Završen prvi Makarska Gourmet Expo 2019

GOURMET

Restoran Del Posto obnovljenog Grand Hotela Slavia u Baškoj Vodi, pobjednik je prvog Makarska Gourmet Expoa – gastronomske izložbe održane u subotu u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Makarske. Osim njih, po tri slijeda na nekoliko desetaka metara dugom stolu postavljenom na Trgu 146. brigade izložili su Kap uja i Peškera, ekipe hotela Miramare i Meteor iz Makarske, tučepski restoran Kamena i hotel Kaštelet. Natjecalo se u kategorijama predjelo, glavno jelo i desert, a jela su nakon što ih je jedva stigao probati ŠKMER-ov žiri u par minuta doslovno pomeli posjetitelji, uglavnom stariji strani turisti. Radilo se većinom o suvremenim reinterpretacijama tradicionalnih domaćih jela, pa se tako moglo probati tripice u hrusti od pešta s pancetom - panirane i pečene te ohlađene, kako ih je smislio nagrađivani makarski chef Damir Tomaš iz Valamar Meteora. Spremio je i guščja prsa s umakom od badema i naranče, uz sufle od krumpira, šalšu od pečenih paprika i rajčica, a za desert iznio je poširanu smokvu u likeru od ruže, prelivenu želeom od malina te kremom lješnjaka. 

Ekipa chefa Hamida Hadžića iz hotela Miramare za predjelo je poslužila juneći rostbif s hladnom paštetom pršuta, marmeladom pipuna i divljom salatom. Glavno jelo im je bio rolani janjeći but sa suhim šljivama i ružmarinom. Hadžić je smiješao pred posjetiteljima i tartar, a zatim je poslužio mini Makarana torte s hladnom kremom od badema i svježih smokava.

Frane Vidić, nagrađivani chef tučepskog Bluesun hotela Kaštelet, složio je za prvo jelo "Morski pijat" s dimljenim pedočama na piljevini od višnje, kozicama mariniranima u prošeku, tunom odležanom u maslinovom ulju te s umakom od naranče i grejpa i kremom od sipe. Glavno jelo bila mu je starinska tučepska gregada od mola, lubina i zubaca s biokovskim krumpirom ili, kako narod kaže, "riba u tisno". Za desert Kašteleta Vidić je spremio semifreddo u umaku od naranče i limuna, poslužen na "zemlji od čokolade" i papru.  

Njegovi sumještani iz obiteljskog restorana Kamena za predjelo su iznijeli pet malih porcija na dasci gdje su kombinirali filet od gofa, namaz od bakalara, dimljene dagnje, slane inćune i roladu s domaćom blitvom kakve služe za catering. Glavno jelo Kamene bio je tučepski brujet od gofa, grdobine, škampa, dagnji i liganja, a za desert predstavili su se s malim pitama od jabuka punjenima kremom limete i vanilije te poslužene na ušećerenom lješnjaku.

Legendarni makarski restoran Peškera koji posluje od 1960. godine, strogo se držao klasike, pa su na izložbu donijeli platu s pršutom iz Imotske krajine, paškim i sirevima OPG-ova Zabiokovlja. Na stolu im se našla pašticada, pečenja janjetina s mladim krumpirom, štrudel, ono što strani gosti najviše im traže u potrazi za domaćim okusima. Kap uja, lani otvoreni restoran na Kačićevom trgu, poslužili su proljetne rolice sa zapečenim kozjim sirom, goveđe obraze spremljene na pašticadu s domaćim njokima i tiramisu. Riječ je o lokalu gdje se za marendu odlazi na zabiokovska mesna jela poput telećih koljenica i goveđih jezika, kao i na morske specijalitete od dnevnih ulova. 

Tim chefa Marina Ivanca iz Del Posta odlukom međunarodnih sudaca ŠKMER-a odnio je pobjedu   jer su osvojili ukupno najviše bodova. Za predjelo poslužili su jadranskog brancina s tikvom, a za glavno sporo kuhanu janjeću koljenica uz prilog palente s mišancom. Desert je osmislila vrsna Del Postova slastičarka Miranda Dujmović, a radilo se o čokoladnom jajetu punjenim mousseom od jogurta i kremom od manga.

"Otvorili smo prije tri godine nakon velikog preuređenja, a kuhinja nam se temelji na svježim namirnicama i jelima koja spremamo s puno ljubavi. Tema naših sljedova na Makarska Gourmet Expou bili su zemlja i more. Brancin u hladnom predjelu bio je u dvije varijante – kao carpaccio te tartar. Napravili smo i kanelone od marinirane hokaido tikve, te granitu gin tonica. Ta kombinacija je dala svježinu i pokazala se dobrim pred žirijem. Tradicionalna kuhinja je osnova svega, ali opet u mojim jelima treba biti i dodir suvremenog te autorskog pristupa" – ispričao je Ivanac, chef Del Posta koji je završio prestižnu talijansku kuharsku školu ALMA.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.