U Gospodarskoj školi u Varaždinu danas je prezentiran rad praktikuma iz kuharstva na temu domaćih namirnica

U Gospodarskoj školi u Varaždinu danas je prezentiran rad praktikuma iz kuharstva na temu domaćih namirnica

U Gospodarskoj školi u Varaždinu danas je prezentiran rad praktikuma iz kuharstva na temu domaćih namirnica. Jela tradicionalne kuhinje pripremili su sami učenici i prezentirali ih uz pomoć svoje profesorice Nevenke Bosilj. Namirnice uz pomoć Varaždinske županije već petu godinu osigurava OPG Cafuk, pa su tako i ovom prigodom jela pripremljena od svježih namirnica iz ovoga kraja.

Prema riječima ravnateljice Jasminke Kelemen to je izvrsno iskustvo za njihove učenike jer će kada jednog dana krenu u vlastite profesionalne vode drugačije gledati na porijeklo namirnica i radije koristiti namirnice s tržnice ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. To je bila i intencija ove suradnje koju zagovara i već dulje vrijeme podržava Varaždinska županija odnosno Dragutin Vincek, pročelnik UO za poljoprivredu. 

On je i zaslužan za sjajnu suradnju Županije s Gospodarskom školom i s OPG-om Cafuk, koji proizvodi autohtonu sortu Varaždinskog zelja, te krumpir i bučino ulje, o čemu je ovom prigodom u ime OPG-a govorila Marija Cafuk, poznata kao čuvarica sjemena Varaždinskog zelja i istinska promotorica te poljoprivredne kulture koja je od 2017. zaštićena na području Europske unije i dobila oznaku izvornosti i geografskog podrijetla. Varaždinsko zelje stavljeno je na europsku sortnu listu, a budući je to kupus iznimno tankog i providnog lista omiljen je kod domaćica koje vole pripremati sarmu, tradicionalno jelo od mljevenog mesa umotanog u list kupusa. Zahvaljujući OPG-u Cafuk i Općini, Vidovec je poznat i po Zeljarijadi i pripremi Megasarme koja je prošle godine bila dugačka 1501 metar, pa ne čudi da su i učenici ovom prigodom sarmi dali zasluženo mjesto na svom stolu, a uz to pripremili su i krpice sa zeljem, hajdinsku kašu s kiselim zeljem, štrukle s krumpirom, salate od bijelog zelja, te peciva sa sjemenkama buče i bučinim uljem...

Učenike se ovime ujedno i podučava koliko ja važan kratak lanac dobave namirnica jer dokazano je da namirnice koje dulje stoje u supermarketima gube na kvaliteti i hranjivim vrijednostima važnim za zdravlje ljudskog organizma. Povratak lokalnim namirnicama i jelima tradicijske kuhinje kroz stručan pristup i slične edukacije trebao bi istisnuti barem dijelom naviku konzumiranja brze hrane što je naročito popularno kod mlađe populacije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.