Aquafest Varaždinske Toplice je završio - vidimo se ponovno prvog vikenda u lipnju 2023.

Aquafest Varaždinske Toplice je završio - vidimo se ponovno prvog vikenda u lipnju 2023.

Svakog prvog vikenda u lipnju Varaždinske Toplice na već tradicionalnom Aqua festu simbolično otvaraju svoja vrata rimskim legijama, gladijatorskim borbama, rimskim igrama, predavanjima i kreativnim radionicama. Dođete li u to proljetno vrijeme u Toplice moći ćete i vi nakratko postati Rimljaninom, pridružiti se kostimiranoj povorci i družiti se s legionarima, gladijatorima, ali i uživati u koncertima i predstavama, večerati poput rimskih careva, razgledati povijesno naselje Aqua Iasae, hramove posvećene Minervi, Jupiteru i Junoni, te putevima vode otploviti u antičku prošlost Grada Varaždinske Toplice.

 Aqua fest uvijek obiluje zanimljivim programima, a ove godine održan je koncert posvećen vodi, predstava i scenski spektakl Žrtve Dijani Luni i Žrtve Paljenice, a posebno uzbudljive bile su borbe gladijatora i program Dioklecijanova Legija.
Veselo je i kreativno na radionicama u parkiću gdje se djeca i odrasli mogu zabaviti izradom vjenčića, slaganjem mozaika, izradom drvenih igračaka, oslikavanjem kamenčića, facepaintingom i još mnogo toga!

Znanstveni skup mjesto je za razmjenu iskustava iz područja kulture i turizma, ali i priča o vodi, povijesnim termalnim gradovima, kulturnoj ruti Vijeća Europe i mnogim drugim temama.
Stari Rimljani i njihova gastronomija jedna je od tema jer njihove svečanosti - Bakanalije - nadaleko su poznate svečanosti uživanja u dobroj hrani koju su voljeli jesti rukama, iako su imali žlice, noževe i čačkalice od drveta, a između jela ispirali bi prste mirišljavom vodom?
Ave Imperator, morituri te salutant - poznati je pozdrav rimskih gladijatora, koji su se poput drevnih heroja, neustrašive i moćne legende, borili protiv snažnih neprijatelja i gladnih lavova - neki od njih kao zarobljenici, kriminalci, drugi kao slobodni ljudi!
Ovi slavni zatvorenici imali su poprilično dobru medicinsku njegu. Njihove rane i lomovi su se liječili, a tijekom oporavka čak su bili podvrgnuti i fizikalnim terapijama. Neki gladijatori imali su i vlastite privatne liječnike i masere, a njihova se ishrana pomno pratila, te su uglavnom bili vegetarijanci?
Rimljani su vjerovali da Bogovi imaju moć direktno utjecati na njihove živote i sudbine. Bogovima su se obraćali kad je trebalo donijeti važne odluke, udovoljiti im ili kad su željeli znati što donosi budućnost, zato na Aqua festu ne propustite jedinstvene scenske prikaze prinošenja žrtve Božici Dijani Luni i povorku pod Bakljama ulicama antičkih Toplica.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.