Zašto je kripto realnost digitalnih financija? - FIMA Plus

Zašto je kripto realnost digitalnih financija? - FIMA Plus

Autor: FIMA Plus

Neosporna je činjenica da kriptovalute u zadnje vrijeme privlače pozornost velikih i malih ulagača, ali i sve šire populacije. Naime u posljednjih nekoliko dana kripto-tržište raste i opet se kreće na razinama od cca $2 bilijuna vrijednosti, a još prije mjesec dana bilo je na $1.200 milijardi. Rast tržišta od skoro 70% je naravno povukao uspon bitcoina (60%), ali daleko više ga je podržao ethereum s 90% te cjelokupna altcoin scena. Time je tržišni udio bitcoina u malo više od pola godine pao sa 70% na 45% što puno govori o veličini uspona i osnaživanju cijele industrije.

Interes malih ulagača za bitcoin i kriptovalute općenito je porastao u Q1 2021., navodi se u izvješću JPMorgan banke. Mali investitori ponovno su sve aktivniji, dok su institucionalni ulagači na kripto tržištu prema procjeni Grayscale, najvećeg svjetskog upravitelja digitalne imovine, lani držali preko 85% ulaganja.

Blockchain je prema nekim analizama danas tamo gdje je internet bio 1997. godine, a stopa njegovog masovnog usvajanja nagovještava da će premašiti broj od milijardu korisnika, gotovo dva puta brže nego što je to učinio internet. Digitalne financije su tu i definitivno ostaju, a na nama je da ih upoznamo, prilagodimo se i usvojimo.

Iz svega navedenog, razvidno je da kriptovalute više nisu daleka i nezamisliva budućnost, već opipljiva realnost. Nadam se da će tvrtke koje ih već duže vrijeme prihvaćaju, informirati javnost o tome, a one koje ih tek namjeravaju prihvatiti, kvalitetno se educirati, posavjetovati se s vlastitim računovodstvom i nadležnim institucijama te zakoračiti u novo doba poslovanja.

Kriptovalute su decentralizirane, distribuirane i one su anonimna platna mreža, odnosno digitalna valuta koju platna mreža koristi. Osim u svijetu, kriptovalute su tražena roba i u Hrvatskoj, a koliko su hrvatski građani otvoreni prema virtualnim valutama i koje su sve prednosti takvog oblika plaćanja i trgovanja saznajte na našem 12. BESPLATNOM webinaru „Kripto - realnost digitalnih financija“ koji će se održati 02. 09. 2021. u 14 sati. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i besplatno se registrirajte putem poveznice na FIMA Plus web-stranici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.