Temišvar / rumunjski Timišoara - Europska prijestolnica kulture 2023. u prosincu će proslaviti kraj ove uzbudljive godine

Temišvar / rumunjski Timišoara - Europska prijestolnica kulture 2023. u prosincu će proslaviti kraj ove uzbudljive godine

Temišvar / rumunjski Timišoara - Europska prijestolnica kulture 2023. u prosincu će nizom zanimljivih događanja proslaviti kraj ove uzbudljive godine. Moto multikulturalnog Temišvara kao europske prijestolnice kulture je "Svijetli svojim svjetlom i osvijetli svoj grad!“. Temišvar (Timsoare), je ujedno i jedna od tri ovogodišnje europske prijestolnice kulture (uz Elefsinu u Grčkoj i Veszprém u Mađarskoj), što se reflektiralo kroz brojna događanja tijekom godine - oko 30 svakog tjedna, dok je prosinac u znaku velike završnice kojoj ćemo i mi uskoro nazočiti.

Temišvar je glavni grad Banata u Rumunjskoj, a bogata povijest ostavila je tragove u više od 10000 arhitektonski zanimljivih zdanja. Zbog arhitektonske baštine iz doba Habsburške monarhije, nazivaju ga danas malim Bečom. Veliku povijesnu ulogu odigrao je i u političkim događanjime te je upravo iz Temišvara 1989.  krenula revolucija koja je rezultirala rušenjem vlade diktatora Chausheskog.

Tijekom godine Temišvar je ugostio i književne nobelovce poput Orhana Pamuka, Olge Tokarczuk, njemačkog filozofa Petera Sloterdijka, održan je koncert orkestra Zapadnonjemačkog radija, s dirigentom Cristianom Macelaruom, koji je inače rođen u Temišvaru, organizirana i izložba međunarodno poznatog rumunjskog kipara Constantina Brankusija....

Evo kako organizatori najavljuju događanja u prosincu. 

- S radošću završavamo nezaboravnu godinu u Temišvar u prosincu - Europskoj prijestolnici kulture za 2023. Pripremamo se za filmski festival, predstave, koncerte i izložbe koje ističu raznolikost i kreativnost koje su obilježile ovu godinu.
Dugo očekivani trenutak mjeseca, "Neverending Timisoara 2023", obilježit će kraj programa Timisoara 2023 - Europska prijestolnica kulture grandioznim događanjem koje će trajati tri dana. Trg Unirii bit će srce ove proslave, gdje će nevjerojatan niz svjetski poznatih umjetnika poput Jessie J, Katie Melua, Delia, Roisin Murphy i Emaa razveseliti publiku svojim najdražim hitovima.

Također će se prikazati akrobatska predstava "The Windrose" na istoj pozornici. Završna gala večer održat će se u Palači kulture i pružit će emocionalni retrospektivni pogled na ovu godinu, ispunjenu jedinstvenim trenucima koji će ostati u sjećanju svih. José González, jedan od najiščekivanijih umjetnika, održat će koncert u Timiš Cinema, a sve će ulaznice biti rasprodane unutar prvih 20 minuta.
U kinu Victoria održat će se međunarodni seminar "VECTOR TM. Kultura kao urbana praksa", na kojem će autori urbanih strategija, arhitekti, kustosi i kulturni diplomati raspravljati o vektorima urbanog preobražaja generiranim kulturnim programom. Muzej javnog prijevoza MX - "Corneliu Mikloși" također će ugostiti program performansa "ZONE &," referirajući se na Zona Festival, značajan kulturni fenomen u Timišoari iz devedesetih.

Više o programu događanja "Timišoara 2023 zauvijek" možete pronaći na web stranici https://continua.timisoara2023.eu/ro/

 Osim ovih događanja, Timišoara će oživjeti na svakom koraku s raznovrsnim kulturnim aktivnostima, izložbama i predstavama. 

Dracula TiMes filmski festival označava početak mjeseca. Do 3. prosinca bit će premijera i prikazi filmova različitih žanrova poput fantastike, horora, dokumentarnih, eksperimentalnih, autorskih, europskih dugometražnih i kratkih filmova pažljivo odabranih iz programa Dracula Film Festivala u Brašovu, Sombra Film Festivala u Španjolskoj (Murcia) i Dublin International Short Film and Music Festival. 

Dva najcjenjenija prikazivanja unutar festivala bit će dokumentarni film "Bela Lugosi: Pali vampir" (Rumunjska, 2007.), koji će se moći vidjeti u subotu, 2. prosinca, s početkom u 20:00 u FABER-u, te prikazivanje filma "Poor Things" (Ujedinjeno Kraljevstvo/SAD, 2023.), u nedjelju, 3. prosinca u Timiš Cinema, od 19:30. Posljednja značajna međunarodna izložba suvremene umjetnosti, 2023. u Timišoari, Individual Compus | Individual All-Around, bit će otvorena za javnost do 3. prosinca. Može se posjetiti od utorka do nedjelje, između 17:00 i 21:00, u Zapovjedništvu garnizona.
Do iduće godine, grad će ugostiti tri posebne izložbe koje doprinose prazničnom ozračju kraja godine. Prva je "The Twisting", otvorena do 11. veljače 2024., u Kunsthalle Bega, zatim "Disco MV", koja se može vidjeti do 10. veljače 2024., u MV Sci-Art centru, i taktička izložba "Feel the City" u Bastionu 2, koja završava 15. siječnja 2024. 

Također, 2. prosinca održat će se predstava "Sidy Thal", koju su stvorili dramski pisac Thomas Perle i redatelj Clemens Bechtel, ilustrirajući scenu gdje je izvedbu pjevačice Sidi L'vovna Tal' (Sidi Tal) i njenog ansambla u Kazalištu Timišoara prekinula eksplozija dviju ručnih granata, a 6. prosinca svi zainteresirani pozvani su sudjelovati na Science & Wine #4 - Logistika - Upravljanje lancem opskrbe, događaju posvećenom istraživanju, na kojem će sveučilišni predavač Attila Turi, stručnjak u području, otkriti bitne aspekte logistike i ilustrirati njegovu relevantnost u sadašnjem kontekstu. 

 "Mađarsko državno kazalište 'Csiky Gergely'" 7. prosinca imat će premijeru predstave "1978," u režiji Tomija Janežiča. Priča o lokalnim i globalnim događajima koji povezuju Timišoaru s Novom Goricom (Slovenija), smještenom na granici s Italijom. Ove dvije gradove nekad su činili istu zemlju - Austro-Ugarsko Carstvo. 
Istog dana, najpoznatiji glasovi rumunjskog rocka, Phoenix, Cargo, Mircea Baniciu i Implant pentru Refuz, zasjat će na pozornici Iulius Towna u koncertu "Rock for Life."
Od 7. do 10. prosinca, ljubitelje mode, nakita i suvremenih dodataka pozivamo da otkriju autentične lokalne proizvode stvorene s ljubavlju i pažnjom talentiranih umjetnika i dizajnera na događanju "Harababura Fair", održanom na prizemlju Project Centra.
prosinca otvara se izložba "Povijesti iz '89. u stripovima" i može se razgledati u Središnjoj knjižnici Politehničkog sveučilišta u Timišoari. Izložba će obuhvatiti odabir radova iz prvog strip-albuma, ujedinjujući radove 32 autora posvećenih događajima iz prosinca 1989., objavljenih u Rumunjskoj. 

Istog dana održat će se i otvorenje izložbe "Moulding Nature - Konceptualni izazovi okoliša u Timišoari". Studenti Politehničkog sveučilišta u Timišoari, zajedno s Färgfabriken Contemporary Art Centrom iz Stockholma i studentima Fakulteta arhitekture i urbanizma UPT, pozivaju javnost da razmišlja o urbanom okolišu pod utjecajem čovjeka, gdje priroda često postaje ograničena. Izložba će biti otvorena do 17. prosinca i može se vidjeti od četvrtka do nedjelje, između 17:00 i 21:00, u Bastionu 3. 


"TakeOver 2.0" donosi živahnu atmosferu studentskog života u prvi plan praznične sezone. S tri zabave koje pokrivaju različite glazbene žanrove i okupljanje nacionalnih i međunarodnih umjetnika, kampus UPT postaje središte zabave 9. prosinca.
Sredinom mjeseca, dokumentarni film "Priča o četiri grada" premijerno će se prikazati 14. prosinca u 18:00 sati u Vodnom muzeju. Projekt Common Heritage - The Tale of Four Cities projekt je koji povezuje četiri europska grada povezana istim zajedničkim arhitektonskim naslijeđem.

Dokumentarac će izložiti zajedničku naraciju četiri grada kroz komparativne kadrove, naglašavajući slične elemente. Ova naracija ima za cilj povećati osjećaj pripadnosti istom europskom prostoru. Također, 14. prosinca održat će se javno predstavljanje monografije "Mircea Nicolae. Sam", obuhvaćajući sve faze umjetnikova rada, analizirajući postojeća djela i ističući njegov istraživački proces.
Za najmlađe, prosinac donosi predstavu "Mali princ", lutkarsku predstavu prirodne veličine, napravljenu prema najljepšoj knjizi djetinjstva, napisanoj od strane Antoinea de Saint-Exuperyja, koja će se održati u Domu mladih - Okrugla dvorana, od 16 sati.

Predstava "Poezija Jazz Suite" donosi jedinstveno zvučno iskustvo u srce Banata. 16. prosinca u Nemesis Art Clubu publika je pozvana otkriti duboki lirizam ove regije u 8 zvučnih slika. Putujuća predstava kombinira govor s improviziranom jazz glazbom, nudeći zvučni panoramu koja odaje počast djelima najvažnijih preminulih pjesnika Banata.
I kako bismo drugačije mogli bolje proslaviti ovu godinu nego impresivnim showom 31. prosinca, koji nam pruža Festival svjetla na Bastionu Marije Terezije?To je sjajna večer u kojoj će Timišoara otkriti svoju ljepotu i bajkoviti završetak godine koja nam je donijela mnogo iskustava.
Pozivamo vas da proslavite kraj ove godine pod znakom umjetnosti, radosti i postignuća. Bilo da ste strastveni ljubitelj glazbe, fascinirani predstavama ili željni istraživanja raznolikosti događanja, Timišoara 2023. ide dalje. S vama u prvom redu. 
Komunikacija Nacionalnog kulturnog programa "Timišoara - Europska prijestolnica kulture u 2023." financirana je od strane Grada Timišoara, Ministarstva kulture i Županije Timiš. 
Glavni partneri: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi
Službeni emitent: TVR
Partner mobilnosti: Automobile Bavaria - kažu organizatori, a do kraja godine ako ste željni putovanja i kulture možete se uključiti i vi, a HIA će vam uskoro približiti destinaciju i događanja kroz nove objave s lica mjesta.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.