Više od 250 chefova te polaznika srednjih i viših ugostiteljskih škola iz 20 zemalja na 14. Biseru mora

prvi dan bisera

iše od 250 chefova te polaznika srednjih i viših ugostiteljskih škola stiglo je u Supetar iz 20 zemalja pokazati što znaju i osvojiti titule na 14. Biseru mora. Riječ je o najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj i šire u regiji u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija koji je pokrenuo splitski kuharski entuzijast Miro Bogdanović (1954 - 2017). Festival se, nakon prve četiri makarske godine, od 2010. održava u Svpetrvs hotelima, a iz godine u godinu raste broj edukacija i master classova otvorenih posjetiteljima. Natjecanja timova srednjih i visokih ugostiteljskih škola u pripremi tri slijeda jela krenula su od utorka ujutro, kao i master classovi i gastro prezentacije. Nastupilo je 120 mladih kuhara, a ocjenjivalo ih je 20 međunarodnih sudaca predvođenih Marijom Lulić, nekadašnjom šeficom kuhinje splitskog hotela Park i dopredsjednicom ŠKMER- a te kuharskom legendom Stevom Karapandžom.

"Natjecatelji su pokazali iznimnu kreativnost, prate svjetske trendove, a i drže se svojih nacionalnih gastronomija što ne isključuje jedno drugo. Greške su bile uglavnom male, kao, recimo, nedostatak slanoće, a istovremeno natjecatelji bili su vrlo uredni i dobro educirani. Uglavnom, na pravom su putu te su potpuno prihvatili krilaticu "naša struka traži uvijek nešto novo", jer uvijek se ide naprijed i teži boljem" - kazala je chefica Lulić.

Uporedo s natjecanjima je krenuo prvi od brojnih master classova - "Slatki doručak" Nijaza Hadžiabdića Slatkog, vrhunskog sarajevskog slastičara koji je, između ostalog, pokazao kako se sprema hanumin kolač, orijentalna slastica slična hurmašicama. Nakon njega u Kotanyijevu prezentacijsku kuhinju ušao je Stevo Karapandža te spremio Jakobove kapice s cikorijom i u umaku od prošeka uz basmati rižu."To je jelo koje smo služili u našem restoranu Sonne u Švicarskoj. Bilo je omiljeno, posebice ljubiteljima školjki, a sto puta sam ga htio izbaciti s jelovnika jer je vrlo zahtjevno kod pripreme. Naime, iako ne traži puno vremena traži preciznosti i vi ne može istovremeno spremati pet ili više jela uz njih što je stalna praksa u kuhinjama restorana. Radi se o receptu koji je osmislio moj stari prijatelj Lucio Biave iz talijanskog mjesta Soave" – ispričao je Karapandža.Prvog dana Bisera mora imali smo prilike kušati i rumunjsku nacionalnu kuhinju. Ponajviše tradicijske proizvode poput cedara s područja grada Sibiu s paprom te iz vakuuma. Bilo je sira burduf crint, rumunjskih sarmi u slatkom kupusu uz tradicionalnu palentu sa sirom (mămăliga).

"Rumunjska kuhinja obiluje mesnim specijalitetima i tijekom povijesti su na nju dobrano utjecali susjedni narodi. Za predjelo se obično služe hladetine od raznih vrsta mesa, suhomesnati proizvodi i sirevi. Juhe, bilo mesne ili od povrća, često se služe kao samostalni obrok, a rumunjskoj gastronomiji nezaobilazno je mljeveno meso u obliku okruglica u umaku ili kao nadjev za papriku ili tikvice" – uputili su nas gosti iz Rumunjske.Zatim je uslijedila prezentacija bjeloruske nacionalne kuhinje. Poslužena je za aperitiv votka sa 60 % posto alkohola koja se ispijala uz kombinaciju šumskih gljiva i mladog luka. Bilo je tu i juha s gljivama i palačinki punjenih njima.Do kraja dana planirane su prezentacija albanske kuhinje, master class na temu janjećeg rižota s bračkim sirom Josipa Eterovića Nidže iz taverne Riva iz Bola, te gastronomsko putovanje kroz jelovnike Milne koje će upriličiti tamošnji restoran Fjaka.

Svečanosti otvaranja zakazana je za 18 sati, a tada će biti dodijeljene i nagrade mladim kuharima. Nakon toga biti uslijedit će prva tematska večera "Fish edition" u organizaciji LAGUR Brač - Lokalna akcijska grupa u ribarstvu koja umrežava otočane iz ribarskog sektora oko razvoja ribarstva. U srijedu kreću pojedinačna i timska natjecanja profesionalnih kuhara.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.