Usvojen amandman Tomislava Sokola, Brexit neće uzrokovati nestašicu medicinske opreme u EU

tomislav sokol

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na sastanku Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta na kojem se glasovalo o preporukama za pregovore Unije o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Zastupnici u Europskom parlamentu su u sklopu Odbora izglasali preporuke u kojima stoji kako je u zajedničkom interesu obiju strana da budući Sporazum ponudi sveobuhvatan i uravnotežen odnos, ali i da država koja je napustila Uniju ne može više uživati sve privilegije njezina članstva.  

To je stav kojeg dijeli i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je na Odboru u nekoliko navrata naglasio kako se budući Sporazum ne smije negativno odraziti na zaštitu europskih potrošača – Slažem se da moramo smanjiti međusobnu birokraciju na najmanju moguću mjeru, ali ne smijemo ugroziti integritet carinske unije. Zna se koje su obveze, ali i privilegije članstva. No, Sporazum mora također poštivati i čuvati gospodarske interese Europske unije te zdravlje i sigurnost naših potrošača – rekao je Sokol koji je predložio i poseban amandman koji sprječava da 'Brexit' dovede do nestašice lijekova i medicinske opreme u državama članicama Europske unije.

Sokol je u kompromisnom amandmanu, kojeg je Odbor usvojio, inzistirao da se u pregovorima uzme u obzir specifičnost međusobne trgovine zaštitnom medicinskom opremom i farmaceutskim proizvodima. Ujedinjena Kraljevina je naime jedna od najvećih izvoznica takvih proizvoda, o kojoj je Europska unija dosad uvelike ovisila. – Novo partnerstvo mora jamčiti da 'Brexit' neće za posljedicu imati nestašicu lijekova u Europskoj uniji. Riječ je o problemu koji je do posebnog izražaja došao izbijanjem epidemije uzrokovane pojavom novog tipa koronavirusa. Europska komisija prepoznala je važnost povratka domaćeg suvereniteta nad proizvodnjom lijekova, ali to se ne može i neće dogoditi preko noći. Do tad nam je iznimno bitno osigurati da naši pacijenti i liječnici imaju dovoljno opreme i lijekova za borbu protiv bolesti – rekao je Sokol.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.