Podravka i dalje juri tračnicama uspjeha - Vegeta oživjela na vlaku HŽ-a

Podravka i dalje juri tračnicama uspjeha - Vegeta oživjela na vlaku HŽ-a

Tko se još ne sjeća poznatog brzog Podravka vlaka koji je pradavnih godina jurio od Osijeka do Zagreba? O njemu je pisala i Julijana Matanović, a mnogi putnici maštali o kao duša mekim sjedištima i ljubaznim kondukterima koji su karte cvikali s osmijehom na licu. Prošloga tjedna, Podravkin najpoznatiji brend Vegeta – svečano je proslavio punih 60 godina postojanja. Goste su poveli na željezničko putovanje dugo šest desetljeća (iako je vlak - ipak stigao brže) na relaciji od Zagreba do Koprivnice, a svaki od četiri posebno uređena vagona prikazao je dio prošlosti i razvoja tog najuspješnijeg proizvoda koji se prodaje diljem svijeta, od Australije, preko Kine pa sve do Rusije. Riječ je o više od pedeset zemalja, a prodajom u inozemstvu ostvaruju više od 60 posto prihoda.

Uz prigodne specijalitete i gastronomske vrhunce, visoki gosti iz svijeta politike i gospodarstva, podružili su se sa Stevom Karapandžom, zaštitnim licem Podravkine kultne emisije „Male tajne velikih majstora kuhinje“.

Kada je vlak bez kašnjenja stigao na željeznički kolodvor u Koprivnici i zazviždao - bilo je vrijeme za povratak u 1959. i razgledavanje stare Tvornice juha i Vegete, odakle je Vegeta krenula na veliki put oko svijeta.

- Na ovome mjestu prije točno šest desetljeća na svoj je put krenula najprepoznatljivija hrvatska marka. Tijekom 60 godina Vegeta je postala neizostavan dio kuhinja na pet kontinenata, u više od 50 zemalja diljem svijeta. Vegeta svake godine hrvatskom gospodarstvu generira više od pola milijarde kuna novostvorene vrijednosti te zahvaljujući njezinim rezultatima stvarali smo i razvijamo cijelu Podravku. Stoga ovim prigodnim Vegetinim 60. rođendanom želimo odati priznanje profesorici Zlati Bartl, njezinu timu i generacijama podravkaša koji su svojim znanjem, marljivošću i ljubavlju punih šest desetljeća izgrađivali ovaj planetarni uspjeh – istaknuo je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke naglasivši da se Vegeta s punim pravom nalazi uz bok hrvatskim sportašima i prelijepoj hrvatskoj obali kao dio nacionalnog imidža poznatog cijelom svijetu.

Ali to nije sve! Hrvatsko dizajnersko društvo otvara u Zagrebu u Noći muzeja, 31. siječnja 2020., izložbu “Vegeta 60 – Paketić povijesti: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019. “, pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže tog poznatog proizvoda u kustoskoj koncepciji Draženke Jalšić Ernečić. Predstavit će arhivski materijal, fotografije, stare reklamne spotove, isječke iz legendardnih Malih tajni velikih majstora kuhinje i tekstova koji oživljavaju priču o brendu s kojim žive generacije.

Muzejska priča o industrijskoj baštini Podravke i Vegete nije samo priča o oblikovanju ambalaže i likovnim rješenjima grafičkog dizajna i redizajna ili o razvoju i evoluciji brenda, već ima daleko dublje simbolično značenje kao priča o prostoru, vremenu, ljudima, istraživanju, razvoju ideja, inovaciji, kreaciji, emocijama, preispitivanju i analitičkom pristupu – istaknula je Jalšić Ernečić u predgovoru izložbe.

Vegeto, sretan ti rođendan!

Autor: Slobodan Kadić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.