Hrvatski „Klub članova Selo“ - dodjela nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" održava se 30. studenoga u Osijeku

Hrvatski „Klub članova Selo“ - dodjela nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" održava se 30. studenoga u Osijeku

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19 sati.

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma.

Iz Varaždinske županije prijavljena su tri projekta. 

U kategoriji a) tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljeno je Izletište Grešna pilnica s projektom Pružanje ugostiteljskih usluga autohtonih jela i pića, te pružanje usluga smještaja u etno selu Grešna pilnica. Otvorite vrata raja u Grešnoj pilnici, u mjestu stolovanja Grofa Draškovića, pitoresknom mjestu Klenovnik. Ponuda vizualnih i tjelesnih ugoda ispunit će sa srećom Vaše vrijeme provedeno u ovoj destinaciji. Kušajte ponudu autohtonih jela u tradicijskom ruralnom okruženju, dobrog domaćeg vina i rakije uz ljubazne domaćine. Sjetite se djetinjstva u našim muzejima i opustite se u motivacijskoj šetnici. Snimite dobru fotku i naučite nešto iz tradicije našeg kraja. Ako se želite odmoriti ili prespavati u našim sobama uz zvuk klopotica i buđenje pijetlova posjetite Izletište Grešna pilnica.

U kategoriji vinski turizam prijavljena je Vinarija Stručić s istoimenim projektom. Sanja i Tomislav Stručić, vrhunski su ludbreški vinari. Njihovi prekrasni vinorodni brežuljci, čisti zrak, odlično vino i gostoljubivost dočaravaju nastavak jedne ljubavi prema zemlji i vinogradarstvu koja je započela 1984. godine s obiteljskim vinogradom udaljenim tek tri kilometra od samog centra svijeta. Tamo je, nekoć, Sanjin otac Dragutin Crnković podigao prve nasade vinove loze, zasadio prvi vinograd, a svoju ljubav prema vinogradarstvu prenio na kćerku i uveo ju u vinski posao. Sanjin suprug Tomislav zavolio je, također, bavljenje vinarstvom i vinogradarstvom te su 2000. godine osnovali Vinariju, a 2017. proizveli prvi pjenušac u regiji. Predvodnici su novog vinskog stila u Varaždinskoj županiji i danas stvaraju vrhunska i kvalitetna vina. Vinarija Stručić postala je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih, a s ozbiljnijom proizvodnjom počela je 2002. godine.

U kategoriji ruralno turistički projekti prijavljen je OPG Štefanko s projektom Friščićev mlin u Prigorcu – čuvar ivanečke mlinarske tradicije. Friščićev mlin privatna je vodenica i jedini preostali mlin od nekadašnjih 20-ak, koliko ih je bilo na potoku Bistrici, koji još uvijek melje. Nakon što je izvan funkcije bio 30-ak godina, Stjepan Friščić obnovio ga je 2004. godine uz pomoć TZ Grada Ivanca te je mlin postao jedna od glavnih turističkih atrakcija na ovom području. S godinama se ponuda proširivala, pa je tako danas mlin mjesto na kojem se može vidjeti i isprobati proces mljevenja žita, kušati gastronomski specijaliteti od različitih vrsta brašna, ali i kupiti brašno. Mlin se nalazi uz izvor pitke vode, a dio je i turističko-edukativne šetnice „Ivanečki mlinarski put“ zbog čega, kao jedini u funkciji, privlači izletnike i planinare na putu do vrha Ivančice, od kojih su mnogi postali i stalni kupci proizvoda iz mlina.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.