DOBAR KUS 2019.: Eno-gastro pozornica na kojoj su Hvarani vrhunskom spizom i vinima proslavili sv. Prošpera

DOBAR KUS 2019.: Eno-gastro pozornica na kojoj su Hvarani vrhunskom spizom i vinima proslavili sv. Prošpera

Restorani, konobe i bolji lokali Hvara, Palmižane i Velog Grablja u petak su navečer u hvarskom Arsenalu na 15. po redu Dobrom kusu predstavili jela kojima se gastronomija našeg najsunčanijeg otoka želi prikazati svijetu kao uspješan spoj tradicionalnog i suvremenog, otočkog i internacionalnog. Dvadesetak izlagača stiglo je sa svojim jelima na tu manifestaciju koja se održava u sklopu Fjere sv. Prošpera – suzaštitnika grada Hvara. Teće pune morskih delicija, težačkih i ribarskih jela, pa i inovativnih receptura privukle su stotine domaćih i stranih gostiju, a okuse i vještinu kuhara ocjenjivali su međunarodni kulinarski suci Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER)– Željko Neven Bremec, Marija Lulić i Nikša Ivičević. Svaki se zalogaj mogao upotpuniti nekim od vrhunskih vina koje su u Arsenal donijeli vodeći hvarski vinari te gosti iz Slavonije i Istre.

" Dobar kus je eno-gastro priredba koja slavi sv. Prošpera, kao i tradicionalnu i novu gastronomiju Hvara te vinare, posebice našeg otoka. Ujedno bila je prigoda da se po prvi put pokaže što znaju i tri tima naše Srednje škole Hvar sa svojim mentorima, da se time promovira struka i znanje o kulinarstvu. Ovdje na otoku imamo dugu gastronomsku tradiciju koju treba i dalje graditi u skladu s vremenom jer i to je jedna od naših razglednica kojima se predstavljamo svijetu, posebice kroz iskustva naših gostiju" – ispričala je Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika grada Hvara čija je Sekcija ugostitelja pokrenula ovu manifestaciju 2005. godine.

Nakon što je Dobar kus otvorio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak, krenulo je se s kušanjima spize i vina, a sve uz veselicu koju je priredio Trio Gušt.

Ekipa Bacchusa s Palmižane goste je s vrata Arsenala dočekivala glomaznom tećom u kojoj se krčkalo 50-ak porcija škampi i školjki na buzaru. Restoran Dva ribara ponudio je roladu od špinata s njihovih obiteljskih polja i mladim sirom. Mizzarola je iznijela pravo težačko jelo "na žlicu"; makarune s hvarskim bobom i šparogama uz teletinu, slično kao i Mediterraneo s domaćom janjetinom i bižima. Narodskih jela držao se i restoran Bonaca sa sipom i bobom, purom s crnilom sipe te kolačem od rogača i džema divljih naranči, a La Bocca skuhala je junetinu s graškom. Appetit je skuhao rižoto s plodovima mora i poslužio tiramisu. Grande luna ponudili su njoke u umaku od gljiva i rozbif te makarune sa škampima i šparogama. Štajun je poslužio vrhunski carpaccio od tikvica s tartufima, rozbif s kremom bijelog tartufa, kao i svježe makarune s crnim tartufima. Tim Palače Paladini preko 50 godina ispisuje gastronomske stranice garda Hvara u staroj palači iz 15. stoljeća i vrtom stabala gorkih naranača od kojih prave likere i marmeladu, a za ovu prigodu je pripremio linguine s kozicama i vongolama te mramorni kolač s trešnjama.

Novootvoreni hvarski restoran Odos (grč. ulica) nudi suvremenu mediteransku gastronomiju s međunarodnim utjecajima, pa su im se na jelovniku Dobrog kusa našli tuna tartar na posteljici od povrća i s papirom od riže, kozice, mrkve i poriluk u tempuri te svježe fettuccine Odos s gamberima i naribanim tartufima.

Konoba Zbondini iz etno-eko sela Velo Grablje poslužila je pored plate s vrhunskim domaćim sirom i pršutom i čuvenu grabljansku pašticadu s domaćim njokima te "grobajski koloč", čime su pokazali kako se na otoku može kušati hrana kakvu su pripremale hvarske domaćice prije stotinu i više godina. Ekipa Dalmatina, obiteljskog restorana s 30-godišnjim stažom, pripremila je crne njoke s istarskim tartufima, a Macondo gregadu od morskog psa. S Palmižane stigao je crni rižot iz restorana Meneghello te njihov kolač s rogačem.

"Ugodno smo kolege suci i ja bili iznenađeni jelima koja su poslužena, tim uspješnim spojem tradicije i novog. Bilo je tu marendaške spize, novih jela i originalnih recepata, odličnih kolača i slastica usko vezanih uz namirnice ovog kraja. Čestitamo sudionicima, dobru su spizu pripremili, a ono što smo smatrali da su mogli drugačije napraviti - to smo im i rekli. Osim toga, izvrsno je što su ovdje se mogli na jednom mjestu povezivati okusi i vrhunska vina" - rekao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

 

Srednja škola Hvar jela timova:

1.razred (mentor Ivan Tudor): sipa s bobom, teletina s graškom i gljivama

2.razred (mentor Petar Hure) - škampi na buzaru, punjena teleća prsa

2.razred (mentor Dean Šperka) - pašticada, gregada

 

VINARIJE sudionici: Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Cuj, Benevutti, Radovan, Kutjevo, Krauthaker

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.