Martinje u Kuriji Omilje, Sveti Ivan Zelina - Biškup Borko i kuma Višnja uz nastup Miki Tribute Banda veselo krstili zelinsku Kraljevinu

Martinje u Kuriji Omilje, Sveti Ivan Zelina - Biškup Borko i kuma Višnja uz nastup Miki Tribute Banda veselo krstili zelinsku Kraljevinu

Tradicija krštenja mošta u vino koja se veže uz Svetog Martina, jednog od ukupno čak devet vinskih svetaca, zaštitnika vinogradara, koji zapravo prate vinogradare kroz njihove radove u vinogradima, o čemu i najviše ovisi kakav će biti mošt koji se nakon vrenja koje završava oko blagdana Svetog Martina pretvara u mlado vino. Zato je taj blagdan vinogradarima i najvažniji jer da bi se u davna vremena vino bolje prodalo ili samo pohvalilo pred pajdašima treba ga kušati pa se na završetku pozivalo društvo s kojim će se to prvo i najvažnije kušanje veselo i obaviti.
Tako je započela proslava Martinja koja je danas ne samo održavanje tradicije već i kulturno-turistička manifestacija koja služi za promociju vinarskih regija, podruma ili vinara.
U Kuriji Omije u Donjoj Drenovi, u organizaciji Turističke zajednice Sveti Ivan Zelina i Zagrebačke županije ovogodišnja proslava Martinja bila je iznimno svečana i na razini kakvu i zaslužuje to sjajno vinogorje Bregovite Hrvatske. A za pravi kulturno turistički događaj pobrinula se Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice Sveti Ivan Zelina okupivši ponajbolje vinare.

Znalački je okupila društvo i osmislila događanje - krstila se čuvena zelinska Kraljevina, a vina su točile Vinarija Bedeković, Vinarija Kos - Jurišić i Vinarija Kos i kao gost Vinarija obitelji Pevec, koja je oduševila vinom crne sorte Sirah. Grad Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, a i jedini grad je u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara gotovo stoljeće i pol. Uz redovita okupljanja vinara iz kontinentalne Hrvatske, Grad Sveti Ivan Zelina ponosan je na vino Kraljevina kao prepoznatljivi simbol toga kraja. Vinari Bregovite Hrvatske u koju spada i zelinsko vinogorje sve su uspješniji u proizvodnji kvalitetnih vina, a treba istaknuti i da su ove godine postigli i veliki međunarodni uspjeh na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu osvojivši velika priznanja - jednu platinu, 4 zlata, 24 srebra i 49 bronce.

Zelinska vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, podregijom Prigorje. Na njoj su vinski podrumi, vinogradi i kleti poznatih zelinskih vinogradara, a najbolje su lage često na južnim obroncima obližnjih planina.

Vinari, članovi vinske ceste, nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepotu zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, ljubazni domaćini nude vina od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa (Chardonnay, Rajnski rizling, Sauvignon bijeli, Rizvanac, Silvanac zeleni, Pinot bijeli, Manzoni bijeli, Muškat bijeli, Muškat žuti; Pinot crni, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Zweigelt i dr.). Posebna pozornost pridaje se kraljici Prigorja – Kraljevini, autohtonoj sorti ovoga kraja. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je nježno, pitko, osvježavajuće i veselo.

Višnja Pevec, poznata poduzetnica i suvlasnica Vinarije Pevec pozvana je da bude kuma u martinjskoj ceremoniji krštenja mošta u vino u Kuriji Omilje koju je sjajno uz puno (ponekad i lascivnih) duhovitih pučkih doskočica, kako i priliči trenutku, vodio "preštimani i veleučeni" Biškup Borko. I o takvom štimungu događanje je međutim zadržalo i notu profinjene otmjenosti, što se ponekad kad je vino u pitanju teže postiže.
Uz mlado vino posluženi su i pečeni maroni i kesteni, te vrhunska tradicijska domaća hrana - pečenice, krvavice, ječmena i heljdina kaša i kiselo zelje. Sjajnoj zabavi pridonio je nastup tamburaškog sastava Miki Tribute Band koji je spletom skladbi posvećenih Martinju i vinu razgalio nazočne.

video https://www.facebook.com/www.hia.com.hr

 Vinski sveci – zaštitnici vinogradara i vinara

Sv. Vinko, đakon – slavi se 22. siječnja.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Sveti Vincek gorice nam čuvaj,
Sveti vincek dobrog vina nam daj.
Če Vinka sunce peče
V lagve vino teče.
Prema narodnim običajima na Sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve koje kod kuće stave u pehar s mlakom vodom pokraj prozora, zbog svjetla. Za stanovito vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna.

Sv. Juraj – slavi se 23. travnja.
Kod ove prigode postoji uzrečica:
Prošel je prošel pisani Vuzem
Došel je došao zeleni Juraj!
Prema narodnim običajima do Đurđeva ili Jurjeva se u vinogradu moraju obaviti početni poslovi: valja se novi nasad loze posaditi, au starom vinogradu gnoj razbacati, trsove okopati i obrezati.

Sv. Sofija – ledeni (”smrznuti”) svetac – slavi se 15. svibnja.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Sofija vino popija.
Narodni običaji kažu da ako na njezin dan udari mraz, vinograd neće roditi.

Sv. Ivan Krstitelj – slavi se 24. lipnja.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Suhi juni lagve puni.
Prema narodnim običajima za Ivanje se gorice moraju drugi put okopati, povezati, oplijeviti i poprskati. Iza Ivanja u vinograd se ide samo prskati, piriku postrugati, zaperke i mladice odstraniti.

Sv. Bartol, apostol – slavi se 24. kolovoza.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Ako Lovrenac ili Bartol zrelo grožđe kuša,
Dobro je za muža.

Kakav Bartol takva jesen.
Prema narodnim običajima za Bartola vinogradari odlaze u vinograde i stavljaju strašila od ptica. Kada su se vezala strašila, moralo se čvrsto zažmiriti, “da ne budu žgvorci vidili dojti v trsje”.

Sv. Mihael, arkanđelo – slavi se 29. rujna.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Došel je, došao sveti Mihalj
Grozdje je zrelo ja ga bum bral.
Prema narodnim običajima, berbe počinju sedam dana poslije Miholja. Jedino se prije, zbog zriobe, bere portugizac, te pojedine ranije sorte na jugu.

Sv. Martin, biskup – slavi se 11. studenog.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Došel, bu došel sveti Martin
On ga bu krstil ja ga bum pil.

Martinska vedrina,
Dobra vinova godina.
Prema narodnim običajima dan Sv. Martina slavi se shvaćanje da na taj dan mošt sazrijeva i da se pretvara u vino, te se šaljivim obredom obavlja krštenje mošta.

Sv. Andrija, apostol – slavi se 30. studenog.
Kod ovog sveca postoji uzrečica:
Došel, bu došel sveti Jandraš
On te bu pital po čemu ga daš.
Prema narodnim običajima blagdan Sv. Andrije se povezuje s početkom trgovine vinom jer je do tog dana mlado vino već sazrilo i spremno je za prodaju.

Sv. Urban, rimski papa – slavi se 21. svibnja
Kod ove svečanosti postoji uzrečica:
Ako na Urbanovo sunce grije, jesen pune bačve nalije
Jedan od rimskih Papa, koji je od tuče, po predanju, spasio vinogradare.
Svetac je i zaštitnik protiv gromova.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.