SOS: Dovitljivi nakladnici i knjižari i književnici ili kako je odgođeni Interliber postao 3 u 1 – u korist knjige

SOS: Dovitljivi nakladnici i knjižari i književnici ili kako je odgođeni Interliber postao 3 u 1 – u korist knjige

Kako se moglo i očekivati s obzirom na trenutnu, pogoršanu situaciju s pandemijom bolesti COVID-19, ovogodišnji Interliber je, nažalost, otkazan, tj. ne može biti održan u ranije predviđenom terminu. Ali, tradicija prvog tjedna u studenom, kao vrijeme u kojem se knjige kupuju po sajamskim cijenama - i dalje ostaje. Pobrinula se za to Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, te je osmislila  projekt kojim promovira dostupnost knjige svima i svuda i to po sajamskim cijenama, a u projektu su joj se još pridružili - Ministarstvo kulture i medija te Grad Zagreb kao suorganizatori.

Doista je riječ o hvale vrijednoj inicijativi koju bismo mogli nazvati i Ideja za spas knjige i promociju čitanja. A zapravo se akcija provodi uz pozitivni naziv 'Knjiga svima i svuda' , Postoje tri rješenja, pa se tako ideja sastoji od online platforme na kojoj su zastupljeni nakladnici određenim izborom izdanja te njihovim webshopovima dok se sama kupovina obavlja preko webshop kanala svakog pojedinog nakladnika ili njihovog partnera za prodaju. 

 Knjižare spustile cijene

Uz spomenutu online platformu, sastavni dio projekta su i knjižare diljem Hrvatske i to njih preko 120 koje su se priključile projektu nudeći  nova izdanja uz tj.do 20% popusta, a starija do čak 90%.  Dakle, isto kako je bilo svih ranijih godina na Interliberu, kad je tamo sve ključalo od ljudi koji vole čitanje. Toliko o tome da Hrvati nisu knjigoljupci ... to je uvijek tema za polemiku, ali ćemo je za ovu prigodu ostaviti po strani. Ovaj, drugi projekt ima ograničeni karakter i traje šest dana, odnosno od 10. do 15. studenog.

Zanimljvi, treći dio projekta je i predstavljanje knjižnih noviteta i samih autora i to u sklopu tradicionalnog programa pod nazivom Premium program. Ove se godine Premium program se odvija na daljinu te će ga svi zainteresirani, a znamo da će ih biti podosta,  moći pratiti online - na YouTube kanalu Zajednice, ali i na trećem programu HRT-a.

Program počinje već u ponedjeljak, 9. 11., a gledatelji će u tih sedam dana imati priliku vidjeti predstavljanja i premijere najzanimljivijih naslova domaćih autora po izboru urednika Ivice Prtenjače, Sanje Baković i Krune Lokotara.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.