Oblizeki Božice Brkan: Jesensko iznenađenje? Vrlo ukusan i blagdanski prigrizak

Oblizeki Božice Brkan: Jesensko iznenađenje? Vrlo ukusan i blagdanski prigrizak

Udruga žena Tučenika na 14. Sarmijadu u Laktecu uputila je čak četiri natjecateljske ekipe, a jedna od njih pripremila je Finu pitu sa zeljem i osvojila je treće mjesto u kategoriji ostala jela od kiselog zelja. Sarme te rebrica sa zeljem i krpice sa zeljem ostale su ovaj put nenagrađene kao i jelo nazvano Jesensko iznaneđenje. Kako sam ocjenjivala sarme, kušala sam nesvakidašnje košarice na preporuku kolegice iz dijela ocjenjivačkog suda koji je ocjenjivao ostala jela i – baš su me se dojmile. Poput sekeli gulaša s veprovinom, pobjednicom 11. Sarmijade.

Jesensko iznenđenje – košarice od tijesta punjene dinstanim kiselim zeljem, mesom, vrganjima, ribanim tvrdim sirom i slatkim vrhnjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije to bio jedini uspon na pobjedničko postolje žena iz Udruge žena Tučenik, sela sa stotinjak stanovnika na rubu Koprivničko-križevačke županije u općini Gradec, pojednostavljeno: kad se ide u Bjelovar, pa prema Križevcima. Kako mi je ispričala gospođa Gordana Ivačin, njihova udruga okuplja žene iz triju sela, osim iz Tučenika, i iz Salajaca i Buzadovca kako bi se podružile i čuvale stara jela i običaje. Oduševila sam se prvi put čuvši od gospođe Gordane Ivačin izraz iz njezina Tučenika, jezično miješanoga inače graničarskog sela, za češanj češnjak – kozica.  

Jesensko iznenađenje pripremila je ekipa koju je predvodila kći gospođe Gordane Danijela Ivačin te Katica Keleković i Ranka Škrlet. I kad kuhaju nešto posve starinsko, pokušavaju dati, kako se to sada rado govori, svoj tač. Jelo nije starinsko, ali je puno starinskih, izvornih okusa i izgleda tako lijepo da da ga možete poslužiti i o blagdanima, primjerice na izložbenom stolu na dočeku Nove godine ili kao ukusan zimski prigrizak, primjerice navijačima TV-utakmice.

Jesensko iznenađenje Udruge žena Tučeni

Da bi lijepo izgledale, tijesto možete rezati moflima za krafle, a košarice puniti u modle za muffine (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

1,5 -2 kg mekog brašna
1 svježa germa
2 dl toplog mlijeka
malo šećera
100 – 150 g otopljenoga maslaca
prstohvat soli

1 zamrznuti margarin

Nadjev I

1 kg ribanoga kiselog zelja
sol, papar, vegeta
1 lovorov list
1 srednje velika glavica luk
1 žlica svinjske masti
1 češanj češnjaka

Nadjev II

2 kg mljevenog mesa (2/3 svinjetine i 1/3 govedine ili junetine)
1 veća glavica luka
začini po želji
začini po potrebi

Nadjev III

300 g svježih vrganja narezanih na kockice
malo masnoće

Za pokrov

tvrdi ribani sir (gouda)
1 slatko vrhnje
češnjak u granulama

Priprema

Umijesite tijesto i ostavite ga da se odmri. Zatim ga razvaljajte na dasci na debljinu 1-1,5 cm. Po njemu naribajte zamrznuti margarin, zarolajte ga, podijelite u dva dijela, pa ponovno razvaljajte na debljinu 1-1, 5 cm. Modlom za krafle narežite tijesto u krugove i uložite ih u svinjskom mašću lagano premazane modle za pečenje muffina. Zelje prodinstajte na svinjskoj masti, začinite solju, paprom, vegetom, sitno sjeckanim lukom, usitnjenim češnjakom i lovorovim listom. U drugoj posudi posebno prodinstajte mljeveno meso sa sitno sjeckanim lukom i začinite po želji i potrebi. U trećoj posudi na malo masnoće lagano prodinstajte svježe vrganje narezane na kockice. Zatim slažite u tjestene košarice po žlicu dinstanog zelja, mesa i gljiva. Kada sve rasporedite, u svaku košaricu dodajte prstohvat ribanog tvrdog sira i na vrh po žlicu slatkog vrhnja s malo češnjaka u granulama. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C s ventilatorom 15-tak minuta odnosno da rubovi košarica jako porumene i čvrsto se zapeku odnosno da ispari tekućina iz nadjeva.

http://oblizeki.com/jesensko-iznenadenje-vrlo-ukusan-i-blagdanski-prigrizak-24269

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.