Svetoivanjka Loparijada, gastro-natjecanje kojim se slavi tradicionalnu lokalnu slasticu – loparku

Svetoivanjka Loparijada, gastro-natjecanje kojim se slavi tradicionalnu lokalnu slasticu – loparku

Grad Sveti Ivan Zelina zahvaljujući Gradskoj udruzi umirovljenika i Udruzi žena, već 14. godinu za redom priređuje Loparijadu, jednu vrstu gastro-natjecanja - prezentacije, kojim se slavi tradicionalnu lokalnu slasticu - tanku gibanicu loparku, a u kojoj obično sudjeluje i do dvadesetak žena s područja grada Sveti Ivan Zelina i prigorja.

Riječ je o gibanici sličnoj vrbovečkoj peri

Riječ je o autohtonom starinskom tankom kolaču - gibanici sličnoj vrbovečkoj peri, odnosno vrsti zljevanke koja je tipična za Prigorje i kraj koji gravitira gradu Sveti Ivan Zelina. Slastica je to koja u podlozi ima tanko tijesto na koji se stavlja nadjev od sira i vrhnja, a iako može biti i u slanoj varijanti i s podlogom od različitih vrsta brašna, češće se kaže nam Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina, servira kao slatki kolač. Loparku se u prošlosti posluživao za vrijeme radova u polju, raznih blagdana, a danas je ona sve češće kao izvorni prigorski desert glavna slastica raznih proslava, domjenaka, svadbi i drugih i svečanosti. 

Tajna je u domaćim sastojcima

Tajna dobre loparke je ne samo u domaćim sastojcima - kravljem siru i vrhnju, brašnu te jajima iz domaćeg uzgoja nego i u izgledu - sjajnoj površini slastice. Naime, domaćice da bi dobile ravnotežu u okusu i izgledu to postižu tako da na vrh stavljaju maslac sa šećerom. Taj odsjaj je poput providne glazure koja je, ako je kolač uspio svjetlucave površine, zbog rastopljenih kristalića šećera, a posebnost loparke su i zavrnuti rubovi tijesta na krajevima.

Naziv slastice po drvenoj lopati - loparu

Naziv je loparka dobila po tradicijskoj lopati – loparu s kojim se slastica u prošlosti stavljala u krušnu peć, a u originalu pekla se u zemljanim protvanima i okruglim cimpletima. - Loparka je tradicionalni desert koji je karakterističan za ovaj kraj - s ponosom nam je objasnio gradonačelnik Hrvoje Koščec, ne krijući oduševljenje što Loparijada svake godine ima svi više poklonika, a ovogodišnja rekordna posjećenost to je i dokazala.

Posjetitelji su bili članovi Gradske udruge umirovljenika i njihovi gosti, a najzaslužnija za sjajnu organizaciju bila je Rankica Žigrovečki koja je s članicama Udruge i ženama koje su se uključile u prezentaciju tog iznimno ukusnog deserta pridonijela uspjehu ovogodišnje Svetivanjske lopatrijade.


Svečanosti je pridonio i nastup Glazbenog sastava Sto, koji je stvorio izvrsnu atmosferu pa su od prve skladbe gosti s užitkom i zaplesali, a sve sudionice ovogodišnje prezentacije uz čestitke gradonačelnika dobile su i zahvalnice za sudjelovanje.

Recepti mogu biti različiti

Tijesto se priprema od kombinacije samo mekog, tj. glatkog, glatkog brašna ili mješavine pšeničnog i malo raženog. Neke domaćice dodaju sol, neke ne, druge brašno samo pomiješaju s vodom, a neke s mlijekom i malo vrhnja, odnosno cijelu šalicu vrhnja ali bez mlijeka Neki recpeti za tijesto su s dodatkom ulja, ili sirutke koja tijestu  daje glatkoću i finoću. Ponegdje dodaju žličicu šećera. Za loparku se umijesi vrlo mekano tijesto s jajetom.

Za nadjev je potreban svježi sir, vrhnje (bilo slatko ili kiselo), fino brašno (po želji može biti i raženo ili kukuruzno ili s malo griza) i malo soli. U nadjev se dodaje maslac (ponekad i margarin) a najbolje je kada se maslacem prelije šećerom posipan pečeni kolač. Za sirni nadjev je potrebno jedno do četiri jaja. Neke domaćice stavljaju vrhnje ili mlijeko, a odnosno jogurt. (OBLIZEKI)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.