Video vodstvo izložbom „51000 Balthazargrad“ od srijede na YT kanalu Rijeka 2020

Od srijede, 28. travnja  u 12 sati, u sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, na YouTube kanalu Rijeke 2020 dostupno je video vodstvo izložbom „51000 Balthazargrad“, koja je od listopada 2020. pa do veljače 2021. godine bila postavljena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i koju je u tom periodu razgledalo više od 12 tisuća posjetitelja.

Izložba „51000 Balthazargrad“ na atraktivan je, zabavan i interaktivan način ispričala priču o nastanku animiranog genija profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, o međunarodnom uspjehu, priznanjima i utjecaju ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.
RIJEKA 2020 odlučila je ovjekovječiti postav izložbe u formi edukativnog video vodstva izložbom, kojim vode djeca, uz glas naratora Damira Orlića. Video vodstvo prilagođeno je tako djeci, ali i odraslima, i vodi gledatelje fizičkim postavom izložbe, kroz prostorije More, Rijeka, Grad i Svemir.
Video je nastao u produkciji riječkog studija Filmerija, dok je za ton videa korišteno audio vodstvo nastalo u produkciji MMSU Rijeka i Radija Roža koje je pak korišteno u trenutku kada zbog epidemiološke situacije nije postojala mogućnost održavanja vodstava u samom prostoru MMSU-a.

Kustos izložbe bio je Željko Luketić, a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba. Arhivska građa korištena za izložbu u vlasništvu je Zagreb filma.

Podsjetimo, naziv i sadržaj izložbe „51000 Balthazargrad“ inspiriran je činjenicom da je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila scenografu Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume rješavajući tako probleme svojih sugrađana. Riječ je o najvećoj izložbi posvećenoj animiranom geniju Profesoru Balthazaru ikada, koja je organizirana u produkciji programa Dječja kuća Rijeke 2020, čije se vrijednosti poput nenasilja, solidarnosti, participacije, neobičnosti i kreativnog pristupa pri rješavanju problema podudaraju s vrijednostima koje proizlaze iz slavnog animiranog serijala te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uz podršku i suradnju brojnih partnera i prijatelja, od kojih valja istaknuti Zagreb film koji je ustupio svu arhivsku građu za potrebe izložbe.

Video vodstvo_51000 Balthazargrad_photo by Hrvoje Franjić (6).JPG

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.