Adrenalin s “moto vješticama” u rezervatu San Cipriano (Kolumbija)

Adrenalin s “moto vješticama” u rezervatu San Cipriano (Kolumbija)

  Postoje stvari koje u svakoj posjećenoj državi neizostavno treba vidjeti. A kada je o Kolumbiji riječ zaštićeni šumski rezervat područja rijeke Escalerete (Eskaletere) i San Cipriano zauzimaju jedno od deset vodećih mjesta. Jeste li gledali francusku seriju Neobični vlakovi? Ako jeste onda znate da su u Kolumbiji ukinuli željeznicu, ali su dva traga ostala. Jedan je izletnički vlak u glavnog gradu Bogoti, a drugi su „moto brujitas“ ili u prijevodu „moto vještice“ u San Ciprianu, gradiću u blizini Buenaventure, a toplo se preporučuje za posjet ako posjećujete Valle del Cauca. Ukidanjem željeznice, a u nedostatku prometnica, stanovnici San Cipriana, udaljenog 90 minuta vožnje od Calija, dosjetili su se kako riješiti nevolju budući da su ostali odsječeni od svijeta. Naime, kako na tom dijelu nema prometnica, a pruga im je bila jedina poveznica sa svijetom, sklepali su daske, na njih stavili kotače koji se savršeno uklapaju na šine i motorkotač te klupicu. I eto odličnog prijevoznog sredstva koje može doseći i opasnih 60 kilometara na sat kada ste sami s mladim vozačem punim adrenalina. Naravno, kada je više turista voze polaganije.

 Danas su „moto vještice“ izvor odlične zarade za tamošnje, uglavnom crnačko, stanovništo. Prugom će vas odvesti do izrazito čiste rijeke Escaletere s ugodno toplom vodom, koja se nalazi u prirodnom rezervatu Rijeka San Cipriano i Escalerete, a proglašena je drugom najčišćom i najkristalnijom rijekom na planeti 1981. godine. No, prije toga kušajte nama potpuno neobično voće za koje tvrde da je odličan afrodizijak.U rijeci, sa šljunčanim plažama, možete se kupati ili zaplivati, a poseban doživljaj je spuštanje na zračnicama traktorskih guma. I nikako ne zaboravite da su Kolumbijci vrlo ljubazni i razgovorljivi. Svatko će rado prihvatiti razgovor, a spominjanje imena naših nogometaša dodatno će ih razveseliti.

 Možete posjetiti i devet slatkovodnih bunara, odsjesti u nekoj od sklepanih kuća i kušati izvorna jela u okruženju tropske prašume, mjestu udaljenom svega četrdesetak minuta vožnje od tihoocenska obale i grada Buenaventura, nekada jedne od dviju luka za uvoz robova. Stoga se na ovom području nalazi gotovo 90 posto crnačkog stanovništva. Rezervat uključuje označene staze, nudi promatranje ptica i sisavaca, obilaske rijeka i mir boravka na sigurnom i ugodnom mjestu. Mnogi turisti pješače do vodopada La Ventiadora usred džungle s prirodnim bazenom dubokim oko tri metra, idealnim za kupanje.

 Nešto udaljeniji od San Cipriana je ekološki park Venado Verde, u kojem je moguće vidjeti izvorne životinje poput lijenih medvjeda koji zaista ljenčare, kolibrića ili jastreba. Ovdje ćete također pronaći prekrasne slapove i prirodne bazene za kupanje. Naravno, za boravak ćete izabrati dva sata vožnje udaljen Cali (Kali), treći grad po veličini u Kolumbiji, s vrlo zanimljivom turističkom ponudom.

Klima u ovom području uz Tihi ocean, a u blizini Buenaventure, vruća je i vlažna. Prosječna temperatura je oko 30 stupnjeva Celzijusa, obilje je sunčanih dana, a povremene kiše u nekim razdobljima mogu biti vrlo obilne. Iznenadne kiše s vremena na vrijeme osvježavaju i čisti okoliš. Prije putovanja probjerite kakvo vas vrijeme očekuje kako biste izabrali prikladnu odjeću u koju svakako stavite kupaći kostim. I ne zaboravite sunčane naočale i kremu za sunčanje s faktorom 30 ili 50.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.