Berba mandarina u delti Neretve u punom je jeku, kaže ambasador opuzenskog turizma, Pavo Jerković

berba mandarina

Kad je Pavo Jerković 16. srpnja 1996. godine kupio prvu trupicu (lađu) kojom je želio ljepote prirode oko Metkovića i Opuzena, a osobito kanala u delti Neretve pokazati svijetu, imao je i viziju i ideju o tome kako bi se trebao razviti turizam toga kraja. U svojim počecima maštao je o 500 turista u sezoni, ali ni slutiti tada nije mogao kakav je projekt pokrenuo. Njegova ideja foto safarija u neretvanskoj močvari, kako je zovu žitelji toga kraja postala je pravi turistički bum pa danas Pavo ima desetak lađa na kojima se u sezoni deltom preveze i više od 15 tisuća gostiju, a posebnu radost svojim gostima čini kada ih pozove u berbu mandarina.

Ujesen tako cijela delta odjekuje od razdraganih berača dok glazbenici koji goste prate od ukrcavanja na lađe pa sve do polja, svojim muziciranjem, pridonose zvučnoj kulisi dok gosti neizmjerno uživaju u berbi tih zlatnožutih, sočnih plodova jeseni na prudima neretvanske močvare.

 

Pavo Jerković, je još ushićen ljepotom delte Neretve. Ona je postala njegov modus vivendi, jer tu je njegov život i njegov posao. Zaslužan je on i za to što Neretvom plove kruzeri i za mnoge nogometne fešte i druga natjecanja uključujući i maraton neretvanskih lađa koji podupire. Ali njegove su zasluge za nezaboravni doživljaj ljepote koji pruža turistima koji dolaze da baš tu i uz njegovu organizaciju dožive deltu Neretve na foto safariju i u vožnji tradicionalnim lađama, preuređenima za izletničke svrhe i naravno uživaju u gostoljubivosti uz specijalitete restorana Ville Neretva ili brudetu od žaba ili jegulja u njegovoj Neretvanskoj kući.

 

I ne znate zapravo tko više uživa u tom njegovom ushitu Neretvom, turisti ili on sam. Rijeka mu je prerasla u posao i njega učinila ambasadorom opuzenskog turizma i čovjekom koji je i sam postao turistički brend Neretve i opuzenskoga kraja jer zahvaljujući toj njegovoj viziji s početka priče - u vožnji u neretvanskoj lađi, branju mandarina, uživanju u ljepoti močvarnog bilja, lokvanja i lopoča, kreketu žaba i ptičjem pjevu i zvucima mandoline i harmonike danas zahvaljujući globalnom turizmu dolaze uživati posjetitelji iz cijelog svijeta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.