Aquafest i antička gastronomija – fest za nepce u novootvoren restoranu Bernarda u Varaždinskim Toplicama

Kuhar Robert Sogar

 U okviru Aquafesta 2018 . u novootvorenom restoranu Bernarda u Varaždinskim Toplicama nadahnuće chefu Robertu Slogaru, jednom od najboljih kuhara u Hrvatskoj, bila je antička kuhinja. Za tu prigodu priređena su tri zanimljiva menija inspirirana bogatom antičkom gastronomijom. Jedan od menija poslužen je i našoj grupi turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. U decentno uređenom restoranu u društvu vlasnika Borisa Perovskog I gradonačelnice Dragice Ratković, kušali smo birana jela pripremljena na način chefa Slogara, te iznenađenja ni u okusima ni izgledu I načinu posluživanja nije nedostajalo.

Za predjelo poslužio nam je rimsku Piadinu sa samoniklim biljem, domaćim sirom, paradajzom iz vrta buratta sirom i prahom od maslinova ulja. Slijedila je tradicionalna paradajzova juha s emulzijom od bosiljka, croutonima od kukuruznoga kruha i 10 godina starim parmezanom. Glavno jelo bilo je također iznenađenje već u načinu posluživanja, a počelo je s parom koja se pušila nakon otvaranja poklopljenog sporopečenog buta od poludivlje mangulice. But je bio špikan smokvama, špekom u košuljici od trbušne opne, te poslužen s kremom od dimljenoga krumpira s tartufima i biranim povrćem glazirano u domaćem vinu i medu. Za desert poslužen nam je čokoladna sfera s moussom od bijele čokolade, ponovno uz ritual u posluživanju.

Boris Petrovski u ulozi domaćina bio je i zanimljiv sugovornik te nam je otkrio detalje vezane uz plan izgradnje prvog privatnog hotelskog kompleksa u Varaždinskim Toplicama te restorana, naglasivši da je prvenstveni cilj bio povezati se s lokalnim ljudima I stvar dovesti do savršenstva, a što se tiče restorana izgleda da je dobar dio posla u tom smislu već odrađen, pa ako takav početni entuzijazam potraje daljnjih 10 tak godina Toplice su imale sreću, jer restoran takvoga tipa, s gastronomijom za birane goste, kvalitetnim domaćim namirnicama i vrhunskim chefom nikad neće biti prazan.Treba svakako pohvaliti i visoka mjerila novog restorana koji će zasigurno potaknuti i malo natjecateljskog duha i kod konkurencije te nadamo se unaprijediti ponudu u širem okruženju, pa i do Varaždina je svega sedam ninuta vožnje autocestom.Zašto nešto od rimske kuhinje ne bi bilo i na menijima postojećih restorana.

 Specijaliteti antičke kuhinje posluženi u rimskoj bazilici

 Ljerka Šebečić, voditeljica i Marija Kuzminski kuharica restorana hotela Minerva zaslužne su za poslužene specijalitete antičke kuhinje, za goste i uzvanike na znanstvenom skupu u rimskoj bazilici, u okviru Aquafesta 2018..

- Rimljani nisu poznavali današnji pribor za jelo i jeli su prstima, viljuške još nije bilo pa se piletina trgala rukama, dok bi se ostalo meso rezalo na manje komade, Od mesa jela se i svinjetina, ovčetina, pripremala su se i jela od ribe i divljači, kaže Ljerka Šebečić, opisujući nam meni koji su pripremili po uzoru na antičku kuhinju.

-Jela smo pripremili prema pronađenim receptima. Poslužili smo svinjetinu u finom umaku, prilog od ječma, losos, imamo i više vrsta kruha, voćne salate. ..Napravili smo kuglice od mrkve, poslastice od sušenog voća, bilo je i lješnjaka, badema, a jako popularne su uz ostalo južno voće bile i datulje. Nije bilo još praška za pecivo, pa se pretpostavlja da su kolači sadržavali sušeno voće datulje i med.

Losos smo malo marinirali i prokuhali ga u malo vode i vina te dodali začine. ružmarin,timijan, kadulju i malo brašna. Pripremili smo i nadjeveno pile, punjeno je s mesom i kruhom, a punjenje je začinjeno raznim začinima i biberom u zrnu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.