Glavak o dodatnom paketu mjera pomoći Europske komisije: Odlučno se suprotstavljamo krizi

Glavak o dodatnom paketu mjera pomoći Europske komisije:  Odlučno se suprotstavljamo krizi

Najavljene mjere Europske komisije nadopunjuju postojeće napore da se državama članicama pruži potpora kako bi ublažile posljedice krize uzrokovane koronavirusom. Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak pozdravila je prijedlog novog paketa mjera koji je danas predstavila Europska komisija. Njime se dodatno pojačava odgovor na pandemiju koronavirusa, stavljajući na prvo mjesto spašavanje života i osiguravanje izvora prihoda.

„Europska unija odlučno se suprotstavlja negativnim posljedicama pandemije, s kojima se suočavamo i kao pojedinci i kao zajednica. Najavljene mjere Europske komisije nadopunjuju postojeće napore da se državama članicama pruži potpora kako bi ublažile posljedice krize uzrokovane koronavirusom. Ovo je jasna poruka onima koji pokušavaju umanjiti značaj pomoći i solidarnosti Europske unije kako bismo zaštitili naše građane“, poručila je zastupnica Glavak.

Novi paket mjera obuhvaća uspostavu Instrumenta solidarnosti SURE teškog 100 milijardi eura, a najavljeno je i da će se sva raspoloživa sredstva iz triju fondova kohezijske politike preusmjeriti na suzbijanje pandemije koronavirusa. Za ribare i poljoprivrednike osigurane su potpore iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Dodatne 3 milijarde eura osigurat će se u okviru Instrumenta za hitnu potporu.

100 milijardi eura za osiguravanje radnih mjesta i nastavka rada tvrtki

Uspostavlja se novi Instrument solidarnosti SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) vrijedan 100 milijardi eura. Namijenjen je osiguranju primanja zaposlenika i pomoći tvrtkama da prebrode krizu. Zajmovi će se usmjeriti prema ugroženim sektorima, a temeljit će se na jamstvima država članica. Pristup zajmovima imat će sve države članice.

Inicijativom SURE podupirat će se programi skraćenog radnog vremena i slične mjere za pomoć državama članicama da očuvaju radna mjesta, a zaposlenike i samozaposlene osobe zaštite od rizika otpuštanja i gubitka prihoda.

Preusmjeravanje fondova kohezijske politike

Kako bi se odgovorilo na učinke krize javnog zdravlja, aktivirat će se sva neiskorištena sredstva iz triju fondova kohezijske politike: Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda.

Potpora ribarima, poljoprivrednicima i najpotrebitijima

Predlaže se fleksibilnija uporaba Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Državama članicama omogućit će se pružanje potpora ribarima za privremenu obustavu obavljanja ribarske djelatnosti, poljoprivrednicima u akvakulturi za privremenu obustavu ili smanjenje proizvodnje te organizacijama proizvođača za privremeno skladištenje proizvoda ribarstva i akvakulture.

Najavljeno je i da će Europska komisija predložiti i niz mjera kojima bi se poljoprivrednicima i drugim korisnicima omogućilo da dobiju potrebnu potporu u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Planira se povećanje predujmova za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj, a provjere na terenu bit će fleksibilnije kako bi se smanjilo administrativno opterećenje i potreba za fizičkim kontaktom.

Fond europske pomoći za najpotrebitije uvest će elektroničke bonove radi smanjenja rizika od zaraze koronavirusom te mogućnost kupnje zaštitne opreme za one koji im pružaju pomoć.

3 milijarde eura na raspolaganju u Instrumentu za hitnu potporu

Kako bi se osigurala dodatna potpora zdravstvenim sustavima, predloženo je da se iskoriste preostala sredstva iz ovogodišnjeg proračuna EU-a.

Tako će iznos od 3 milijarde eura biti stavljen na raspolaganje u Instrument za hitnu potporu, od čega će 300 milijuna eura biti dodijeljeno programu RescEU, kao potpora za stvaranje zajedničkih zaliha opreme.

Sve navedene mjere temelje se na važećem proračunu EU-a iz kojeg će se iscrpiti sva dostupna sredstva, što pokazuje nužnost uspostave snažnog i fleksibilnog dugoročnog proračuna EU-a.

Europski parlament podržao prvi paket mjera za suzbijanje posljedica pandemije

Podsjetimo, Europski parlament je na prošlotjednoj izvanrednoj plenarnoj sjednici dao potporu prijedlozima Europske komisije u nastojanju da suzbije negativne efekte krize izazvane širenjem koronavirusa. Podržan je prijedlog o uspostavi Investicijske inicijative kao odgovora na koronavirus, vrijedne 37 milijardi eura, prošireno je područje Fonda solidarnosti Europske unije za slučajeve izvanrednih stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja te je usvojena mjera privremene obustave pravila o korištenju slotova, kako bi se zaustavili letovi praznih zrakoplova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.