Grand Gourmet 2019 – Otvorenje, prvi dan natjecanja i edukacija

Grand Gourmet 2019 – Otvorenje, prvi dan natjecanja i edukacija

Edukacijom sparivanja vina i jela, prezentacijom likera maraschina - koji se i danas radi tradicionalnoj recepturi ljekarnika dominikanskog samostana s početka 16. stoljeća, a zatim natjecanjem timova ugostiteljskih škola u sinkroniziranom posluživanju, započeo je u Makarskoj trodnevni Grand Gourmet u Makarskoj. Riječ je o 5. po redu međunarodnom natjecanju konobara, barmena i barista u nizu kategorija, pripremi jela i posluživanja gostiju timova restorana, koje je organizirala udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija u suradnji s TZG Makarska i Gradom Makarskom.

„Tu smo petu godinu u Makarskoj s ovom manifestacijom, radi se o jubileju. Od početka smo ovdje probali puno dobre hrane i vina, okupili mnoštvo dobrih restorana, konobara, barmena i barista, a to očekujemo i ove godine. Još imamo priliku uživati u lijepom hotelu i vremenu koje nas je dočekalo za ovu manifestaciju“ – rekao je na otvaranju Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

I prije službenog otvaranja Grand Gourmet je započeo master classom o uparivanju hrane i vina. Tomislav Razumović iz vinarije Krauthaker stigao je s biranim vinima Kutjevačkog vinogorja koje su poslužena uz jela ŠKMER-ove ekipe predvođene chefom Željkom Nevenom Bremecom. Master class je vodio Mario Pavić, nastavnik ugostiteljskih predmeta i iskusni ugostitelj, a imali smo prilike pred mnoštvom okupljenih kušati tri slijeda jela uparena s vrhunskim kapljicama Kutjevačkog vinogorja. Poslužen je i zelenac, staro i rijetko vino koje nigdje ne pravi u Hrvatskoj, osim u Krauthakerovim vinogradima. Dodajmo, pod okriljem te vinarije otvorene 1992. godine, nalaze se i najsjeverniji hrvatski položaji crljenka (tribidrag, zinfandel).

„Za početak dok smo čekali prva jela poslužili smo našu klasičnu graševinu, primjećujem da je se sve više konzumira na Jadranu jer je mineralna i osvježavajuća. Zelenac Rosenberg smo sljubili s filetom brancina i rimskim njokom u blagom umaku, koji inače ide uz ribu i lakša jela. Nakon toga smo imali juneći biftek u woku s julienne povrćem s dosta aroma i začina koje smo sljubili s kupažom cabernet sauvignona (60 %) i merlota (40%) Merc Krauthaker. Za kraj smo livanjski sir s orašastim plodovima i grožđem sparili s kasnom berbom graševine, poluslatkim vinom s 50 grama šećera po litri“ – istaknuo je Tomislav Razumović iz Krauthakera.

Maraska, zadarska vrtka s više od pet stoljeća iskustva i bogate tradicije proizvodnje likera i alkoholnih pića, predstavila je se na Grand Gourmetu kroz povijesnu priču o maraschinu. Riječ je o originalnom domaćem likeru od zrelih plodova višnje maraske. Počela se pripremati iz destilata dalmatinske višnje po tradicionalnoj recepturi ljekarnika dominikanskog samostana koji se nekad pravio pod imenom “Rosolj” (Ros solis – sunčana rosa).

„Kako je Zadar već u 17. stoljeću imao nekoliko destilerija za proizvodnju maraschino likera, mladi trgovac Francesco Drioli došao je iz Istre u Zadar i 1768. godine osnovao tvornicu. Posvetio se podizanju proizvodnje na razinu industrijske proizvodnje nabavkom strojeva i opreme, čime je omogućeno da se destilacija višnje maraske dovede do savršene čistoće i aromatičnosti“ - istaknuli su iz Maraske.

Luka Vukoja iz te tvrtke na prezentaciji je napomenuo kako je zadarski maraschino bio i ostao dvorsko piće, a posebice je stoljećima omiljen u kraljevskoj obitelji Velike Britanije gdje se i danas služi na vjenčanjima.

„Naših 500 godina tradicije je vezano uz recepturu maraschina. Puno se izvozi u inozemstvo, a služio se i na Titaniku s obzirom na to da je u to vrijeme bio jako omiljen kao gospodsko piće“ – istaknuo je Vukoja.

Nakon Maraske prezentaciju je upriličila zagrebačka tvrtka Enzita, ekskluzivni su zastupnik za vrhunske svjetske proizvođače aparata za pripremu hrane: Vitamix, Hurom, Bamix, Excalibur i druge birane proizvode. Riječ je o sokovnicima, multiprakticima, dehidratorima, aparatima za mljevenje najboljih svjetskih proizvođača. Na Grand Gourmetu predstavili su francuski Magimix kojim možete umijesiti tijesto za kruh, torte ili peciva, sjeckati meso, voće i povrće, smrviti i led, a smatra se Rolls Royceom aparata za pripremu hrane.

U natjecanju ugostiteljskih škola pobijedila je u sinkroniziranom posluživanju Srednja strukovna škola Blaž Juraj Trogiranin, a drugoplasirani su bili Srednja škola Metković. Treće mjesto su podijelili učenici makedonske škole SOU "Naum Naumovski Borce" iz Kruševa te omiška škola Jure Kaštelan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.