Posjetili smo Ozalj i Gornje Pokuplje i ostali zadivljeni poviješću, ljudima i krajolicima

NASLOVNA

Doživjeti Ozalj nježnim očima slikarice Slave Raškaj, opiti se ljepotom Kupe, razgledati dvorce i crkve, a potom se raspametiti mirisima, okusima i pogledima s Ozaljsko - Vivodinske vinske ceste i na kućnom pragu kušati vrhunska vina i domaće delicije od najsvježijih autohtonih namirnica pa i čak i zapjevati uz tamburaše ... Sve to i još puno više možete doživjeti u Ozlju i Pokuplju poželite li na dan dva pobjeći od gradske vreve ili otići na izlet s prijateljima ili obitelji i vratiti se kao preporođeni i do dna duše sretni i zahvalni za doživljeno.
Ozaljski kraj kao i veći dio ruralne Hrvatske muči depopulacija, no oni koji su ostali itekako su zadovoljni jer i ovdje na domaćem tlu, naravno, uz puno truda i ljubavi, uspijevaju graditi svoju bolju sadašnjost i stvarati temelje budućnost za potomstvo, a zasigurno i za mnoge buduće povratnike.

 

Na rutu koja je objedinila najatraktivnije značajke koje nudi Grad Ozalj, te općine Lasinja, Draganić, Kamanje, Žakanje i Ribnik, naselja i predjele koje pokriva TZ područja Kupa poveli su nas dvadesetak - članove Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva te pridružene kolege iz Slovenije i Srbije, Krešo Rogoz i Tea Smiljanić - naši domaćini, predstavnici Turističke agencije Croatia Open Land. Putovanje u Ozalj osmišljeno je kao studijsko putovanje uz održavanje godišnje skupštine Zbora turističkih novinara na čijem je čelu Karin Mimica.

Na licu mjesta srdačno gostoprimstvo i sjajnu dobrodošlicu uz gradonačelnicu Gordanu Lipšinić i njezine suradnike poželjeli su nam tijekom puta i načelnici općina, župnici, predstavnici turističkih zajednica i agencija, ravnatelji muzeja i vlasnici vinarija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Predstavivši nam baštinu, kulturno-turističke atrakcije ali i mogućnosti uživanja u sportskim i rekreacijskim aktivnostima na rijekama i prekrasnim padinama brežuljaka načičkanim vinogradima, dvorcima i crkvama uživali smo i mi ali i naši domaćini ponosni na svoj prelijepi kraj, ljude, običaje i tradiciju. Svatko od nas na drugačiji je način doživio ovo putovanje ali dojmovi su nezaboravni.

 

Već u minibusu saznajemo o značajkama prirodne i kulturno-povijesne baštine i suvremenim događanjima, atrakcijama i sadržajima pa tako prolazimo uz Regionalni off road centar Ribnik gdje se održavaju autocross utrke Srednjoeuropske zone i motocross natjecanja koje posjećuje veliki broj gledatelja. Staza je u neposrednoj blizini ceste D6.

 Crkva sv. Ilije proroka u Lipniku

Oduševljava nas već prva štacija - barokna crkva sv. Ilije proroka u Lipniku, koja sa župnim dvorom izgrađenim u 17. stoljeću čini iznimnu kulturno-povijesnu cjelinu. U crkvi se nalazi barokni oltar, a freske na zidovima stare su više od 100 godina. Najstariji dio (sakristija) sagrađen je 1673. godine, a daljnja rekonstrukcija i proširenje izvedeno je u razdoblju od 1770. do 1774. godine. Njezina je posebnost zvonik nad predvorjem i pomična oltarna slika svetog Ilije proroka koja se spušta iznad kipa u niši koji prikazuje kip Srce Isusovo. Kroz povijest proveo nas je  fra Mario Škof.

Srce prirode obitelji Srakovčić i dvorac Frankopan u Ribniku

Sljedeća je destinacija Srce prirode obitelji Srakovčić u Ribniku. Uistinu to je oaza mira i čiste prirode smještena na 350 metara nadmorske visine, gdje su svoj luxury glamping kamp smjestili i Nizozemci, koji sami i pune svoje smještajne kapacitete.

Obitelj Srakovčić, Ivan i Katarina (kći) Srakovčić, poznata je po uređenju nekadašnjeg hotela Korana u Karlovcu, kojega su zbog derutnosti morali srušiti i iz temelja izgraditi repliku što je jedinstveni slučaj u ovom djelu Hrvatske. U Srcu prirode Srakovčić, nalazi se mali etno muzej, a sama destinacija nudi mogućnost smještaja u drvenim kućama koje su imena dobile po proljetnom cvijeću. Tako se možete odmoriti u drvenim kućama Jaglac, Šafran, Ljubičica ili Narcisa. Na imanju su i već spomenuti luxury glamping šatori, restoran „Petrova klet” s domaćim specijalitetima, konoba i vinarija, a obitelj Srakovčić bavi se i organizacijom vjenčanja, obiteljskih i poslovnih druženja te čak svjetskih izbora za Miss.

Stari grad Ribnik velebno je zdanje Frankopana, koje je vraćeno nasljednicima, no na žalost stoji i propada i izvan je bilo kakve uporabe, ali i takvo atrakcija je vidljiva iz daleka. Rijedak je to primjer nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburga - u slučaju opasnosti tadašnji stanovnici su mogli zatvoriti korito potoka čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok. Građen je na dva kata, a prilazilo mu se i pokretnim mostom. Osnova mu je u obliku nepravilnog kruga, u dvorišnom dijelu nalaze se arkade, a na istočnoj obrambenoj kuli još uvijek stoji grb obitelji Frankopan.

Mjesta Žakanje i Kamanje

Mjesto Žakanje posebno je uzbudljivo u ljetnim mjesecima kada postaje odredištem raftingaša kao središte najvećeg rafting spusta po Kupi u Hrvatskoj ono okupi i više od 400 sudionika. Novouređene šumske staze pogodne su za trekking šetnje i biciklizam u svim godišnjim dobima. U prošlosti je Žakanje bilo na starom rimskom putu uz Kupu, pa obiluje ostacima rimskih naselja. Danas su se uz glavne cestovne pravce razvila nova naselja u kojima se u posljednjih nekoliko godina uz mnogobrojne male gospodarske djelatnosti veže sve veći broj stanovnika.


Na ruti nam je i Kamanje, još jedno uzbudljivo odredište, koje posjetiteljima nudi mnogobrojne sportsko-rekreativne aktivnosti poput vožnje kajakom ili kanuom, rafting na Kupi, a uz biciklističke i pješačke staze tu su i poučne staze, kampovi... To je i destinacija iznimnog kulturno-povijesnog značaja gdje se posebno ističe arheološki lokalitet špilja Vrlovka, pretvoren u arheološki park… Ulaz u špilju danas je na strmoj obali rijeke Kupe na nekoliko metara iznad površine vode.

Arheološkim istraživanjima otkriveno je da su ljudi pohodili špilju Vrlovku još krajem neolitika, a pronađeni predmeti kao što su fina keramika ali i ljudske kosti daju zaključiti da se špilja prije svega koristila u kultne svrhe.Špilja je poznata po bioraznolikosti i rijetkim životinjskim vrstama, a zbog čak osam vrsta zakonom zaštićenih šišmiša koji u njoj obitavaju iako je uređena za posjetitelje dobar im dio godine uglavnom nije dostupna.

Vinarija, restoran i OPG Frlan u Vivodini

Peta generacija ugostitelja i vinara obitelji Frlan ugostit će vas u svom objektu s pogledom na crkvu svetog Lovre iz 1753. godine koju je izvana oslikao suvremeni slikar Zlatko Guštin, a u unutrašnjosti su moderni bakreni reljefi donacije iseljenika iz Kanade, zasluga truda današnjeg župnika vlč. Andrije Markača. Vivodina je naime poznata po iseljavanju te više od dvije trećine njezina nekadašnjeg stanovništva živi uglavnom u dalekim prekomorskim zemljama. Uz taj vanjski oslik stihovi su Stjepana Sabljarića koji glase: Sveti Lovro i još pet kapela, dvadeset i sedam malih sela. Od davnina prvoklasna vina, eto to je lijepa Vivodina.

Treba naglasiti i da je glavni specijaliteti restorana pečena janjetina, a poslužit će vam i domaće mesne proizvode poput kobasica, šunke, Kulenove seke, domaćeg kruha, štrudli. Svake godine s dalmatinskih otoka Paga, Krka ili Cresa nabavljaju živu janjetinu, a zatim je po potrebi pripremaju svježu na ražnju ili pod pekom.

 

Vinarija i OPG Guštin sljedeće je mjesto na našoj ruti. To je malo obiteljsko gospodarstvo koje danas vodi Lovro Guštin, a pomaže mu obitelj u kojoj se posebno ističe njegova majka koja je bila prva pratilja u izboru najuzornije seoske žene. Također rade svoje vino, čak i etikete za boce, proizvode domaću kobasicu, slaninu i sjajna peciva i kruhove.

Ovo domaćinstvo bavi se i uzgojem konja, a iz vinske kuće pruža se neponovljiv pogled na vinorodno područje Ozlja i Vivodine. Dojmljivo uređena vinska kuća i kamenom obložena kušaonica idealne su za vikend odmor daleko od vreve i oka javnosti. Okruženo tek vinovom lozom i pitomom prirodom, ovo je mjesto idealno za uživanje s prijateljima, u dobroj kapljici i vrhunski pripremljenoj janjetini. Na katu vinske kuće nalazi se nekoliko soba za odmor.

Vinarija i OPG Darko Vrbanek

Proizvodnja vina Vinarije i OPG-a Vrbanek temelji se na tradiciji, iskustvu i primjeni najmodernije tehnologije. Vlasnik je mladi agronom Darko Vrbanek koji nastavlja stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarske proizvodnje.Osim vlastite proizvodnje grožđa, dio vina proizvodi i od otkupljenih količina lokalnih vinara.

Redovito nastupaju na izložbama širom Hrvatske i Slovenije te su njihova vina nositelji brojnih odličja. U modernom, lijepo uređenom podrumu ova vinarija nudi široku paletu vina normalnih i predikatnih berbi, a u kušaonicu odjednom stane 60-tak osoba.

Vinarija i OPG Čulig

Vinarija i OPG Čulig vlasnika Ankice i Stjepana, smješten je na brežuljku iznad Vrhovca u pitoresknoj idili vinograda i šumskih gajeva. Gastronomska ponuda bazirana na isključivo vlastitim proizvodima domaćinstva (češnjovke, šunka, čvarci, špek), raznom domaćem povrću i proizvodima okolnih OPG-ova (svježe mlijeko, kravlji svježi sir i vrhnje, sušeni kravlji i kozji sir, vrganji, gljive…). U vinskom podrumu moguće je degustirati šest vrhunskih vinskih sorti i rakije te razne domaće likere na biljnoj bazi.

 

Uz restoran nalazi se sala za proslave, domjenke i sl.

Hidroelektrana - Munjara

 Posebna atrakcija uz stari grad Ozalj je Hidroelektrana - Munjara Ozalj. Munjara je najstarija je kontinentalna hidroelektrana u Hrvatskoj, izgrađena na preporuku Nikole Tesle i puštena u rad davne 1908. radi napajanja rasvjete Karlovca. Elektrana je podignuta na prirodnom slapu u centru Ozlja. Također je vrijedno napomenuti da je tu i omiljeno gradsko kupalište na Kupi, a obala rijeke nedaleko Munjare bila omiljeno mjesto za štafelaj Slave Raškaj, poznate gluhonijeme slikarice rođene u Ozlju 1877. godine, čiji je mentor bio Bela Čikoš Sesija.

Danas od munjare do staroga grada Ozlja vodi šetnica Slave Raškaj, a na njoj smo imali prilike razgledati pokretnu izložbu slika Slave Raškaj s tematikom pogleda na dvorac iz raznih pozicija šetnice u različitim godišnjim dobima. Slava je zbog svojih neponovljivih akvarela ušla na svjetsku rutu impresionista, a u dvorcu, današnjem muzeju uređena je i njezina spomen soba.

 

U podnožju dvorca nas je dočekala i posebna slastica - torta Katarine Zrinski, koju priprema restoran Žganjer iz Jaškova, poznat po paškoj janjetini. O organizaciji ovogodišnjeg ŠtrudlaFesta 5. i 6. rujna i "jurišanje" žitelja Jaškova da nakon prošlogodišnje pobjede Siska ponovno obore Guinnessov rekord u duljini štrudle najavila nam je Lidija Žganjer Gržetić.

Stari grad Ozalj impresivno je zdanje i biser hrvatske kulturne i povijesne baštine smješten na vrhu litice podno rijeke Kupe. Izgrađen je ponad Kupe 1244. godine, a bio je dom Zrinskih i Frankopana te gluhonijeme slikarice Slave Raškaj. Zavičajni muzej u starom gradu predstavlja vrlo detaljnu povijesnu i arheološku zbirku artefakata Ozlja i okolice. Znamenitosti koje treba pogledati su i Crkva Svetog Vida i grob Slave Raškaj.

Muzej Domovinskog rata Turanj

Muzej Domovinskog rata Turanj bio je naše sljedeće odredište.U Domovinskom ratu Turanj je strateški važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanja Hrvatske. Turanj je danas simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku. Unutarnji dio muzeja smješten je u originalnoj zgradi iz ratnih vremena znakovitog naziva Hotel Kalifornija. 

Nikola Tesla – Experience centar Karlovac buduća je atrakcija koju smo vidjeli tek usput. Projektanti su vođeni idejom da je Karlovac obilježio Teslu; školovanjem i životom uz Koranu, uz vodu, gdje se skoro i utopio i gdje je dobio nove ideje kako ukrotiti prirodu; vodu, munje. Stoga je ova kuća osmišljena kao multifunkcionalna, s puno novih tehnologija, s prostorom koji je staklenim površinama odijeljen od Gimnazije te koji je namijenjen mladima i razvoju znanosti. Trošna kuća bit će obnovljena, ali i dograđena novim prostorom gdje će se kroz tri etaže ispričati priča o životu Nikole Tesle; od Smiljana, preko Gospića, Karlovca, do New Yorka, gdje će biti predstavljeni instrumenti na kojima je radio u Gimnaziji staroj  150 godina.

Crkva Majke Božje Snježne i Pavlinski samostan Kamensko

Zadivljujući spomenik je i nakon rata obnovljena crkva Majke Božje Snježne i Pavlinski samostan Kamensko, gdje su nas dočekali Goran jakić, predstavnik Mjesnog odbora Kamensko i fra Kamensko je selo koje ima 700 godina pisane povijesti tijekom koje je sedam puta spaljeno do temelja, a mještani su ga dizali iz pepela. Selo ima Crkvu Majke Božje Snježne staru više od 600 godina i Pavlinski samostan. Uz obalu Kupe nalazi se i najstarija rimska luka što potvrđuje nalazište rimske lađe iz 1.st. na dnu rijeke. U crkvenim katakombama pronađen je posljednji Križar ovog područja sa svim prstenjem i obilježjima visokog staleža tog reda. Sondiranje oko crkve je pokazalo da je i cijelo područje nekada bilo rimsko naselje, a na tom je mjestu i arheološko nalazište Kolapijana - najstarijeg ilirskog plemena.

Žitna lađa Zora
Žitna lađa Zora doživljaj je za pamćenje jer plovidbom po rijeci dok lađa nečujno klizi površinom vode, a domaćini vam pričaju priče i legende o svome kraju i uz pijuckanje domaćih rakija zaboravite da ste ikada bili igdje izvan te izvanvremenske riječne priče.


Izletište Gliboki brod - OPG Marinković i Lasinja za oproštaj

Pretposljednje odredište, a ujedno i mjesto za oproštajni ručak bilo je Seljačko imanje obitelji Marinković koje priča posebnu priču o životu na selu i domaćim životinjama. Izletište nudi brojne sadržaje za djecu, domaću kuhinju i ugodnu atmosferu koji ga čine idealnim mjestom za obiteljski odmor i rekreaciju. Za ručak poslužili su nam pečenu patku iz domaćeg uzgoja po čemu su i na daleko poznati, naravno uz domaće vino.

Prelijepo obnovljena Lasinja - domovina tzv. Lasinjske kulture iz eneolitika

Lasinja kao šećer na kraju ponudila nam je noćni ugođaj toga kraja. Mjesto poznato po Župi Sv. Antuna Padovanskog i crkvi Blažene Djevice Marije, te Klauzurnom samostanu Kćeri Srca Isusova, smješteno na svega 30 kilometara od Zagreba i Karlovca. Omiljeno je mjesto izletnika i vikendaša i jedino u kraju u kojem broj stanovnika raste. Nalazi se uz Kupu na čijoj su obali brojne plaže za kupanje, vožnju čamcima te pecanje. Od znamenitosti vrijedi posjetiti Talijanovo brdo, arheološko nalazište iz ranog eneolitika (ranog bakrenog doba) odakle potječe termin Lasinjska kultura, etno kuću, temelje stare crkve i spomenike stradalima u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu na glavnom trgu, te izvor nekadašnje Lasinjske kiselice. Naselje koje je u Domovinskom ratu uništeno gotovo do temelja danas je u potpunosti obnovljeno, a vrijedno divljenja je i novouređeno igralište s umjetnom travom, nova škola, dječji vrtić i vatrogasni dom.U Lasinji su iznimno aktivne udruge Konjički klub Pokuplja i Ribičko društvo. (video konjičkog kluba)

Naš domaćin uz Croatia Open Land Tours DMC bila je i nova turistička agencija „Misterion Riviera” otvorena u sklopu prekograničnog projekta Misterion u partnerstvu Croatia Open Land Tours DMC s LAG Vallis Colapisom, općinom Kamanje, slovenskim Semičem, općinom Metlika te agencijom Kompas iz Novog Mesta.


- Zahvaljujemo svim suradnicima koji su se potrudili pokazati ono najbolje iz našeg kraja smještenog uz ljepoticu Kupu...Idemo redom: prvog dana ugostili su nas - Crkva Sv. Ilije proroka Lipnik - fra Mario Škof, načelnik općine Ribnik - Željko Car, načelnik općine Žakanje - Danijel Jurkaš,Srce prirode Ribnik - Ivan i Katarina (kći) Srakovčić, OPG Frlan - Marica i Ivan (sin) Frlan,OPG Guštin - Željko Guštin vlasnik, sin koji nam je bio domaćin je Lovro, OPG Vrbanek - Darko Vrbanek i supruga Martina. Hvala svima. Ankici i Stjepanu Čulig na prefinom doručku uz zapanjujući pogled na snježne vinograde s Vrhovca, Stjepanu i Miroslavu iz Muzeja i Starog grada Ozlja na jako zanimljivoj interpretaciji poznate šetnice Slave Raškaj, Lidiji Žganjer što nam je podigla šećer uz prefinu tortu Katarine Zrinski s pogledom na Kupu, kolegama iz Muzeja Domovinskog rata na Turnju i Dubravku Halovaniću na stručnoj prezentaciji ratnih eksponata, posebno hvala našem Fra Mariju Škrtiću na zanimljivim crticama iz povijesti Crkve Majke Božje Snježne i Pavlinskog samostana na Kamenskom, Goranu Jakiću na dočeku ispred Mjesnog odbora Kamensko, Ivanu Padežaninu i kapetanu Ivici na atraktivnoj vožnji Žitnom lađom Zora, OPG-u Marinković i izletištu Gliboki brod na domaćoj patki s mlincima koja je bila za prste polizati te naposljetku zahvaljujemo i načelniku Lasnje Željku Prigorcu i njegovom zamjeniku Mariju na poučnoj prezentaciji ove male, ali vrlo uspješne općine. Još jednom koristimo priliku da zahvalimo cijeloj ekipi iz Grada Ozlja i TZ Područja Kupa na danom povjerenju te svim turističkim novinarima s kojima smo proveli dva divna i poučna dana.Veselimo se zajedničkoj suradnji i novim turističkim turama uz našu Kupu!Vjerujemo da zajedničkim snagama možemo postići da nova turistička agencija Misterion Riviera bude glavni nositelj razvoja turizma svih područja i svih dionika novoosnovane Turističke zajednice područja Kupa, jer zajedno smo jači. - poručuje Krešo Rogoz.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.