Viška uvala Stiniva ponovno svrstana među najljepše europske plaže, a ima i svoju slikaricu!

Viška uvala Stiniva ponovno svrstana među najljepše europske plaže, a ima i svoju slikaricu!

Stiniva, uvala neobična zbog uskog ulaza s mora, strmih litica i teške dostupnosti s kopna, krije prelijepu plažu nazvanu također Stiniva, a smještenu, znamo mi to dobro, na otoku Visu. Upravo zato opet je „zapela za oko i pero“ novinara „Easy Jet Travellera“, pa je dospjela i ove godine na listu najljepših plaža u Europi. Poznato je kako je Stiniva  svojim prirodnim ljepotama privlačila najprije stanovnike našeg najudaljenijeg nastanjenog otoka, a kad su počeli dolaziti turisti, nakon dugih godina zatvorenosti otoka, otkrili su je mnogi, pa tako i turistički novinari, koji često daju savjete kako se s kopnene strane spustiti u Stinivu, jer treba imati prikladnu obuću i dobre vještine svladavanja kosog i nepristupačnog terena.

Najvažnije ipak to da turistički portali redovito Stinivu spominju i uvrštavaju među najljepše europske plaže i uvale. Tako je upravo Stiniva osvojila  2016. godine titulu najljepše europske plaže, a sada se, ovoga ljeta, ponovo našla na listi, kako su novinari napisali „najčarobnijih plaža kojima je nemoguće odoljeti.“ Lijepo je to čuti i pročitati i znati da je to još jedan razlog više za privući turiste iz Hrvatske ali i cijeloga svijeta upravo na otok Vis.

Vrijedi napisati što točno iznosi o Stinivi već spomenuti  „Easy Jet Traveller“: - Najjužniji hrvatski otok Vis, do kojeg se dolazi jednosatnim putovanjem trajektom iz Splita, poznat je po svojoj tajanstvenoj ljepoti, savršeno očuvanoj zbog desetljeća izolacije. Stiniva je savršen primjer njegove očaravajuće ljepote s bijelim liticama koje se uzdižu i poput vrata otvaraju put u tirkizno more. Uvala je 1967. proglašena značajnim krajobrazom Hrvatske i otad je čvrsto zaštićena, a unatoč turistima koji se spuštaju na njezinu plažu posutu kamenčićima, Stiniva još uvijek ostavlja dojam tajnog kutka Hrvatske. – pišu strani novinari koji, razvidno je, dobro poznaju i našu povijest i naše hrvatske prirodne ljepote. A oni su, osim naše Stinive na popis najljepših stavili i plaže Cala Macarelleta (Menorca, Španjolska), Cala d'Hort (Ibiza, Španjolska), Praia de Benagil (Algarve, Portugal), Navagio (Zakintos, Grčka), Spiaggia Grande (Positano, Italija), Reynisfjara (Island), Sarakiniko (Milos, Grčka), Spiaggia Rosa (Sardinija, Italija), Blue Lagoon (Ölüdeniz, Turska), Bolata (Kavarna, Bugarska) i El Golfo (Lanzarote, Španjolska).

Stiniva se našla dakle ponovno u dobrom i „visokom“ društvu najčarobnijih europskih plaža. 

Zanimljivo je da je Stiniva poslužila i kao inspiracija viškoj slikarici Nataliji Borčić koja joj je opijena ljepotom uvale i sjećanjima na krajolike djetinjstva posvetila jedan čitav ciklus.  OPŠIRNIJE NA ihttps://www.hia.com.hr/kultura/galerije-i-muzeji/item/28253-natalia-borcic-izlozbom-stiniva-u-galeriji-zlati-ajngel-predstavlja-se-varazdinskoj-likovnoj-publici

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.