Zahvaljujući Vukovarskom etno sajmu, od 27. do 29. rujna, Vukovar ponovno u znaku hrvatske etno baštine i tradicije

mina petra

U Vukovaru će se od 27. do 29. rujna održati 12. izdanje Vukovarskog etno sajma, tradicionalnog i prepoznatljivog vukovarskog turističko-kulturnog događaja koji uz bogat kulturno-umjetnički program u središte zbivanja stavlja etno baštinu, tradicijske i umjetničke obrte, tradicijske rukotvorine i antikvitete. Svake godine na sajam uz izlagače iz Slavonije, pristignu i izlagači s cijelog područja Hrvatske. Program prati i kvalitetna ponuda proizvođača hrane i pića, atraktivni gastro događaji poput manifestacije Okusi Hrvatske i Vukovar Oktoberfest, kao i edukativne radionice.

Dvanaesti Vukovarski etno sajam organizira Turistička zajednica Grada Vukovara pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, a ove im se godine pridružuju i Hrvatska kuća „Materina priča“ , uz Organizatore bez granica čiji je producentski tim, na čelu s Aleksandrom Kovačevićem, organizator jedinstvenog Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“koji se u Vukovaru, povodom Dana grada, održava svake godine početkom svibnja. Organizatori bez granica protekle su se godine također sa svojom produkcijom uključili u Advent u Vukovaru, a s Hrvatskom kućom „Materina priča“, ovogodišnjem se Vukovarskom etno sajmu pridružuju s programom jedinstvene izložbe cekera renomirane etno dizajnerice Mine Petre i s prigodnom radionicom izrade cekera od komušine, pod vodstvom Ane Vrabec i časne sestre Samuele Premužić. Očekuje se da će izložba cekera baš kao i radionice izrade cekera od komušine privući mnogobrojne znatiželjnike, jer se radi o jedinstvenom hrvatskom etno suveniru i proizvodu s potpisom Mine Petre, za koji je ova poznata hrvatska etno dizajnerica već primila brojne nagrade i priznanja poput Zlatne medalje na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, te Grand Prix i Prvu nagradu izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji. Naime, pletenje cekera od kukuruzne komušine stoljetna je vještina i tradicija žena ruralnih prostora u Hrvatskoj. Za njegovu izradu Mina Petra koristi isključivo ekološki prirodni materijal - komušinu, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji.

Uz izložbu, u sklopu 12. Vukovarskog etno sajma organizira je prigodna radionica izrade cekera, u kojoj će edukatorice biti Ana Vrabec i časna sestra Samuela Premužić, koja će polaznike educirati u izradi ukrasa i suvenira od komušine.Sestra Samuela Premužić, u Hrvatskoj je istinski uzor i potpora mnogima koji se bave umjetničkim oblikovanjem prirodnih materijala. Njene skulpture od komušine, nadahnute biblijskim motivima, već godinama oduševljavaju posjetioce Međunarodne izložbe u Rimu.Do sada je izradila 400 jaslica od komušine, a među najljepšima su one u Mariji Bistrici. Posredstvom Etnografskog muzeja, djela sestre Samuele Premužić izlagana su u Zagrebu, Hamburgu, Arlesu, Salzburgu, Rimu, Bratislavi, Skoplju, Sofiji, Cita di Castellu, Sutriu i Veroni. Veliko umijeće sestre Samule istaknuto je na prestižnoj jasličarskoj smotri „100 Presepi“ („100 jaslica“) u Rimu, a posebno mjesto zauzeo je njezin Betlehem „Anđeoska štalica“, izložena u Vatikanu, u dvorani Pavao VI. (u dvorani za audijencije 2002.).U radionicama izrade cekera od komušine posjetitelji će moći uživati u petak, 27. rujna i subotu, 28. rujna. Ususret održavanju 12. Vukovarskog etno sajma, valja naglasiti da je u 2018. godini, Vukovarski etno sajam dobitnik posebnog priznanja za promicanje tradicijskih proizvoda koje se dodjeljuje u sklopu akcije Suncokret ruralnog turizma. Stoga s pravom možemo očekivati da će bogatstvo programa ovogodišnjeg izdanja Vukovarskog etno sajma ponovno premašiti očekivanja i iznenaditi bogatstvom sadržaja koji posjetitelje očekuju u Vukovaru od 27. do 29. rujna.

Detalje programa možete pronaći na službenoj web stranici TZ Vukovar:

https://turizamvukovar.hr/manifestacije/vukovarski-etno-sajam/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.