Rezolucija Europskog parlamenta za spašavanje radnih mjesta, oporavak gospodarstva Hrvatske i EU

sunčana glavak

Na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, uspješno je usvojen drugi paket mjera kojim se jača odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom bolesti COVID-19. Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su Rezoluciju Europskog parlamenta o koordiniranom odgovoru EU na pandemiju COVID-19 i njezine posljedice, izmjene proračuna za jači odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom te fleksibilnost fondova EU u zaštiti javnog zdravlja, ribara i osoba u potrebi.  Izmjenama proračuna osigurane su 3 milijarde eura potpore zdravstvenim sektorima, od kojih će  2,7 milijardi eura biti dostupno putem Instrumenta za hitnu potporu te dodatnih 300 milijuna eura u okviru sustava rescEU. Usvojeno je i 115 milijuna eura za povećanje sredstava Mehanizma Unije za civilnu zaštitu te 100 milijuna eura za potporu obnovi nakon potresa u Albaniji. Ukupni iznos povećanih sredstava iznosi 3,567 milijardi eura.  

Usvojenim mjerama fleksibilnosti pri upotrebi europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućeno je pružanje privremene mogućnosti 100 postotnog sufinanciranja iz proračuna EU-a za provedbu programa kohezijske politike te su aktivirana sva neiskorištena sredstva iz triju fondova kohezijske politike: Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda. Kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa u sektoru ribarstva i akvakulture povećana je razina prilagodljivosti u uporabi Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.  

Rezolucijom Europskog parlamenta o koordiniranom odgovoru EU na pandemiju COVID-19 podržana je implementaciju mjera i korištenje sredstava koja će spasiti radna mjesta te pomoći zdravstvenom sustavu i oporavku gospodarstva Europske unije i Republike Hrvatske.  

,,Mjere i sredstva koje smo danas izglasali u Europskom parlamentu potvrda su snažnog partnerstva europskih institucija i država članica u ovim izazovnim vremenima. Usmjeravanjem zajedničkih napora i ideja postići ćemo zadani cilj očuvanja ljudskih života, javnog zdravlja i stvaranja temelja gospodarskog oporavka. U tom dugoročnom procesu solidarnost, zajedništvo i suradnja važniji su no ikad prije.’’ istaknula je zastupnica Sunčana Glavak.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.