Premijer: Ponuda Europske unije Ujedinjenoj Kraljevini je velikodušna, najgori scenarij je da dogovor izostane

VLADA RH YOU TUBE

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, prije početka sastanka Europskoga vijeća, dao izjavu za medije o ishodu jučerašnjega radnog sastanka EV-a na temu Brexita.azao je da je glavna poruka britanske premijerke Therese May da pitanje carinskog režima na sjeveru Unije,  na granici Sjeverne Irske za Ujedinjenu Kraljevinu  nije prihvatljivo, nego bi trebalo vrijediti za cijelu UK. Pojasnio je da to predstavlja problem za sve ostale članice Europske unije, jer se na taj način praktički dezavuira koncept unutarnjeg tržišta, što je neprihvatljivo.

"S druge strane Ujedinjena Kraljevina želi cjelovitu zajedničku izjavu o budućim odnosima i inzistira na tješnjoj suradnji u području sigurnosti, bilo da je riječ o unutarnjoj sigurnosti ili vanjskopolitičkoj dimenziji te teme. Zaključili smo da podržavamo napore Michela Barniera, glavnoga pregovarača i da smo čvrsti u jedinstvenom pristupu svih 27 članica", izjavio je predsjednik Vlade, ocjenjujući da napredak koji je trebao biti ostvaren od sastanka u Salzburgu, nažalost, nije dovoljan.Unija je spremna uložiti dodatne napore u pregovarački proces, ali ne a priori fiksirati novi izvanredni sastanak na vrhu na temu čl.. 50. Ako se dogovor ne postigne na razini pregovarača, to će biti tek u prosincu, na redovitom sastanku, pojasnio je.
Na sastanku na kojem su izlagali svi članovi, hrvatski je premijer govorio o potrebi, kad Brexit već nažalost postoji i kad su zemlje članice na njemu angažirane već dvije godine, da se iskoristi  ovih nekoliko mjeseci koliko je preostalo za izradu uređenog izlaska Ujedinjene Kraljevine, ne samo zbog reputacije Europske unije, nego osobito u kontekstu izbora koji slijede.Kazao je da nema šanse da rok za Brexit bude produljen, on ostaje 29. ožujka 2019.

"Ono na čemu se paralelno radi  je solucija da nema dogovora, tzv. cliff edge scenarij po kojem u 00.01 30. ožujka iduće godine,  Ujedinjena Kraljevina postaje treća država. To je najgori mogući scenarij, puno bolje je to na cjelovit način regulirati i ispregovarati", napomenuo je predsjednik Vlade, dodavši da je ponuda EU-a koja je na stolu velikodušna i dobra za Ujedinjenu Kraljevinu.Predsjednik Vlade kazao je da na jučerašnjem kongresu Europske pučke stranke vrlo temeljito i detaljno govorio o situaciji o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora, a u dogovoru s predsjednikom Tuskom o tome će govoriti i na današnjem sastanku Europskoga vijeća.

"Mislim da je važno da senzibiliziramo šefove država i Vlada na tu temu. Za mnoge od njih ona nije u fokusu, to svi znamo, zato je i dobro da se na to osvrnemo. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske, odnosno Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici Europske unije vode računa i o tome što se zbiva i u hrvatskom susjedstvu", poručio je predsjednik Vlade Plenković, dodajući da očekuje razumijevanje i veću osjetljivost za pronalaženje, a to je dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji bi spriječio ovakve scenarije kakve imamo danas.

Na upit o nedovoljnom broju glasova za referendumske inicijative, predsjednik Vlade ponovio je  da će Ministarstvo uprave omogućiti ne samo predstavnicima tih inicijativa, nego svima zainteresiranima, uključujući i medije, da sami naprave uvid u potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećim, pa će se svatko moći uvjeriti što je istina, a što netko misli da možda nije istina", odgovorio je predsjednik Vlade.
Novinare je zanimalo i hoće li Ministarstvo uprave po tom pitanju dalje postupati prema Državnom odvjetništvu."Mislim da je ministar Kuščević tu bio jasan, a vidim da su već reagirale i neke stranke. Važno je znati i da prema statistikama, a pratili smo i kako je to bilo kod prijašnjih inicijativa, nažalost uvijek ispada da je otprilike 9% - 11% potpisa neispravno", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.  

 

https://youtu.be/50Q6Z5ylSVk

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.