PUTEVI MORA - Nin: Kraljičina plaža, ljekovito blato, razgled Nina i ostalih povijesnih gradova, uživanje u gastronomiji Mediterana

PUTEVI MORA -  Nin: Kraljičina plaža, ljekovito blato, razgled Nina i ostalih povijesnih gradova, uživanje u gastronomiji Mediterana

Putevi mora nude nam beskrajne priče, kaže pjema, a danas Vam predstavljamo ideje za odmor ili posjet najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu, punom povijesti i arheoloških atrakcija, ali i uzbudljvom mjestu za odmor i rekreaciju te život u skladu s prirodom.

Ideje za Vaš savršen dan u Ninu, kako to ističu u ninskoj Turističkoj zajednici mogu biti: Kraljičina plaža, ljekovito blato, razgled Nina i ostalih povijesnih gradova, posjet Muzeju soli, uživanje u šokolu i drugim delicijama ili sve to zajedno, jer Nin ma koliko ga puta birali za svoje ljetno odredište nikad ne može dosaditi. A dodirnete li palac na skulpturi ninskog biskupa Grgura, vjeruje se da ćete uistinu ponovno i doći u taj gradić vanvremenske ljepote, pun atrakcija i gostoljubivih i dobrih ljudi.

Osim Turističkog kompleksa Zaton, koji nudi vrhunske sadržaje za vaš savršeni odmor i rekereaciju i jednako tako vrhunsku gastronomiju, nećete pogriješiti odaberete li neki od privatnih smještaja, modreno uređenih apartmana te prehranu u nekom od sjajnih restorana koji nude bogatu gastronomiju naslonjenu na zdrave namirnice i okuse mora iz tadicionalne mediteranske gastro baštine

A što to posebno Nin nudi?

Bez obzira na to dolazite li u Nin radi odmora, liječenja ili da biste istražili njegovu povijest, prirodne ljepote ili sve to zajedno, posve je sigurno da vas čekaju i mnoga ugodna iznenađenja. Svaki vaš dan bit će zanimljiv i ugodan, a nadasve ispunjen. I svaki će biti drugačiji – Nin i njegova okolica doista su prava riznica!

Upoznajte bogatu povijest

Bogatu ninsku povijest lako ćete upoznati – njezini su spomenici savršeno ugrađeni u sadašnjost i mjesta su na kojima se i danas intenzivno živi. Nije li uzbudljivo popiti kavu pored tisućljetnog spomenika, „susretati“ kipove povijesnih ličnosti i zaustaviti se ondje gdje su se krunili hrvatski kraljevi?! Podsjećamo vas samo na neke od znamenitosti čiji je obilazak jednostavno obvezna točka povijesne šetnje Ninom. U polju Prahulje nalazi se romantična krunidbena crkva sv. Nikole iz 11./12. st. Na samom ulazu u grad dočekuje vas kip kneza Branimira. Pored kamenog mosta nalazi se Condura Croatica, replika starohrvatskog broda iz 11. st. Nezaobilazna točka jest spomenik biskupa Grgura Ninskog, rad znamenita kipara Ivana Meštrovića. Grgur prema vjerovanju ispunjava želje onima koji mu dotaknu palac. Kažu, provjereno!

U daljnjem obilasku grada opasanog bedemima posjetite još nekadašnju katedralu – crkvu sv. Anselma, kapelu Gospe od Zečeva, crkvu sv. Ambroza, najmanju katedralu na svijetu – crkvu sv. Križa i još mnoga druga zanimljiva povijesna mjesta. Među njima su i ostaci rimskog mozaika iz 2. st. te – stanovnicima Nina sigurno posebno važno mjesto, spomen-park pjesnika Petra Zoranića Ninjanina. U vašem danu za povijest obiđite i bogate ninske muzeje Zlato i srebro Nina te Muzej ninskih starina.

Doista, Nin je prava povijesna riznica u čijem će vam upoznavanju dragocjena biti pomoć ninskih vodiča – i vaš savršen dan upoznavanja ninske prošlosti doista će to i biti.

Iznimni darovi mora

Prekrasne ninske plaže stvorene su za užitak sunčanja i kupanja cijele obitelji. Ali nije tu kraj darovima prirode što potječu iz mora. Jednostavno, biti u Ninu a ne posjetiti Solanu i Muzej soli, odnosno upoznati tradiciju prikupljanja soli, ili ne upoznati specifičan svijet ptica značilo bi uskratiti sebi jedinstven doživljaj i čaroliju ninskoga života.

Jeste li znali da su ornitolozi ovdje evidentirali oko 200 vrsta ptica, mahom selica, kao i endemičnu pticu vlastelicu? Ovu pticu crno obojenih leđa i krila te bijelog trbuha i vrata u ljetnim mjesecima možete vidjeti s mladuncima na plitkim bazenima Solane. Posebna atrakcija u sklopu Solane jest Muzej soli koji posjetitelje vodi kroz dugu tradiciju proizvodnje soli. Sigurno je, nikoga ova zanimljiva priča o soli ne ostavlja ravnodušnim i malo će tko iz Muzeja soli otići bez atraktivnog suvenira.

Još jedan izniman dar mora privlači posjetitelje, bolesnima pomaže, a za zdrave je atrakcija koju valja vidjeti. U neposrednoj blizini znamenite Kraljičine plaže lokalitet je ljekovitog blata koje uz stručnu pomoć i nadzor u kombinaciji oblaganja ljekovitim blatom i kupanja u toplome moru pomaže u ublažavanju i liječenju mnogih tegoba.

Okolica Nina – riznica doživljaja

Ninska je okolica iznimno bogata i svakako zaslužuje da je upoznate. Pred vama je težak zadatak izbora ili pak što je daleko bolje i jamči prekrasne doživljaje – planiranje da u svakom danu posjetite dio atrakcija. U osmišljavanju ovog plana vaši će vam domaćini rado biti savjetnici.

Kad ste u Ninu, relativno ste blizu čak pet prekrasnih nacionalnih parkova NP Paklenice, NP Krke, NP Kornati, NP Plitvička jezera i NP Sjeverni Velebit te parkova prirode Vransko jezero i Telašćica. Svaki je od ovih lokaliteta doista jedinstven i zaslužuje vašu pažnju te, nema dvojbe, ostaje trajna slika za pamćenje.

Želite li posjetiti osebujan svijet otoka – a svaki je od njih doista drugačiji predlažemo da započnete s otokom Pagom gdje možete posjetiti siranu te kušati znameniti paški sir. Na ovom ćete otoku također vidjeti kako se izrađuje nadaleko poznata i cijenjena paška čipka. Zanimljivi su i otoci Ugljan i Pašman i na njima više turističkih odredišta čiji vam obilazak također jamči ugodan dan i prekrasan izlet.

Savjetujemo, obilazak udaljenijih atrakcija kombinirajte s posjetom onima bližima kao što je samo dva kilometra udaljeno mjesto Ninski Stanovi u kojima se nalazi ekološka farma krava Vigens, dva kilometra udaljeno ribarsko mjesto Privlaka, potom sedam kilometara udaljen Vir, poznat po ronilačkim lokalitetima, ili pak desetak kilometara udaljeno mjesto Poljica. U ovom se posljednjem nalazi obiteljska farma magaraca Dar-mar koja je posebno atraktivna djeci. Ovdje se proizvodi magareće mlijeko odavno poznato kao lijek za dječju bolest hripavac ili kukurikavac, zamjena je za majčino mlijeko i pomaže oporavku nakon težih bolesti. U mjestu Poljica također se nalazi obiteljsko gospodarstvo obitelji Babac/Damjanić koje ima vlastiti ekološki smokvik s nagrađivanim pekmezom od smokava.

Zadar, povijest i samo vaš trenutak

Zadar je, nema dvojbe, prekrasan grad koji vrijedi vidjeti, a od Nina je udaljen svega 14 kilometara. Zanimljiv spoj bogate povijesne baštine i suvremenosti privlači svojim izgledom i atmosferom, povijesnim spomenicima među kojima je najpoznatiji crkva Sv. Donata, ali i suvremenim instalacijama „Morske orgulje“ i „Pozdrav suncu“. Želite li slušati čudesan i pomalo mističan zvuk koji nastaje kad se valovi razlijevaju i ulijevaju u cijevi s različitim otvorima, pozvani ste na ovaj u svijetu doista jedinstven koncert zadarskih „Morskih orgulja“.

Druga urbana instalacija „Pozdrav suncu“ posebno oduševljava u sumrak intenzitetom i bojama svjetlosti. Priča o ovoj instalaciji veže se uz boravak Alfreda Hitchcocka koji je u Zadru boravio 60-ih godina prošloga stoljeća te je bio istinski oduševljen zadarskim zalaskom sunca, što ga je proglasio najljepšim na svijetu. Doista jest!

Šibenik, Trogir i Split – tri UNESCO-ova bisera

Boravak u Ninu idealna je prilika da posjetite i druge dalmatinske gradove od kojih ste udaljeni svega sat-dva sata vožnje. Šibenik, udaljen od Nina 90 kilometara, povijesni je grad uokviren tvrđavom a zaštitni mu je znak katedrala sv. Jakova – uvrštena na popis UNESCO-ove svjetske baštine koja je poznata po tome što je u njezinoj gradnji korišten jedino kamen, bez uporabe ikakva drugog materijala. Vaš put vodi dalje do romantičnog Trogira, grada spomenika s brojnim iznimno vrijednim građevinama iz romanike, gotike i renesanse što mu je osiguralo titulu najočuvanijega romaničko-gotičkoga grada u središnjoj Europi, stoga ga je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

Vaš put dalje vodi do Splita koji je od Trogira udaljen dvadesetak kilometara. Drugi po veličini grad u Hrvatskoj ima bogatu povijest i zanimljivu sadašnjost. Najvažniji povijesni prostor jest Dioklecijanova palača jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu koja je također na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Careva je palača sagrađena između 295. i 305. god. kao kombinacija luksuzne vile i rimskoga vojnog logora (castruma) koja je najvećim dijelom građena od u svijetu glasovitoga kamena s obližnjeg otoka Brača.

Probudite romantiku

Nin ima tisuću zanimljivih lica i doživljaja. Kao predah od upoznavanja povijesnih znamenitosti, izraz vaše želje da u užurbani svakodnevni tempo vratite smirenost i životnu radost, predlažemo vam i jedno posebno putovanje: put u romantiku! Posjetite romantičnu krunidbenu crkvu sv. Nikole, mjesto gdje se odigravao važan dio hrvatske povijesti. Posjetite najmanju katedralu na svijetu, crkvu sv. Križa i u njoj promatrajte igru svjetla i sjene. Zaustavite se u spomen-parku znamenita ninskog pjesnika Petra Zoranića Ninjanina. Uživajte u prekrasnim ninskim plažama i jedinstvenim zalascima sunca, plovite replikama starih ninskih brodova ... dodirnite palac kipa Grgura Ninskog i poželite želju. I ne bismo mogli reći, da li zbog ove predaje ili zbog svega što ste ovdje vidjeli i doživjeli, i vi ste sigurni: smireni i vedriji, vi idete dalje … do novog susreta u Ninu!
FOTO - TZ Nin

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.