Posjetili smo Erdut i Belišće: Bilo je neopisivo lijepo i inspirativno doživjeti tu posebnu, razbuđenu Slavoniju

BIJELO BRDO

Bilo je neopisivo lijepo i inspirativno doživjeti tu posebnu, razbuđenu Slavoniju u ove vruće ranojesenske dane, upiti njezine tišine i naužiti se pogledom na njezin pitomi reljef livada i oranica, a na najistočnijoj dionici rute i vinograda, sve dokle ti pogled seže. Biti s grupom novinara i touroperatera, iako i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera zbog pandemije COVID -19, proteklog vikenda za sve bas je bilo pravi blagoslov. Jer što možeš nego zahvaliti svakome tom srdačnom i gostoljubivom domaćinu u Općini Erdut i gradu Belišću koji su s jednakim žarom s kojim smo i mi željeli upiti sve te sadržaje, ponudu i atrakcije nama to svoje bogatstvo željeli i pokazati.Upoznati i doživjeli iz prve ruke dio najnovije ponude i turističkih sadržaja obuhvaćenih u okviru novog EU projekta pod nazivom Zelene staze Dunava i Drave uistinu je bila prava blagodat, pa iako ne možemo sve to ni prenijeti niti opisati, želja nam je da svakog tko pročita ove retke ta naša priča zaintrigira i ponese i usadi mu žarku želju za obilaskom te  prekrasne ravnice ukrašene dvjema rijekama i Dalj planinom, koja se uzdigla samo 194 metra valjda da se i sama naužije pogleda na ljepotu Dunava i Drave koji kraj nje protječu. Uvjerili smo se ovdje uistinu možete uživati bez obzira na rutu koju odaberete, iako ni tu kao ni u cijeloj Slavoniji bogatstvo ne čine ogromne kuće ni vile, već naprotiv, užitak će vam pružiti taj nevjerojatni spokoj ravničarskih sela i mirnih sokaka punih neke tihe sjete, osame i nostalgije.

Projekt Erduta i Belišća

Projekt se financira iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a nositelj je Općina Erdut uz partnere: Grad Belišće, J.U. Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica općine Erdut, Kajak kanu klub Aljmaš, Turistička zajednica grada Belišća
Svrha projekta vrijednog 17.224.331,30 kuna bila je stvoriti okvire za revitalizaciju projektnog područja kroz turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini, koji će donijeti socijalne, ekonomske i ekološke dobrobiti lokalnom stanovništvu i zajednici. Ciljevi projekta prema projektnom program su povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima na području Zelenih staza Dunava i Drave. Razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju Zaštićenog krajobraza Erdut, regionalnog parka Mura – Drava i ekološke mreže Natura 2000.

U okviru projekta Erdut i Belišće dobili su mogućnost promovirati postojeće, ali i unaprijediti desetak postojećih sadržaja i ponuditi ih kao dio nove uzbudljive turističke ponude na ruti na kojoj će posjetitelji moći uživati u upoznavanju prirodne raznolikosti, kulture i povijesti, koja je u ovom dijelu iznimno zanimljiva i zbog multikulturalnosti, a sve to u kombinaciji s autohtonim proizvodima, eno-gastro ponudom i mnogobrojnim kulturno-turističkim događanjima.

Općina Erdut s naseljima Bijelo Brdo, Dalj, Dalj Planina, Erdut dobila je ovim projektom mogućnost nove turističke valorizacije, ovom prigodom u kombinaciji zelene staze za adrenalinske sportove koja se proteže na dvanaestak kilometara i upoznavanja multikulturalnosti kulturno-povijesne baštine: crkava, manastira, muzeja, autohtone gastronomije te vinskih cesta čija su perjanica Erdutski vinogradi.

Mnoštvo sadržaja, kulturno-povijesnih atrakcija, događanja

Ruta je obuhvaćala mnoštvo zanimljivosti i atrakcija koje su nas zadivile i ostavile začuđenima. Bijelo Brdo bilo je prvo odredište na koje smo stigli prvog dana studijskog putovanja. Razgled tradicijske etno kuće pružio nam je uvid u djelić života tamošnjeg seljaka u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Imanje koje osim tzv. švapske kuće čine i  čardak i druge gospodarske zgrade, pogled je unatrag u život erdutskog seljaka njegovu graditeljsku, etno i inu baštinu. Slijedilo je naselje Dalj s pravoslavnom crkvom Sv. Dimitrija, Patrijaršijskim dvorom i vinskim podrumom - vizure koje privlače pozornost i zbog svog savršenog smještaja na obali Dunava, dok nam muzej i Kulturno-znanstveni centar Milutin Milanković otkriva čudesnu priču o znanstveniku i astronomu koji je istraživao zvijezde, a između ostaloga otkrio je i nepravilnost Zemljine putanje.

 


Razgledali smo potom dvorac Adamović-Čeh, te vinariju „Erdutski vinogradi“ gdje je u tijeku bila ovogodišnja berba grožđa, a bez daha nas je ostavio razgled podruma s najvećom bačvom na svijetu koja je još u uporabi, a u koju stane 75.000 litara vina, dovoljno za punjenje 100.000 butelja.
Manastir Uspenja Presvete Bogorodice još je jedna turistička atrakcija sa samostanom i svetištem oslikanim ikonama kojih su autori novovjeki freskoslikari, te izvorima pitke vode, pa i manastir neki zovu Vodica.

Slijedio je posjet svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu koja nas je i arhitektonski ali i poviješću i značajem ostavila bez daha.

U Erdutu se u okviru projekta „Zelene staze Drave i Dunava“ održavao biatlon u sklopu kojeg se pješke prošlo po Ekološko edukativnoj stazi Porić, a u poslijepodnevnim satima u Belišću se održavalo državno natjecanje u kuhanju čobanca. Uz erdutske vinograde imali prigodu upoznati i kušati vina Vinarije Magistra, Brzica i Antunović.

Oduševio nas je i posjet Muzeju „Belišće“ koji svjedoči o povijesti toga grada starog samo 136 godina. Naime Belišće je utemeljeno 1884. godine, kao tzv. greenfield investicija obitelji Gutman koji su idejni tvorci, utemeljitelji i graditelji industrije, željeznice i naselja. Kao najveće industrijsko središte tog dijela Slavonije privlačio je tijekom povijesti mnoštvo došljaka, pa ga danas krasi i multikulturalnost od čak 22 nacije. 

Danas je sjajno mjesto druženja kazališna kavana uređena uz moderan kulturni centar, a u sklopu naše studijske ture razgledali smo i novoizgrađeni hostel na Dravi uz okupljalište kajakaša pa je novi hostel izgrađen u sklopu Kajak kluba Matija Ljubek, koji je ime dobio po proslavljenom olimpijcu iz Belišća.
Nakon Ekološko edukativne staze Bistrinci, u šumarku uz Dravu oduševilo nas je gostoprimstvo domaćina na OPG-u Apa te još jedno događanje - revija narodnih nošnji i prigodni program na prostoru gradskog bazena u Belišću. Topla večer i rasplesani i raspjevani članovi KUD-ova i folklornih skupina obučenih u svečana misna ruha iz četiri županije razgalili su publiku, a tom je priredbom ujedno završila i ovogodišnja manifestacija Zlatna belišćanska jesen, kojoj se pridružila i židovska zajednica.


Večera na brodu Galija bilo je još jedno ugodno iznenađenje u Osijeku, gdje smo tri dana uživali u ugodnom smještaju i gostoljubivom ozračju koje nam je priredilo osoblje hotela Osijek. Jednako tako uživali smo u čobancu na natjecanju u Belišću, specijalitetima koje su nam pripremili lokalni restoran Stari Mlin u Dalju  te obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Apa u Bocincima gdje nam je vlasnik Igor Mihaljević pripremio šarana u kotliću i vrhunsku peku od teletine.
Nakon doručka četvrtog je dana slijedio ponovni odlazak u Belišće, gdje nam je u hostelu Belišće priređena prezentacija postojeće turističke infrastrukture, turističke i kulturne ponude na području Grada Belišća u organizaciji TZ Belišće te nakon ručka u restoranu Park razgledali i dvorac u Valpovu.

Državno natjecanje u kuhanju čobanca

Državno natjecanje u kuhanju čobanca tradicionalno događanja u sklopu Belišćanske zlatne jeseni, održavalo se u subotu, 12. rujna, u poslijepodnevnim satima na belišćanskom bazenu, na početku u ime organizatora pozdravila je Janja Čeliković, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća. Sudačka komisija, u kojoj su bili profesori kulinarstva Jelica Černi, Vladimir Jelić i Stevo Bijelić, najveći broj bodova za boju, gustoću, ukuhanost mesa i okus čobanca, dodijelila je Damiru Đakovcu iz Lovačkog društva Vepar Belišće. Drugo mjesto između tridesetak ekipa osvojio je Branko Bogdan iz Udruge športskih ribolovaca Belišće, a treće Berislav Franjić, predstavnik Turističke zajednice općine Bizovac.


Šestom natjecanju u kuhanju čobanca, pridružile su se i ekipe gostiju iz Biograda na Moru, Benkovca i Svetog Ivana Zeline te članovi Židovske općine Osijek, jer je ovogodišnja Belišćanska zlatna jesen bila upotpunjena ili pridružena i Danima židovske kulture. Među natjecateljima bilo je majstora kotlića iz cijele Osječko – baranjske županije, ali i šire pa je tako u Belišću bila i ekipa Limene glazbe općine Kotoriba. Natjecatelje, članove njihovih ekipa te sve goste zabavljao je Tamburaški sastav Ravnica, a pjesmom su se predstavile i članice Ženske vokalne skupine Bocanjevčanke te Muška pjevačka družina Bocanjevački pajdaši, dok je program vodio Branko Uvodić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.