Recept za Neretvanski brudet od jegulja i žaba u konobi Neretvanska kuća - Pave Jerkovića

Recept za Neretvanski brudet od jegulja i žaba u konobi Neretvanska kuća - Pave Jerkovića

Kako biste uistinu doživjeli Neretvu i doživjeli njezinu ljepotu, snagu i moć, a usput kušali i specijalitete neretvanskog kraja te neizostavni neretvanski brudet čije je umijeće pripreme uz umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera ovih dana upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, preporuka je da posjetite konobu 'Neretvanska kuća“. Restoran - konoba je jedinstven po svojoj lokaciji u delti Neretve, a dio je kompleksa Vila Neretva, pionira neretvanskog turizma, Pave Jerkovića.

Do konobe se stiže slikovitom autohtonom neretvanskom lađom, plovidbom po delti Neretve i dostupna je samo tim vodenim putem, a i sama vožnja između rascvjetalih polja lopoča i lokvanja u vodi u rukavcima delte obrubljenim otocima s bezbrojnim plantažama agruma doživljaj je za pamćenje.

 Idejni začetnik foto safarija Pavo Jerković, vlasnik hotel-restauranta "Villa Neretva" prvi put je organizirao grupni dolazak turista u dolinu Neretve 16. srpnja 1996., kako sam kaže - na blagdan Gospe od Karmela, ( koja ga čini se i čuva sve ove godine jer posao je opstao i unatoč pandemije ) i bio je to prvi foto safari neretvanskom lađom. Pave nam je nedavno bio domaćin na studijskom proputovanju turističkih novinara Hrvatske i Slovenije prema jugu te nam je još jednom ponovio svoju priču.  

- Oronuloj kamenoj kući staroj više od 100 godina udahnuli smo život pretvorivši je u rustikalni restaurant za 160 ljudi s jedinstvenim pogledom na neretvansku močvaru, šaš i lopoče. Od travnja pa sve do sredine studenog organiziramo već nadaleko i naširoko poznat foto-safari Neretvom na neretvanskim lađama od kojih su neke starije od 100 i više godina, Turisti su oduševljeni ljepotom delte i našim okusima, jer nudimo svježu ribu i jela od autohtone jegulje i žaba. - priča nam domaćin.
Na plovnim putevima  rukavcima delte Neretve doživjet ćete mnoga uzbuđenja, pronaći mjesta kojima su nekada plovili Iliri, Grci, Rimljani, a neretvanski gusari započinjali napade na neprijateljske galije, čuvajući svoj teritorij od tuđinaca. Upoznat ćete draži jedne od posljednjih močvara na europskom tlu, njezinu floru i faunu, raznovrsnost ptica i tradicionalni način življenja.

Zahvaljujući Pavi vrijedi spomenuti i posebno atraktivan program za turiste koji Pavo nudi za goste iz Hrvatske i cijelog svijeta, a to je izletnički program berbe mandarina koji se organizira od sredine rujna pa sve do kraja studenoga. Uz živu glazbu na plantaži pleše se, pjeva i uživa u ovim rajskim plodovima.

Evo i recepta za brudet od jegulja i žaba - specijalitet koji je ponos Pave i njegovih djelatnika, a posebno sina Christiana Franka Jerkovića, glavnog kuhara.

Recept od šefa kuhinje, Cristiana Franka Jerkovića, Hotel-Restaurant „VILLA NERETVA“
Potrebni sastojci:
1 kg jegulje
0,30 kg cipla
16 komada žaba
0,2 kg luka ( crvenog)
pire od rajčice
lovor, sol, ulje, ocat, i ljuta neretvanska paprika
U neretvanskoj kutlači ili teći s debljim dnom, stavite 3 velike žlice maslinova ulja, sitno sjeckani luk, lovorov list i više neretvanskih ljutih paprika, sve dobro ispirjati, a zatim dodati 2 žlice pirea od rajčice, posoliti, zaliti vodom da pliva 1 kg jegulje isječene na blokove te kuhati 25-30 minuta. Kada je jegulja napola skuhana, dodaju se žabe i ocat, te nakon 2-3 min. dodamo cipla. Sve se dobro prokuha.
Brudet se ne smije miješati kuhačom nego se kutlača ili teća mora lagano okretati lijevo-desno. Servira se sa skuhanom purom (palentom).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.