Dodijeljene prve nagrade Bisera mora, žiri oduševila šećerne replike Gucci sandala, torbice i nakita

Dodijeljene prve nagrade Bisera mora, žiri oduševila šećerne replike Gucci sandala, torbice i nakita
 
Na Biseru moru 2023 u četvrtak navečer u Supetru dodijeljene su prve nagrade, a radi se o juniorima (kuharima do 22 godine), timovima visokih i srednjih škola, kao i natjecateljima iz posebnih disciplina kao što su izrade slastica od šećerne paste. U ukupnom poretku na natjecanjima srednjih škola, zlato je osvojila Obrtničko - industrijska škola Imotski, a od visokih ugostiteljskih škola najboljima su proglašeni polaznici Lycée Emilie du Châteletiz Francuske. U kategoriji Chefs table (kuhar i konobar – od pripreme jela do posluživanja gostiju) zlato je osvojila ekipa BIC Ljubljana. Tadej Cvetko iz VSGT Maribor proglašen je najboljim konobarem XVIII. Bisera mora. Carving, rezbarenje voća i povrća, osvojio je Vlatko Aleksovski,a Danijela Veljkovića iz Srbije u kategoriji displej oduševila je umjetničkim radom sa šećernim tijestom filigranski precizno izradivši jestive Gucci sandale, torbicu i ogrlica.

"Dolazim iz Niša, a po zanimanju sam slastičar, a natječem se dugi niz godina. Izradila sam Gucci stvari od šećerne paste, a trebalo mi je 20-ak dana rada na ovim slatkim eksponatima. Lani sam bila na Biseru moru, a ovakvi radovi su vrlo cijenjeni, u svijetu su najjači u ovakvim disciplinama Turci, a mi smo dosta samouki, no trudimo se" – kazala je Veljković.

Biser mora u petak ulazi u posljednji dan natjecanja, snage će odmjeriti profesionalni kuhari, a održat će se i majstorske radionice i degustacije. Između ostalog, upoznat ćemo se s okusima Slovenske Istre, kao i pripremom hobotnice u morskom žalu – originalnim načinom Nikše Ivičevića Bukare, legendarnog kuhara iz Drvenika koje je ovo jelo pripremao i na 1. Biseru mora 2006. godine.

 

Foto: ŠKMER/Cropix

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.