Nada se probudila - Živjela nova nada!

Nada se probudila - Živjela nova nada!

Pred kraj 2020. zapisao sam: Nikako da završi ova zlobna godina! Koliko god se trudili baciti je u ropotarnicu povijesti, uvijek se poput Feniksa vraća i pokazuje svoju zlu kob, od boleština pa do potresa. Iako je svijet na koljenima, tračak nade se pojavio u vidu vakcine protiv koronavirusa o kojoj trenutno bruji cijeli planet i kojom se odnedavno obilato pelcuju hrvatski državljani starije životne dobi.

I sam sam odgodio nekoliko planiranih putovanja na Kubu, Filipine i Island, a neke i otkazao, poglavito one prema SAD-u i Madeiri, toplo se nadajući da će nova godina donijeti mogućnost normalnijeg putovanja bez toliko stresova u zračnim lukama, otkazanih letova, loših obroka u avionima i velike psihoze na zemlji i u zraku! Već nekoliko se mjeseci šuška o COVID-19 putovnici. Već spomenut Island je odavno uveo novo pravilo da onaj tko je prebolio tu bolest uz dokaz može doći na otok bez karantene i testa.

Za druge vrijedi pravilo da moraju u 14-dnevnu karantenu ili testiranje na granici uz prethodnu prijavu na web stranici covid.is. Europska unija i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) razrađuju ideju COVID putovnice kojoj su se posebno razveselili briselski birokrati koji uvijek sami sebi „po defaultu“ pronađu novu zanimaciju na tuđi trošak. Cilj je da se početkom 2021. standardiziraju svi e-protokoli kako bi se ubrzano aktivirao turizam bez kojeg su mnoge zemlje na koljenima. Ne moram ni podsjećati kako je lukava Hrvatska cijelo ljeto bila otvorena kao čardak ni na nebu ni na zemlji, a onda preko noći uvela rigorozne mjere zabrane kretanja i zatvaranja brojnih objekata koje za prosječnog hrvatskog državljanina – život znače. Pritom nisam pomislio na kazališne daske već na kavane, restorane, birtije, ćevabdžinice i zdravljake. I svi rade od kuća, učenici uče, nadahnuti nastavnici usvajaju nove tehnologije, novinari pišu tekstove dok srču juhu od gljiva, masni direktori i tusti menadžeri uz konjak smišljaju opake planove kako smanjiti plaće i udariti osiromašene radnike po džepu, a u trgovinama djelatnice s plastičnim jelenskim rogovima na glavi pokušavaju prodati tone jeftinog krumpira i čokolade snižene 70 posto koja je i s cijenom od tri kune – preskupa! Ali da ne ulazim previše  u dubinu, moram objasniti smisao te COVID putovnice koja zapravo, ako zanemarim sve što se oko nje šuškalo, i ne bi bila tako loša stvar.

Za nas putnike je bitno da aerodrome prolazimo brzo i efikasno i da nas nitko ne gnjavi dodatnim procedurama, nametima i glupim idejama, posebice oni državni službenici s lošom spacijalnom inteligencijom koji nikada u životu nisu letjeli avionom, a i kada izađu iz svoje župe ili tramvaja, počesto se slabije orijentiraju i s krunicom i bez!? Ti isti su smislili da građanima za ulazak u Hrvatsku treba COVID test nipošto stariji od 48 sati pritom ne misleći da neki ljudi u Hrvatsku putuju puno više (i ne dolaze  jednosatnim letovima iz Makedonije, BiH ili Srbije) jer su mnogi letovi otkazani pa pri ulasku u domovinu moraju u karantenu ili opet platiti testiranje (dva testa u tri dana, pa gdje je tu pamet?). Naravno da to nije smislio neki bistri stožeraš već netko tko ne zna koliko se sada teško i dugo putuje uz spavanja na aerodromima i čekanje veza (otežana su putovanja iz Japana, SAD-a i Azije). Normalne države poput Francuske npr. imaju pravilo o testu ne starijem od 72 sata što je svakako praktičnije nego ovo naše, ali naš dobri narod voli kad ga se gazi čizmom.

Digitalna bi putovnica (pod blagoslovom međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) sadržavala podatke o testiranju putnika i eventualnom cijepljenju protiv koronavirusa, a mogle bi je otvarati državne ustanove, avioprijevoznici, laboratoriji i sami putnici. Oni koji se ne bi cijepili teže bi putovali ili uopće ne bi, a Španjolska je jučer najavila da bi popis svojih državljana koji su se odbili cijepiti podijelila s drugim zainteresiranim stranama što nije mala prijetnja i što bi vjerojatno podržale i druge članice EU-a, a među prvima u Hrvatska jer mi volimo objavljivati popise svih vrsta. Eto, takvi smo.

Već sutra je tihi doček nove 2021. godine. Svake godine savjetujem da otvorite neku staru butelju, šampanjac, pjenušac ili piće koje skuplja prašinu u regalu. Otvorite ga što prije i popijte s dragim ljudima dok su još s vama jer svaki novi dan donosi nove drame. Međutim, s vakcinom se nada probudila. Živjela nova nada i sretna vam nova godina. Čin-čin.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.