Uz Svjetski dan turizma uvjerili smo se kako maštovito i kreativno Međimurje zna promišljati turizam i u tome je najbolje u Hrvatskoj

WELNESS CENTAR ARCADIA

U Međimurju je 27. rujna, Svjetski dan turizma, obilježen novinarskom studijskim putovanjem u "nepoznato" i prezentacijom objekta i sadržaja koji su se razvili dijelom i zbog korištenih županijskih potpora o čemu je nam je govorio Matija Posavec župan Međimurske županije, podsjetivši na slogan koji Međimurje u turizmu i živi već niz godina.
- Ovogodišnji slogan Svjetske turističke organizacije u povodu Svjetskog dana turizma je „Promišljati turizam“, a upravo je to politika kojom se vodimo. Ono što osobito raduje jest predanost naših ljudi u svemu što rade, a tu predanost nastojimo poticati i brojnim potporama, među ostalim i ovogodišnjim potporama u turizmu za koje je natječaj otvoren do 10. listopada. Nakon što smo prošle godine obnovili fortifikaciju Starog grada Zrinskih i otvorili Riznicu Međimurja, ove je godine Međimurje dobilo prekrasan vidikovac na Mađerkinom bregu. No tu ne stajemo s ulaganjima u turističke sadržaje, već ćemo nastaviti ulagati u interpretacijske centre, obnovu kulturnih vrijednosti i promicati snažni identitet Međimurja kroz potencijale koje imamo, poučio je župan Posavec.

Glavni domaćin međutim bio je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, koji je uz kreativne i marljive Međimurce, glavni kotač razvoja turizma u svome kraju pa se danas, kako sam kaže, Međimurje može pohvaliti titulom najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma te dodaje. - Europska komisija tri puta nas je proglasila europskom destinacijom izvrsnosti, a dobitnici smo i oznake Suncokreta ruralnog turizma te četiri turističke nagrade 'Simply the best'. Nedavno je ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina dodijeljen certifikat Ecolabel, čime je ova međimurska kuća postala prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj kojem je dodijeljena takva oznaka, a Međimurje je i ovogodišnji finalist izbora za regiju koja na najbolji mogući način promovira održivi turizam. To je samo dio rezultata u turizmu kojima se možemo pohvaliti posljednjih godina, zahvaljujući dobroj strategiji, ali i odličnoj suradnji svih dionika u turističkom i uslužnom sektoru. rekao je Rudi Grula.

 A ovom prigodom domaćini su nas poveli put uslužne uljare Bister u Domašinec, čija se ulja nalaze na policama Lidla, diljem EU-a, te dalje do središta robinzonskog turizma u Međimurju  - PG GELER u Malom Mihaljevcu. Ovaj adrenalinski park uz stručno vodstvo nudi najbolju dozu adrenalina i zabave. Na raspolaganju je park gdje se sa sigurnosnom opremom prelazi preko prepreka iznad zemlje završno sa zip-lineom, divovska ljuljačka i ‘team building’ igre osmišljene za sve dobne skupine. Unutar parka nalazi se kušaonica autohtonog sira ‘turoš’, a uživo se mogu vidjeti i međimurski konji. Ukoliko gost želi produžiti svoj boravak, u mogućnosti je unajmiti robinzonski smještaj. Kvalitetna usluga osigurana je i za školska druženja, djecu iz vrtića, team building za tvrtke i grupe, djevojačke i momačke zabave, individualne posjetitelje i sl..

Izletište Zlatni breg u Zasadbregu idealno je mjesto za predah uz ručak pa smo i mi zastali na trenutak da bismo kušali dio međimurske tradicijske gastronomije. Izletište je na prekrasnom mjestu odakle se za lijepog vremena pruža pogled sve do Balatona, a restoran s 80 sjedećih mjesta mjesto idealan je i za vjenčanja, godišnjice braka, rođendane, krizme, prve pričesti, krštenja, nedjeljni ručak, novogodišnje zabave i ostale prigodne svečanosti. Pruža sve vrste najkvalitetnije hrane, vrhunsko domaće sortno vino i ostala pića po pristupačnim cijenama. 

U Arcadia wellness parku, Frkanovec 116, jedinstvenom turističkom odredištu potražili smo svoj mir - najtraženiji i najdragocjeniji sastojak turizma, koji se uistinu i nudi, u ovom jedinstvenom wellness centru punom neobičnih sadržaja - kreativnih, rekreativnih i edukativnih aktivnosti koje se ovdje već desetljeće i dulje nude prema zamislima Zlatka Bacingera, u cilju ispunjavanja primarne svrhe ljudskog postojanja – postizanja unutarnjeg mira i ravnoteže iz čega sve izvire.

Park se nalazi u briježnom dijelu Međimurja, desetak kilometara od Čakovca i Toplica Sveti Martin, unutar Spomenika prirode Bedekovićeve grabe – staništa zaštićene vrste leptira plavca, a sastoji se od wellness objekta, zasebnog smještajnog objekta s vanjskim bazenom, saunom i jacuzzijem te okolnog hortikulturnog vrta. U široj okolici prostiru se šume i livade s uređenim šumskim šetnicama. A Zlatko Bacinger svoju ideju objašnjava ovim riječima:

- Nudimo wellness boravke te smještaj s četiri zvjezdice sa sadržajima za odmor i opuštanje: rekreaciju, kreaciju i edukaciju. Wellness sadržaji podrazumijevaju vrhunsku medicinsku masažu, finsku saunu sa saunskim bazenom, jacuzzi, slanu sobu te glazbenu terapiju. Rekreativne aktivnosti možete ispuniti šetnjom obližnjim šumskim šetnicama i trim-stazama, boćanjem na uređenom igralištu, badmintonom, vožnjom biciklima do mlina na rijeci Muri i drugim oblicima lagane i opuštajuće rekreacije. Kreativni sadržaji zastupljeni su crtanjem na štafelaju, modeliranjem u glini te mogućnošću osmišljavanja originalnih kreativnih aktivnosti, ovisno o osobnim sklonostima. Edukativnu znatiželju ispunit ćete obilaskom terapijske Filozofske šetnice – Atenske škole. Ona će vas na vrlo promišljen način uvesti u zanimljiv misaoni svijet antičke Grčke i Rima, potičući u vama prirođenu potrebu za dubljim promišljanjem i preispitivanjem samoga sebe.

 Koja je naša najveća prednost? Arcadia – to je osama, priroda, mir i tišina. Takvu vrstu odmora nećete pronaći u pretrpanim toplicama, krcatim plažama ili bučnim hotelima. Kada rezervirate termin, vi ste, dakle, u Arcadiji jedini gosti – to je naša najveća prednost, a vaše najveće zadovoljstvo. Pojam Arcadia (izvorno iz grčkog jezika Ἀρκαδία) u prenesenom, metaforičkom smislu označava mjesto ispunjeno harmonijom čovjeka i prirode.  Arcadia wellness park naš je odgovor na važno životno pitanje današnjice: Mira se zaželio čovjek, ali gdje da ga nađe?

Slijedio je posjet Pozojevu vrčaku  u OPG-u Hren, na okruglom Okrugli vrhu, gdje nam je vlasnica Mirjana nadahnuto ispripovijedala princip regenerativne poljoprivrede, a posebnost objekta za smještaj gostiju je – slamnati krov,  kuća od zemlje i pruća u sklopu koje se može  dobiti uvid i iskušati neka stara umijeća poput izrade košara od vrbe i kukuruzne komušine, tkanje na tkalačkom stanu, pletenje, kukičanje.

Eko certificirani vrt, vinograd i autohtoni voćnjak dio su OPG-a na kojemu se nalazi se nekoliko bitnih točaka tradicijskih zanata. Od „Pozojevog vrčaka“, „Pozojove hiže“ i tradicijsko rukotvorstvo međimurskog kraja „Pozojove roke“. Originalno ime međimurskog kraja je „Pozoj“ što znači zmaj. Zašto zmaj? Iz legende, poznata u općini Sveti Juraj na Bregu, Sveti Juraj ubija zmaja na svojem bijelom konju.
Gospodarstvo Hren izletište je sa obnovljenim starim štagljem i vrtom sa domaćim vrstama cvijeća, grmlja, voća i povrća. Osim navedenog obitelj Hren bavi se i izradom tradicjskih igračaka, predmeta iz kukuruzne komušine, slame, šibe, krep-papira te pletenih i vezenih predmeta.

I za kraj, kako posjetiti Međimurje, a ne zaustaviti se na vinskoj cesti. U Štrigovi, domaćin nam je bila Vinarija Kocijan, koju krasi duga obiteljska tradicija. Danas Vinariju Kocijan vode Andreja i Petar, mladi bračni par, koji su odlučili nastaviti tradiciju koju je započeo Petrov otac Vladimir, ali i uvesti novu tehnologiju u vinarstvu i vinogradarstvu. Trenutačno posjeduju oko 8 hektara vinograda, koji su smješteni na lokacijama Banfiji i Orehovčak, a od sorti uzgajaju moslavac/ pušipel, chardonnay, graševinu, sauvignon, rajnski rizling, traminac mirisavi, te merlot i cabernet sauvignon. Obitelj Kocijan je jedna od obiteljskih vinarija koja se uključila u projekt „Mlado.Međimurje“ čime se na tržištu kupcima i distributerima predstavljaju mlada buteljirana vina, samo dva do tri mjeseca nakon berbe.


 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.