Teorije zavjere ili nešto drugo? - Utječu li avionski tragovi na nebu na zdravlje

Teorije zavjere ili nešto drugo? - Utječu li avionski tragovi na nebu na zdravlje

U posljednje se vrijeme intenzivira pitanje o tome radi li se ovdje o tzv. teoriji zavjere ili stvarnoj ugrozi našeg zdravlja. Ako pogledamo Google pretraživač naići ćemo na članke koji govore o tome kako se ne radi o ničem posebnom te da je u pitanju teorija zavjere! Pojam chemtrails zamjenjuju pojmom contrails i obrazlažu kako je potpuno normalno što nebo danas i tragovi aviona ne nalikuju onima prije 10, 20 ili 30 godina naprosto promjenom klime ili tehnologija. O samom pojmu tragova na nebu ili uopće nema informacija ili ih ima vrlo malo. Danas je najlakše riješiti ovakve (kontroverzne) pojmove proglasivši ih teorijom zavjere. No to je i opasno jer prisilno udaljava od stvarnog sagledavanja problema. Službeni zagovornici teorije  zavjere tvrde da se radi o uobičajenim kondenzacijskim tragovima zrakoplova (contrails). 

Ponekad su dugotrajni i način na koji izgledaju može se iznenada promijeniti duž putanje leta dok zrakoplovi lete kroz područja s različitom temperaturom i vlagom. Pojam Chemtrails se odnosi na dodavanje otrovnih kemikalija ili nečeg drugoga, o čemu javnost nema podataka, u atmosferu iz zrakoplova na način da stvaraju vidljive oblake ili koprenu na nebu, donekle slične contrailsima.

Moje (ne)znanje o geoinženjeringu mi ne dozvoljava da se automatski svrstam na bilo koju stranu. No proglasiti olako nešto teorijom zavjere i ne raščistiti dvojbe vrlo je opasno u bilo kojoj sferi života a pogotovo znanosti. Vidjeli smo nedavno što to znači na primjeru Covida. Kada postoji dilema, važno je promišljati 'čisto', bez predrasuda, cijelim bićem uz uvažavanje svih dostupnih znanja i informacija. To nije lako i školski sustav ne osposobljava djecu da tako nauče misliti. Stoga bih ovom priliko želio podijeliti djelić mojih promišljanja, u nadi da ću čitatelje koji to žele potaknuti da sami krenu na put promišljanja o ovoj temi.

U subotu 3. veljače ove godine vozio sam se u jutarnjim satima autocestom Rijeka-Zagreb te na području od Karlovca do Zagreba uočio nevjerojatnu sliku na nebu. Prekrasno, plavo nebo doslovno je bilo išarano mrežom tragova pri čemu je mnoštvo zrakoplova letjelo poput Brownovog gibanja tvoreći gustu mrežu koja se poslije pretvorila u oblake. Neki od njih su išli naprijed, a potom se vraćali! Pomislio sam si „kakva je to redovna ruta preleta koja se kreće naprijed natrag ili kruži?“. Dok se to odigravalo na desnoj strani autoceste, na lijevoj strani je nebo bilo prekriveno tamnosivim oblakom koji je bio nalik na geometrijski odrezani dio na plavom nebu. Ono što mi je bilo najčudnije  je prelet aviona koji je u tom području ispuštao doslovno crne tragove! U ovom slučaju teorija o kondenzaciji „ne drži vodu“! Odmah sam se sjetio jednog znanstvenog članka dr. Herndona „Dokazi o toksičnom kemijskom geoinženjeringu ugljenovim – letećim - pepelom u troposferi: Posljedice za javno zdravlje“ (još uvijek dostupnog na: https://www.mdpi.com/1660-4601/12/8/9375 ), koji je doduše naknadno povučen iz tiska. Ne mogu ga ne spomenuti jer je autor znanstvenih mjerenjima pokazao da nakon sličnog fenomena na nebu SAD, mjeri sastav sitnih čestica koje odgovaraju otpadu iz različitih postrojenja gdje se spaljuje ugljen.

 Prije no što prihvatimo tumačenja da se zapravo radi o normalnim aktivnostima (koje imaju zaista mnoge elemente 'nenormalnog') moramo stoga trezveno i neopterećeno odgovoriti na neka od mnoštva pitanja koja se dovode u vezu s chemtrailsima kao npr.:

- Zbog čega se o intenzivnim tragovima na nebu iznad Hrvatske govori od ulaska Hrvatske u NATO? Starije generacije naime, izričito tvrde i primjećuju drastičnu promjenu izgleda neba, boja i oblaka od prije dvadesetak ili tridesetak godina i zadnjeg desetljeća.

- Zbog čega je Hrvatska, a naročito Zagreb te područje bivše Jugoslavije, ali i dijela Austrije i Sjeverne Italije među najzagađenijim područjima na svijetu kada se govori o kvaliteti zraka te osobito sadržaja čestica nanoveličine PM 2.5? Podatke primjerice prati i dokumentira temeljem javno dostupnih podataka Institut za bio i tehnosferu u Zagrebu (https://ibt.hr/ ) ali dijelom mjere i dokumentiraju i sve naše javne institucije koje imaju zakonsku obvezu praćenja kvalitete zraka i ugroza za zdravlje stanovništva.

- Zbog čega u kišnicama područja s intenzivnim tragovima ima teških metala, otrova itd. (istraživanja napravljena u Sloveniji, Švicarskoj, Hrvatskoj itd.)?

- Mogu li se oblaci nakon intenzivnih tragova 'odvlačiti' i 'usmjeravati' (možda nekim novijim tehnologijama poput npr. HAARP) s jednog dijela Zemlje na drugi? Koriste li se ovi postupci za npr. dobivanje energije (kao što znamo iz Teslinih istraživanja) ili zaklanjanja sunčevih zraka o čemu se obilato piše i raspravlja na razini EU ali i u znanstvenim krugovima? Nedavno je takva vrsta aktivnosti meni osobno bila vidljiva na području Kvarnerskog zaljeva gdje su doslovno 'odvučeni' oblaci (a vjetra i kretanja zračnih masa uopće nije naoko bilo!) te su se ti tzv. oblaci kretali na jug, a iza sebe ostavljali posve čisto nebo (područje Opatije). Ponekad svjedočim i gustim maglama poput prašine nad Kvarnerom neobičnih sivo-plavo-metalnih i sivo ljubičastih boja npr. pri izlasku Sunca. Pitam se kakvi su to oblaci i odakle te boje? -

- Što s izvješćima i publikacijama znanstvenika i njihovim mjerenjima…?

Da se tragovi na nebu otvoreno povezuju s promjenom klime i pokušajima kontrole klime putem zastiranja sunca, više nije tajna. Čak je i EU podržala daljnje aktivnosti u tom pravcu (Bloomberg: https://archive.ph/TxnZN ). Ne ulazeći u meritum kemijskog sastava tih tragova, jer moguće je da se u kerozin dodaju i aditivi koji mogu tijekom izgaranja davati različite produkte kao npr. nanočestice aluminija radi poboljšanja performansi tijekom letenja (https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/b15487-18/production-nano-aluminum-characterization-jayaraman-kandasamy ). Moram napomenuti da je prisustvo i utjecaj teških metala, otrova na organizam bez obzira na podrijetlo devastirajući. Kaosu ozbiljnom pristupanju problematici tragova na nebu pridonose i neoprezne izjave pojedinih pripadnika globalističkog miljea koji su tvrdili da avioni ispuštaju cjepiva, radioaktivne tvari, patogene pa i industrijski otpad. Naročito je atraktivna (koliko i bezumna po mom mišljenju) teza da se pomoću kemijskih tragova može cijepiti ljude! (https://www.naturalnews.com/2022-06-09-spanish-government-admits-spraying-chemtrails-on-citizens.html ). Zanimljivi su službeni dokumenti i podaci u knjigama autorice Elane Freland, neovisne istražiteljice koja je desetljeća svojeg života posvetila dokumentiranju relevantnih činjenica na ovu temu (intervjue na hrvatskom možete pronaći na: https://rumble.com/v34q14m-slobodni-podcast-26-elana-freeland-chemtrailsi-i-haarp-su-oruja-za-potpunu-.html i https://bezcenzure.hr/toptema/ekskluzivni-intervju-geoinzenjering-je-u-osnovi-povjerljiva-vojno-industrijska-obavjestajna-operacija-kaze-elana-freeland/ ).

No vratimo se Google pretraživaču. Evo što o tome piše David Keith's Research Group, Harvard (https://keith.seas.harvard.edu/chemtrails-conspiracy-theory). Oni kao veliki  zagovaratelji teorije zavjere ipak kažu:  „Naravno, moguće je da se događa nešto drugo, ali da bi se to dokazalo trebat će više od običnih fotografija nečega što izgleda potpuno u skladu s normalnim tragovima. Uobičajeni kondenzacijski tragovi zrakoplova (contrails) ponekad su dugotrajni i način na koji izgledaju može se iznenada promijeniti duž putanje leta dok zrakoplovi lete kroz područja s različitom temperaturom i vlagom.“

Ipak, treba primijetiti slijedeće. Contrails se razlikuju od kemijskih tragova. Jedan od svjedoka kaže: „pronašao sam odakle jedan od aviona polijeće i slijeće i susreo se s pilotom. Pokazao mi je spremnike u kojima su kemikalije i rekao da je to sve što može učiniti, nije mogao reći što je bilo u njima ili tko ga je platio da to učini. Chemtrails će međutim biti vrlo duge bijele pruge koje su obično deblje od contraila i rasplinut će se u obliku oblaka. Također, kao što je objasnio, obratite pažnju jer ćete povremeno vidjeti više zrakoplova kako lete blizu ili jedan prema drugom, što nije nešto što Federal Aviation Administration  (FAA) dopušta, to mogu biti 2 do 4 zrakoplova u isto vrijeme koji prelaze jedan preko drugog ili mimoilaze jedni druge na velikoj nadmorskoj visini što je (opet) protiv FAA pravila. To se događa u cijelom svijetu.“

Službena izvješća koja možemo naći na stranicama Googla su ponekad naivna i izazivaju reakcije tisuća ljudi. Kaže se npr., radi se o jednostavnoj kemiji, kondenzacijski tragovi ne zadržavaju se i ne lebde cijeli dan, ili dulje. Zrak se u različitim regijama mijenja tijekom dana, na primjer - tijekom ljeta zrak u zoru može biti vrlo hladan, a temperatura u podne drastično se povećava pa bi ostavljeni trag nestao satima ranije, a ne bi „odlutao“ i proširio se kroz dan. To je samo jedan primjer, postoji još nekoliko primjera koji se mogu izvesti u nižoj srednjoj školi. Iz komentara se može vidjeti da većina ljudi smatra kako postoji plan nekih aktivnosti koji je globalan i koji se javnosti skriva.

Od 1996. godine do danas bilježi se porast kemijskih tragova o kojima mnogi ne znaju ništa. Ovi tragovi, za razliku od kondenzacijskih tragova, ne nestaju brzo u atmosferu. Osim toga, postoji dokaz koji potvrđuje prisutnost štetnih kemijskih elemenata u tragovima. Neki su istraživači proučavali sastav i učinke ove pojave, koja nam se može činiti bezopasnom i uobičajenom. Prema tim stručnjacima, kemijski tragovi su rezultat eksperimentalnih operacija koje imaju višestruke svrhe. Glavni ciljevi, iako nedokazani, kreću se od meteoroloških do vojnih. Provedene analize neovisnih grupa znanstvenika u svijetu potvrdile su prisutnost sljedećih elemenata u chemtrailsima: barij, aluminij, radioaktivni torij i cezij, bakar, titan, silicij, litij, kobalt, olovo, etilen dibromid i nekoliko patogenih agenasa.

Hrvatska je zadnjih godina među 15 najzagađenijih zemalja što se tiče zraka. Na društvenim mrežama u nas ali i u svijetu spominju se supstance i patogeni kojima nas navodno trenutno prskaju: 1.-Pseudomonas Aeruginosa   (bakterija koja napada uglavnom ljudski dišni sustav); 2.-Pseudomonas fluorescens  (bakterija koja uzrokuje infekcije krvi i dišnog sustava); 3. Serratia marcescens  (bakterija uzročnik upala pluća, upala mozga, upala srčanog mišića); 4.-Mycoplasma fermentes incognitus, patogeni mikroorganizam stvoren bioinženjeringom u vojnim laboratorijima SAD) 5.-Streptomyces i druge vrste gljiva; 6.Neke vrste kvasaca; 7.Određene bakterije koje sadrže specifične enzime koji mogu modificirati ljudski genom; 8.barijeve soli; 9.Aluminij - čestice mikronskih dimenzija; 10.Etilen dibromid (dibromoetan) C2H4Br2- kancerogeni aditiv za gorivo i insekticid koji miriše na kloroform; uzrokuje depresiju CNS-a, plućni edem i nadražuje sluznicu dišnog trakta. Bez obzira da li je ovo točno ili bi se trebalo hitno istražiti. Zašto se stručnjaci tako grčevito bore da 'uvrijede i diskreditiraju' one koji se s pravom pitaju odakle odjednom silno zagađenje oko nas. Zašto jednostavno ne krenu u javnu i argumentiranu diskusiju i predoče točne podatke i odgovore na pitanja zabrinutih stručnjaka i građana? Zašto je diskurs toliko 'užaren' ako nema razloga za brigu?

 Insitut za bio i tehnosferu (IBT) izdao je također priopćenje slijedećeg sadržaja „O alarmantnoj situaciji po pitanju stanja atmosfere na području Republike Hrvatske i šire regije (zapadni Balkan) svjedoče i praćenja zagađenosti česticama PM 10 i PM 2.5 koja su dostupna putem interneta  i koja potvrđuju da je naše područje najmanje unatrag dvije godine jedno od najzagađenijih područja u svijetu, što je paradoks s obzirom da nismo industrijska zemlja i da je smanjen broj stanovništva, posebno zbog iseljavanja. Štoviše, praćenje stanja zagađenosti atmosfere podudara se s IBT-ovim vizualnim opažanjima i praćenjima mogućih geoinženjerijskih operacija i/ili aktivnosti vezanih uz prelete zrakoplova izvan dosega javnosti na teritoriju čitave Republike Hrvatske. Naša mreža suradnika na terenu redovito to potvrđuje na osnovi kontinuiranih praćenja i registriranja situacije na hrvatskom nebu.“ (https://www.iqair.com/us/croatia/zagreb, https://www.iqair.com/earth?nav=, https://aqicn.org/city/croatia/zagreb-3/m/)

 Tvrdnja da postoji tajni program velikih razmjera za prskanje materijala iz zrakoplova je zanimljiva, premda predstavlja i jedan od argumenata negiranja tog problema. Zagovornici protiv te tvrdne kažu kad bi doista postojao program velikih razmjera koji baca materijal iz zrakoplova u opisanom opsegu, morao bi postojati veliki operativni program za proizvodnju, utovar i raspršivanje materijala. Kad bi takav program postojao na razini koja je potrebna za objašnjenje navodne količine chemtrailsa, zahtijevao bi tisuće ili možda desetke tisuća ljudi. Bilo bi izuzetno teško držati takav program u tajnosti jer bi bilo tako lako za jednu osobu u programu da ga otkrije pomoću procurjelih dokumenata, fotografija ili stvarnog hardvera. Ipak iskustvo s pandemijom Covida potvrđuje da su ovakve megazavjere itekako moguće i vrlo dobro planirane i koordinirane. Navest ću neke tvrdnje iz znanstvene literature koje kažu da su u tijeku istraživačke aktivnosti povezane s klimatskim promjenama koje upućuju na to da bi moglo biti moguće smanjiti porast globalne temperature modificiranjem atmosfere tako da reflektira više sunčeve energije u svemir. To je poznato kao solarni geoinženjering (SRM) ili modifikacija albeda (https://www.sciencegate.app/keyword/112879?expand_article=1 ). Također, još je 2013. objavljen je rad u kojem autori kažu da „ ….će nejednaka distribucija i neizvjesnosti u vezi s utjecajima SRM-a izazvati sukobe unutar postojećih institucija; da će SRM djelovati na planetarnoj razini i zahtijevati autokratsko upravljanje; da će motivacije za SRM uvijek biti pluralne i nestabilne; i da će SRM postati uvjetovan ekonomskim silama.“ (https://journals.sagepub.com/doi/10.1068/a45649 ). S obzirom na broj javno dostupnih radova, tekstova i svjedočanstava čini se da se i te kako radi o ozbiljnoj temi a ne 'pukoj izmišljotini ljudi'.

Bilo kako bilo, ovdje se radi o krajnje kontroverznoj problematici kojoj treba pristupiti odgovorno i rasvijetliti je poštenim znanstvenim argumentima. Proglašavanje ovog problema teorijom zavjere samo je „pometanje problema pod tepih“ i čudim se da se itko iz znanstvene zajednice tako emotivno svrstava na bilo koju 'stranu'. Čitajući u Google-u izlistane stranice o chemtrailsima i contrailsima još sam više uvjeren u prethodno.

O autoru: Akademik Krešimir Pavelić (Slavonski Brod, 19. srpnja 1952. godine) istaknuti je hrvatski znanstvenik u području biomedicine i zdravstva, polju temeljnih medicinskih znanosti. Bavi se molekularnom biologijom te istraživanjem raka. Obnašao je dužnost glavnog tajnika Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) te je bio voditelj Nacionalnog programa "Istraživanje raka". Njegov istraživački rad u području molekularne medicine fokusiran je na nasljedne karcinome. Zajedno sa svojim timom, već dugi niz godina istražuje prirodne proizvode i lijekove, kao i moguće primjene prirodnog minerala zeolit ​​klinoptilolit. Jedan je od rijetkih domaćih znanstvenika koji se ne boji progovarati u interesu cjelokupnog društva, makar to bilo i protivno zadanom sustavnom narativu. Član je brojnih znanstvenih akademija. /izvor: https://epoha.com.hr/kresimir-pavelic-otvoreno-o-medicini/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.