Huawei se obvezao na veću potporu digitalizaciji europskih malih i srednjih poduzeća

Huawei se obvezao na veću potporu digitalizaciji europskih malih i srednjih poduzeća

Mala i srednja poduzeća okosnica su europskog gospodarstva, generiraju 50 posto BDP-a, dvije trećine zaposlenih i 80 posto plaćenog poreza, no treba im pomoć u jačanju inovacija, digitalizaciji i prelasku u industriju 4.0, a značajan iskorak bila bi izrada zajedničke platforma koja okuplja male i srednje tvrtke i omogućuje im razmjenu znanja, iskustva i pružanje međusobne podrške. Zaključak je to online kongresa pod nazivom Europski dan inovacija 2020. koji je u Njemačkoj organizirao Huawei povodom obilježavanja 20. godišnjice poslovanja u Europi. U programu kongresa sudjelovali su predstavnici Europskog parlamenta, udruga koje okupljaju male i srednje tvrtke, samih poduzetnika te stručnjaci iz Huaweija.

"Male i srednje tvrtke okosnica su europskog gospodarstva", rekao je David Li, predsjednik Huaweia West Europe, tijekom svog uvodnog govora. "Oni su ključni za industrijsku strategiju Europske unije ali i dalje postoje velike razlike između malih i srednjih te velikih poduzeća. Velike su razlike u njihovim digitalnim strategijama, talentima, tehnologiji i mogućnostima. Tijekom pandemije, potreba za digitalizacijom postala je važnije nego ikad prije.  Upravo zato, Huawei želi koristeći naprednu ICT tehnologiju pomoći europskim malim i srednjim poduzetnicima da ostanu konkurentni na tržištu. Želimo im pomoći da postanu globalni", poručio je Li.

Georgios Kyrtsos, član Europskog parlamenta i član uprave SME Europe, poslovnog udruženja koje zastupa interese malih i srednjih poduzeća, podijelio je svoja razmišljanja o izazovima s kojima se male i srednje tvrtke susreću tijekom procesa digitalizacije. "Digitalna i ekološka transformacija idu ruku pod ruku i oblikovat će našu ekonomsku budućnost. Srednje tvrtke suočene su s velikim izazovom. Moraju se prilagoditi novom, visoko konkurentnom, globaliziranom i digitaliziranom okruženju. Digitalna ekonomija i njezini glavni međunarodni igrači mogu pružiti potrebne tehnologije za digitalnu transformaciju", rekao je Kyrtsos.

"Njemačka industrija 4.0 počela je doprinositi digitalizaciji malih i srednjih poduzeća", rekao je dr. Michael Opitz, partner i voditelj TIME prakse Arthura D. Littlea za srednju Europu. Također, podijelio je i istraživanje koje je njegova kompanija napravila o digitalizaciji u Njemačkoj. Njemačka će bolje iskoristiti svoje mogućnosti digitalne proizvodnje uspostavljanjem stručnih centara u raznim industrijama koje mogu pomoći malim i srednjim poduzećima u procesu digitalizacije. Zemlja također može poduzeti više toga kako bi olakšala uvođenje usluga iz domene e- governmenta i osigurala financijska sredstva za tehnološke start-upove. Njemačka razvija relevantne tehnologije, mogućnosti i ekosustave, kao što i koordinira nastojanja različitih dionika kako bi postigla Industriju 4.0.

Huawei je izrazio nepokolebljivu odlučnost da nastavi služiti svojim kupcima, nastavi raditi s partnerima i da nastavi s inovacijama. Predstavnici kompanije iskoristili su ovu priliku da pozovu na otvoreno i pošteno poslovno okruženje za podršku zajedničkim inovacijama temeljenim na zajedničkim vrijednostima i viziji rasta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.