ŠKMER-ov trojac na GastroAlbu 5 u Tirani osvojio osam odličja

ŠKMER-ov trojac na GastroAlbu 5 u Tirani osvojio osam odličja

Tročlana splitska natjecateljska ekipa Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija okitila se medaljama na GastroAlbu 5, velikom natjecanju u Tirani održanom od 4. do 6. ožujka 2022. godine. GastroAlb organizira Albanian Chefs & Cooks Association, a odvija se pod okriljem pod okriljem velikog HoReCa sajma u Tirani. Osim kuhara, na GastroAlbu se natječu barmeni, baristi i pizzaioli, održavaju se razne konferencije, seminari i predavanja, kuharskih showovi, radionice, prezentacije te degustacija koje predvode ugledni kuhari Albanije i svijeta. Na peto izdanje stiglo je 300-ak natjecatelja i međunarodnih kulinarskih sudaca iz Turske, Albanije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Kosova, Makedonije. Iz Hrvatske bili su u svojstvu sudaca chefovi Željko Neven Bremec i Stevo Karapandža, a bilo je predstavnika Cipra i Izraela, kao i ŠKMER-ov ambasador s Mauricijusa – renomirani chef Alan Payen.

Dragutin Mandić (24) iz Vranjica pored Splita, inače trostruki pobjednik najvećeg natjecanja u regiji - Bisera mora (dva puta kao junior te jednom kao senior) u Tirani je osvojio srebro u pripremi piletine na individualnom natjecanju kuhara seniora, a isto odličje u toj kategoriji dobio je i splitski chef Marin Vukman (27). Pripremao je

Obojici je pripalo srebro u pojedinačnom natjecanju u pripremi jela od ribe, dok je treći član ekipe, Luka Mitrović (20), kojemu je ovo bilo prvo natjecanje, osvojio broncu u toj kategoriji. Dodajmo da nitko od sudionika, po odluci ocjenjivačkog žirija, nije osvojio zlato u kategorijama ribe i piletine.

"Sva trojica okušali smo se na GastroAlbu i kao tim, te smo osvojili broncu, a kroz tri slijeda nastojali smo objediniti dalmatinsku tradiciju, modernu mediteransku kuhinju i inovativnost. Za predjelo pripremili smo carpaccio i tatar od bijele ribe, poslužen uz čips od riblje kože i kreker s chia sjemenkama. Za glavno jelo imali smo sarmu od morskog psa u umaku od škampa s pireom od leće i rimskim njokima, a ta desert su dekonstruirani štrudel od jabuka" - naveo je Mandić.

Inače, Vukmanu je ovo drugi odlazak na GastroAlb, prije tri godine osvojio je 2. mjesto u kategoriji janjetine te treće u pripremi rižota.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.