Program rada Europske komisije dobar je put za vraćanje povjerenja u Europu

sunčana

U Europskom parlamentu održana je rasprava o Programu rada Europske komisije 2020. godine u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).Programom su utvrđene mjere koje će se poduzeti u 2020., kako bi se političke smjernice predsjednice Komisije Ursule von der Leyen pretvorile u konkretne koristi za europske građane, tvrtke i društvo. Glavna pokretačka snaga iza Programa rada želja je da se uspješno iskoriste prilike koje će donijeti ekološka i digitalna tranzicija."Šezdeset i nešto je godina od Rimskih ugovora, a svijet je danas nestabilniji nego ikada prije. Klimatske, tehnološke i demografske promjene mijenjaju naše društvo i način života. Moramo se usredotočiti na jednakost i stvaranje prilika za sve – i za žene i za muškarce, Europljane s istoka, zapada, juga ili sjevera, mlade i stare", istaknula je zastupnica Glavak. 

Govoreći o Europskom zelenom planu, zastupnica Glavak rekla je da se on sastoji se od 47 ključnih mjera te da će u sljedećih deset godina mobilizirati najmanje bilijun eura, dakle tisuću milijardi ulaganja koja se očekuju na području zaštite okoliša i klime.

 "Gospodarstvo u interesu građana je načelo jednake plaće za jednak rad koje će biti temelj nove europske strategije za ravnopravnost spolova. Bit će to veliki izazov", poručila je zastupnica Glavak podsjetivši da žene u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca, iako su obrazovanije.

 

Konferencija o budućnosti Europe i nova tema – novi poticaj europskoj demokraciji – još je jedan od ciljeva Programa. Tu bi posebnu ulogu trebali imati građani, mladi, civilno društvo i europske institucije kao ravnopravni partneri.

 

"Tko može govoriti o demokraciji bolje od kontinenta koji ju je utemeljio, no moramo vratiti povjerenje u ono tko smo, što smo i znati kuda idemo. Ovaj program je dobar put za to", zaključila je zastupnica Glavak u svom izlaganju.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.