U kraljevskom Ninu istražite povijest ali i brendirana jela od šokola, morske šparoge i cvijeta soli

U kraljevskom Ninu istražite povijest ali i brendirana jela od šokola, morske šparoge i cvijeta soli

U starom hrvatskom kraljevskom gradu Ninu istražite povijest ali i brendirana jela od šokola, morske šparoge i cvijeta soli. Zato čitajući naš putopis krenite stopama Gastronauta s kojima smo i mi nedavno pošli u uzbudljivu gastronomsku šetnju Ninom, garniranu suncem, morem i nevjerojatno zanimljivom poviješću vidljivom i danas na svakom koraku ovo predivnog gradića.

 

Uz pratnju kostimiranih vodiča u Ninu smo se naužili ljepote divotnih arheoloških ostataka ninske povijesti. U staroj povijesnoj jezgri o tome će vam ispričati i kustos muzeja u kojem se uz ostatke povijesti od Liburna i Rimljana preko srednjeg vijeka danas čuva i brod Condura Croatica, kao pomorski artefakt i priča o Ninskoj mornarici.

Solana i Cromaris

U  staroj jezgri Nina i danas je iznimno živo, tu je još nastanjeno domaće stanovništvo pa se i neki od najreprezentativnijih barova i restorana nalaze tik uz katedralu ili crkvicu Svetoga križa. Tu je i naša šetnja bila pretvorena u čisti hedonizam uz kušanje jela od šokola, morske šparoge i cvijeta soli, jer sol iz Ninske solane, Ninu je kroz povijest važila za "bijelo zlato". Danas se solani kao kontinuiranoj odrednici gospodarskog razvoja, uz uslužnu granu koju predstavlja turizam, u pozitivnom smislu pridružila i tvrtka Cromaris svojim sofisticiranim mrjestilištem i distribucijom riblje mlađi za uzgajališta ribe koju se može kupiti i u našim i inozemnim trgovačkim lancima.

Domaćin nam je bila Turistička zajednica grada Nina, na čelu s Marijom Dejanović, a u gastronomsku šetnju krenuli smo s Gastronautima i Karin Mimicom, koja je i ovaj put prepoznala još nekoliko inovativnih mogućnosti gastro-brendiranja ove destinacije. Morskoj šparogi dodala je šokol i sol te birana vina ovoga kraja.

 

Morska šparoga i šokol

Glavna tema ako je po prvi puta bila jedna sasvim neugledna, samonikla biljčica - morska šparoga. Slanuša, kako je zbog njezina staništa zovu domaći, raste u plitkim lagunama i prepuna je vitamima, minerala i vlakana, a na poticaj Marije i Karin ninski su je ugostitelji znalački iskoristili kao inspiraciju u maštovitom kreiranju svojih jela, počevši od rižota, jela od ribe i školjaka, pizza, brusceta pa sve do hamburgera...

Na tanjurima se u raznoraznim kombinacijama našao i tradicionalni ninski šokol, suhomesnati proizvod, nalik na buđolu, koji se od davnina radi na ovom području, a TZ Nina mu je posvetila i festival - Šokolijadu.

Nin - inspiracija za vrhunski odmor

Zato, ako Vam ove godine treba dodatni poticaj za izbor destinacije za godišnji odmor, preporučujemo vam Nin s njegovim prekrasnim pješčanim plažama i reprezentativnim smještajem u Holiday Resortu Zaton, Nin, koji nudi sve što vam je potrebno za vrhunski odmor i opuštanje s cijelim nizom kulturno-zabavnih i inih sadržaja za cijelu obitelj.

Osim vrhunskog smještaja u luksuznim apartmanima tipa bungalov, Zaton nudi i sadržaje za sport i rekreaciju. U sklopu Resorta je i vodeni park, amfiteatar za kazališne predstave i koncerte, igralište za mini golf, te više caffe barova i restorana s vrhunskom ponudom. Naravno, ugodan smještaj nude i privatni iznajmljivači.

A ako se odučite neka vas naša eno-gastro preporuka nadahne da u Ninu kušate delicije koje će vam zasladiti nepca, te u nekom od restorana ili na kućnom pragu OPG-a Butić provedete ugodne trenutke uživajući u autohtonoj vinskoj sorti mareštini i pršutu, jelima ispod peke ili domaćoj janjetini. 

 

 

 OPG Butić - seoska idila nadomak Nina

OPG Butić nalazi se na desetak kilometara od Nina i nudi nadahnjujući domaći seoski ambijent u kojem vam je zagarantiran bijeg od turističke vreve uz obalu. Za sjajno raspoloženje i dobar osjećaj pobrinut će se kao domaćin mladi Ante Butić, koji će vas oduševiti svojom radinošću, vizijom i nadasve srdačnom gostoljubivošću spram svakog gosta. OPG uz pršut, peku, domaću janjetinu, maslinovo ulje i sir nudi i prirodni med, a mladi Ante je po nama i primjer domaćina i turističkog djelatnika koji bi trebali slijediti svi koji se bave ili se žele baviti turizmom u Hrvatskoj.

O ponudi Nina pročitajte više na linku: https://www.hia.com.hr/turizam/putopisi-putovanja/item/27466-gastronautska-setnja-ninom-najstarijim-hrvatskim-kraljevskim-gradom-posvecena-morskoj-sparogi-i-delicijama-ninskog-kraja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.