Fascinantan nastavak kulturnih programa u Temišvaru - zatvaranje izložbi "Rituali, Čuvari i Oluje" i "Paralele. Timišoara/Novi Sad" i uzbudljiv operni i koncertni program

Fascinantan nastavak kulturnih programa u Temišvaru - zatvaranje izložbi "Rituali, Čuvari i Oluje" i  "Paralele. Timišoara/Novi Sad" i uzbudljiv operni i koncertni program

Temišvar je uistinu zaslužio titulu Europske prijestolnice kulture u 2023. godini u što smo se imali prilike uvjeriti i sami s obzirom na poziv na zatvaranje izložbe jednog od najistaknutijih rumunjskih i svjetskih umjetnika 20. stoljeća Constantina Brâncușia što je kao i razgled izložbe Ioane Nemes za nas strane novinare bio prvorazredan događaj. A da Temišvar nije bio slučajno izabran svjedoči i najnovija najava kulturnih događanja i fascinantan nastavak kulturnih događanja u proljeće, tako da odaberete li Temišvar kao mjesto vašeg idućeg turističkog obilaska nećete pogriješiti jer riječ je o prekrasnome gradu koji oduševljava i svojom arhitekturom i parkovima te nizom uzbudljivih kulturnih i turističkih sadržaja.

A u segmentu kulture Timiško/Temišvarsko/ kulturno proljeće donosi raznovrsne događaje osmišljene kako bi oduševili i inspirirali javnost. To uključuje dva fascinantna izložbena programa koji završavaju svoj program u ožujku. Izložba "Rituali, Čuvari i Oluje" suvremene umjetnice Ioane Nemes, smještena u Casa Isho, može se pogledati do 9. ožujka. Ova izložba ima za cilj (ponovno) predstaviti niz istraživanja iz njezinog kreativnog laboratorija i definirati početnu jezgru većeg projekta kojeg ova izložba prethodi.

Istovremeno, izložba "Paralele. Timišoara/Novi Sad", završava 17. ožujka, a do tada je možete vidjeti u Nacionalnom muzeju umjetnosti. Ovaj inovativni projekt ističe djela koja istražuju veze između dvaju gradova, Timišoare i Novog Sada. Jedan od događaja koji je privuklo pozornost ranije tijekom mjeseca je koncert Doris Gaitanovici, "Korak po korak" 2. ožujka, u FITT-u, na adresi Arieș Street 19.

Ovog mjeseca, kazalište je posebno važno. 7. ožujka, u 19 sati, u Glavnoj dvorani Nacionalnog kazališta Mihai Eminescu, bit će izvedena predstava "Bijele noći". Osim toga, 8. i 9. ožujka, u isto vrijeme, Mađarsko državno kazalište "Csiki Gergely" predstavit će premijeru "Perikleja" Williama Shakespearea u Velikoj dvorani. Također, 8. ožujka, nastupa simfonijski koncert Orkestra Banatske filharmonije "Remus Georgescu", pod ravnanjem RUMON GAMBE i solo oboistice SIMONE SINDREȘTEAN, od 19 sati, u Capitol dvorani Banatske filharmonije, na adresi Bdul Constantin Diaconovici Loga 2. Organizatori stoga poručuju - Pozivamo javnost da otkrije Timišoaru kroz perspektivu predstave "Rumunjski dnevnik. Timišoara", zakazane za 10. ožujka, u 19,30 sati, u Njemačkom državnom kazalištu na ulici Alba Iulia 2.

Opera će 15. ožujka odjekivati emocijom i strašću u izvedbi "LA BOHÈME", skladane od G. Puccinija, u 19:00 sati, u Rumunjskoj nacionalnoj operi, na adresi Mărășești Street 2. FITT Timisoara ponovno će ugostiti poseban koncert 16. ožujka, kada će Ana Coman predstaviti svoj novi album "Tu nu o să mă uiți". Koncert počinje u 20 sati. Dan kasnije, 17. ožujka, u 17 sati, bit će kazališna predstava pod nazivom "1978", koju režira Tomi Janežič, na adresi Calea Ghirodei 32, a 18. ožujka, javnost je pozvana na operetnu izvedbu "Šišmiša" Johanna Straussa, koja će se održati u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere.

Od 19 sati, 22. ožujka, javnost je pozvana da uživa u simfonijskom koncertu koji nudi Orkestar "Remus Georgescu" Banatske filharmonije. Pod ravnanjem Cristiana Spătarua, orkestar će pratiti soloist Doru Roman na udaraljkama. Događaj će se održati u Capitol dvorani Banatske filharmonije, na adresi Constantin Diaconovici Loga Boulevard 2.

Alternosfera, alternativni rock bend iz Kishineva, stiže u Timišoaru 23. ožujka i održat će koncert u FITT-u, od 19:00 sati. Kazališna predstava "Sluga dva gospodara" premijerno će se prikazati 23. ožujka, u Njemačkom državnom kazalištu, s početkom u 19:30 sati. Slijedi kazališna predstava "Višnjev vrt" 26. ožujka u Njemačkom državnom kazalištu u 19,30 sati. a 27. ožujka, od 17 sati, publika će moći vidjeti još jednu izvedbu "1978", koju režira Tomi Janežič. Istog dana u Njemačkom državnom kazalištu, od 19:30 sati, bit će izvedena predstava "Kazalište". Istovremeno, u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere, s početkom u 19:00 sati, publika će moći gledati balet "LA BAYADÈRE", postavljen na glazbu L. Minkusa.

Kazališna predstava "Ja sam komunistička stara žena" održat će se 28. ožujka, u 19:00 sati, u Glavnoj dvorani Nacionalnog kazališta Mihai Eminescu. U Capitol dvorani Banatske filharmonije, 29. ožujka od 19 sati Orkestar simfonije "Remus Georgescu" izvest će simfonijski koncert pod ravnanjem Davida Crescenzie. Solisti večeri bit će Dragoș Mihăilescu i Dinu Mihăilescu na klaviru.

Posljednja opera ožujka je Nabucco G. Verdija, zakazana za 29. ožujka, u 19 sati, u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere, na adresi Mărășești Street 2.

Ovaj mjesec završava harmoničnim tonom, s kazališnom predstavom "Ukroćena goropadnica" i to 31. ožujka u Glavnoj dvorani Nacionalnog kazališta Mihai Eminescu. Nacionalni kulturni program "Timišoara - Europska prijestolnica kulture 2023." financiran je od strane Grada Timišoare, Ministarstva kulture i Timiške županije. Glavni partneri: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi. Službeni emitiratelj: TVR. Partner mobilnosti: Automobile Bavaria.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.