Sigurnost je ključan preduvjet uspješne turističke sezone

Sigurnost je ključan preduvjet uspješne turističke sezone

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se značajno popravlja, HUT: moramo zadržati povoljne trendove jer će to biti preduvjet za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata ove godine

Nastavlja se trend izrazitog pada broja novo oboljelih od Covida-19, ali i hospitaliziranih građana. U proteklih 7 dana prosječno je dnevno zabilježeno 550 novih slučajeva zaraze, što je gotovo 18 posto manje u odnosu na prosječan dnevni broj novo oboljelih 7 dana ranije. Broj hospitaliziranih građana je pao ispod njih 1500, što je 39,8 posto manje hospitaliziranih nego na početku siječnja.
 
”Kvalitetna epidemiološka situacija i percepcija sigurnosti destinacije ove su godine preduvjeti ostvarivanja značajnijeg turističkog prometa. Zbog toga moramo nastaviti s dobrim epidemiološkim trendovima i spremno dočekati početak nove turističke sezone”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Anketa: Oko 70 posto turističkih djelatnika se želi cijepiti, visoka procijepljenost je ključna za uspješnu sezonu

Hrvatska udruga turizma provela je anketu među zaposlenicima domaćih hotelskih kompanija o njihovom interesu za cijepljenje protiv Covida-19. Rezultati ankete pokazali su općenito vrlo visoki interes zaposlenika. Za cijepljenje je zainteresirano njih oko 25.000, što čini udio oko 70 posto ukupnog broja stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja. Anketa među zaposlenicima turističkih kompanija provedena je na inicijativu Ministarstva turizma i sporta koje razmatra pokretanje inicijative za prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika do početka sezone.
 
”Rezultat ankete je još jedan pokazatelj da su turistički djelatnici odgovorni i da razumiju važnost cijepljenja za uspjeh turističke sezone, ali i općenito za povratak svakodnevnog života i gospodarstva u normalu. U sektoru se nadamo da će se naći način da se većina turističkih djelatnika procijepi do druge polovice svibnja, kada se očekuju značaj nije turističke brojke dolazaka i noćenja. U kontekstu prioretiziranja, naš je prijedlog da se prvo cijepe stalno zaposleni, a onda da se u dva navrata osigura cijepljenje sezonaca. Također, najbrži način bi bio organizirati cijepljenje na radnom mjestu, unutar hotela, naravno poštujući prioritete cijepljenja koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Oznaka Safe stay in Croatia kojom će biti označeni turistički objekti za siguran boravak ove sezone

U veljači počinje primjena sigurnosnih oznaka koje jamče odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj. Oznaka je razvijena u suradnji Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ona predstavlja nacionalnu lokalnu nadogradnju na sigurnosnu oznaku koju je razvilo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam. Turistički objekti koji dobiju oznaku dobit će i naljepnicu s QR kodom koju mogu izložiti na vidljivom mjestu u svojem objektu, a QR kod će voditi na posebnu Safe Stay in Croatia web stranicu na kojoj će biti popisani svi protokoli i mjere. Nacionalna oznaka sigurnosti bit će dio i promotivnih aktivnosti na ključnim emitivnim tržištima.
 
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je medijima izjavila da Hrvatska neće ići u smjeru uvođenja certifikata o cijepljenju, već će i dalje raditi na uvođenju sigurnosnih i zdravstvenih standarda.
 

Hrvatska nije na njemačkoj listi visoko rizičnih zemalja

Njemački državni epidemiološki institut Robert Koch ne smatra Hrvatsku zemljom visokog rizika, a za koje su postrožene kontrole pri prelasku državne granice. Visokorizično područje je nova kategorija koju je uvela Njemačka, a koja se odnosi na zemlje u kojima sedmodnevna incidencija prelazi vrijednost od 200. Među 25 visoko rizičnih zemalja su, između ostalih, gotovo sve zemlje jugoistočne Europe s izuzetkom Hrvatske. Za putnike iz Hrvatske se nije mijenjao režim putovanja pa i dalje ne moraju predočiti negativni test odmah pri dolasku u Njemačku nego ga moraju predočiti u roku od 48 sati nakon dolaska.
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.