena još 1966. godine, jer ne samo da se ubraja među najstarija stabla u Hrvatskoj, nego ima veliki kulturno-povijesni značaj. Prema legendi, zasadio ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je davne 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. O legendarnoj lipi je prije stotinu godina nepoznati pjesnik ispjevao pjesmu, a pod njezinom su se krošnjom odvijali svi važni događaji toga kraja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.