Kuhanje je đir!: Radionice kuhanja domaćih i poznatih svjetskih jela koje mlade pripremaju za samostalan život

Kuhanje je đir!: Radionice kuhanja domaćih i poznatih svjetskih jela koje mlade pripremaju za samostalan život

Atraktivna i zdrava jela svjetskih kuhinja, različite tehnike pripreme i, dakako, male gozbe na kraju druženja, bile su teme ovogodišnjeg ciklusa radionica za mlade "Kuhanje je đir!". Uz chefove, Željka Nevena Bremeca i Petra Vlaka, voditelje radionica i edukacija udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija,140 splitskih mladih okušalo se u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER-a. Kuhala su jela kineske kuhinje kao što su sečuanska govedina, ljuto-kisela juha, tuna u woku, parena peciva, razne vrste sushija i rižota. Na radionicama pripremali su se i meksički klasici s domaćim tortiljama kao što su enchiladas i quesadillas, pravile su se njoke i svježe tjestenine te štošta drugo. Održano je deset radionica, dio uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a izmjenjivali su se i organizirane grupe Prve gimnazije Split, IV. gimnazije Marko Marulić Split te V.gimnazije Vladimir Nazor koje su u ovom projektu prepoznali iznimno korisnu izvannastavnu aktivnost.

"Projekt za mlade „Kuhanje je đir!“ pokrenuli smo 2019. godine kao odgovor na nove zahtjeve koji se ne svode samo na stjecanje znanja, nego i na postizanje i razvoj vještina u promijenjenim okolnostima suvremenog društva. S obzirom na to da je domaćinstvo kao nastavni predmet već odavno izostavljen iz školskog programa, učenici osnove kuhanja nisu u mogućnosti naučiti u školi, a često ni od roditelja koji zbog poslovnih obaveza sve manje vremena provode s djecom. Vjerujemo da će ovaj projekt i vještine koje mladi usvoje na radionicama, uvelike im pomoći u njihovom budućem samostalnom životu, a da sve bude zanimljivije, osim domaće kuhinje, pripremala su se i brojna atraktivna jela iz svjetskih gastronomija. Neke su radionice pomogli Grad Split i Splitsko-dalmatinska županije koje godinama podupiru i prate ovaj projekt" - istaknula je Nives Delić, voditeljica projekta.

Upravo dovršeni ciklus radionica "Kuhanje je đir!" bio je namijenjen mladima od 15 do 18 godina kako bi ih se poučilo samostalnoj pripremi kompletnih obroka, pravilnim tehnikama, odabiru, kombiniranju i termičkoj obradi namirnica radi zadržavanja nutricionističkih vrijednosti.

"Polaznike u sklopu radionica ŠKMER-ovi profesionalni chefovi ponajprije bi upoznali s karakteristikama namirnica i začina koji se koriste tijekom kuhanja, a po završetku postavljanju stola i posluživanju kako bi se konzumirale pripremljene delicije te pospremanju kuhinje. Ovim se smanjiti udjele nezdrave i brze hrane u  svakodnevnoj prehrani mladih, te potaknuti ih da nastave razvijati vještine i znanja usvojena na radionicama" - dodala je Delić.

 

Foto: ŠKMER

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.