Kazalištarije: Varaždinci konačno dočekali "Groficu" koja je diljem svijeta proslavila ime njihova grada

Kazalištarije: Varaždinci konačno dočekali "Groficu" koja je diljem svijeta proslavila ime njihova grada

Varaždinci su proteklog vikenda konačno, nakon više od sedam desetljeća, dočekali "Groficu" koja je diljem svijeta proslavila ime njihova grada. Opereta “Grofica Marica” skladatelja Emmericha Imre Kálmána, premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 7. prosinca, privukla je mnogobrojnu publiku. Operetu, koja je zbog potrebne rekonstrukcije pozornice bila tek poluscenska, a nastala je u koprodukciji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem "Komedija" dugo se iščekivalo i u Zagrebu. Izvedba s orkestrom, zborom, baletom i ansamblom bio je program za pamćenje za publiku u Komediji gdje je premijera bila 23. studenoga, a gdje se ta opereta nije izvodila više od dva desetljeća. U ovoj koprodukciji operetu je režirao Ozren Prohić.

Libreto za operetu napisali su Julius Brammer i Alfred Grünwald. Mađarski skladatelj Emmerich Kálmán uz svog sunarodnjaka Franza Lehára najistaknutiji je mađarski operetni skladatelj. Kálmán potpisuje dvadesetak opereta, no svjetsku slavu su postigle Kneginja čardaša, Grofica Marica, Jesenji manevri, Bajadera i Cirkuska princeza koje su pisane u specifičnoj kombinaciji tipične bečke operete i elemenata živopisnog mađarskog folklora, ali ima i američkih glazbenih utjecaja pa se uz valcere i čardaš plešu foxtrot i shimmy.

Današnjoj promociji Kálmánovih opereta diljem svijeta uvelike pridonosi iznimna promidžbena aktivnost njegove kćeri Yvonne, koja je u nekoliko navrata i posjetila Varaždin zalažući se za stavljanje te očeve operete i na repertoar varaždinskoga kazališta, a koja je songom “Komm mich nach Warasdin” proslavila ime Varaždina diljem svijeta.
“Grofica Marica” Emericha Kalmana, nastala između dva rata (1924.), objedinjuje najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova, ali uključuje i američke utjecaje, pa tu uz valcere i čardaš nalazimo i foxtrot i shimmy. Gotovo svi muzički brojevi postali su hitovi, uz koje će, osim nostalgičnim poznavateljima i zaljubljenicima, bilo zasigurno zaigrati i publici najnovije generacije. Ova antologijska opereta naime, gotovo sto godina nakon praizvedbe, i dalje je, u novim i novim izvedbama redoviti gost europskih, i svjetskih pozornica.Zaplet započinje kad se samostalna, bogata, podjednako lijepa i duhovita, grofica poželi riješiti udvarača koji u poslijeratnoj krizi jure za njom zbog njezinog novca te izmisli nepostojećeg zaručnika zato da bi je pustili da na miru uživa u životu u očekivanju prave ljubavi. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira…

Redatelj obje inačice je Ozren Prohić. Uz soliste nastupaju Orkestar i zbor ZGK “Komedija” pod dirigiranjem Krešimira Batinić/ Davora Kelića. Ulogu Grofice Marice u varaždinskoj inačici pjeva sjajna Jelena Štefanić, a na pozornici joj se pridružuju i izvrsne “mlade nade”, također Varaždinke, studentice pjevanja – Lucija Spevec u ulozi Manje i Ana Mikac u ulozi Lize. Kneza Moritza Dragomira Populescua igra vrhunski Komedijin pjevač i glumac Ervin Baučić, a grotesknu figuru Baruna Kolomana Župana jednako sjajno tumači Dražen Bratulić. Grof Tassilo Endrödy Wittenbrug u tumačenju Filipa Hozjaka bilo je pjevački vrhunac izvedbe. Lik Karla Stephana Liebenberga tumačio je Zlatko Ožbolt, a naratora Čeku Željko Duvnjak.

fotografije: KREŠIMIR ĐURIĆ, Varaždinske vijesti https://www.varazdinske-vijesti.hr/kultura-i-scena/foto-ispunjena-velika-scena-kazalista-hnk-a-u-varazdinu-za-operetu-grofica-marica-36503/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.