Sunčana Glavak: Nastavljamo aktivno raditi na podizanju javne svijesti o raku

Sunčana Glavak: Nastavljamo aktivno raditi na podizanju javne svijesti o raku

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije održan je digitalni masterclass „Dekodirajmo rak – za sljedeće desetljeće“ na kojem je sudjelovala Sunčana Glavak, zastupnica i članica Skupine zastupnika u Europskom parlamentu protiv raka (MEPs Against Cancer – MAC).

Zastupnica Glavak u svom je izlaganju istaknula važnost preventivnih pregleda i podizanja svijesti o raku jer je vjerojatnost izlječenja velika ako se rak dijagnosticira dovoljno rano.

"Iako je borba protiv koronavirusa stavila u drugi plan druge zdravstvene teme, moramo nastaviti aktivno raditi na podizanju javne svijesti o raku, pogotovo prevencije i ranog otkrivanja. Nadam se da će buduća epidemiološka situacija biti povoljna kako bismo mogli organizirati konferencije Fight&Win diljem Hrvatske. Zajedno možemo biti uspješni u borbi protiv raka", poručila je zastupnica Sunčana Glavak.

Fight&Win je snažna platforma koja povezuje ljude u pogledu teme borbe protiv raka. Koncept konferencije je ostvariti suradnju s vrhunskim hrvatskim medicinskim stručnjacima na polju onkologije, kao i raznim udrugama koje se bave temom raka i pacijentima koji boluju od raka, potičući razgovor o raku u svim dijelovima Hrvatske. Glavni je cilj promovirati važnost prevencije raka i zdravlja uopće, a također i omogućiti platformu onima koji su pobijedili rak kako bi mogli podijeliti svoja iskustva i umanjiti stigmu koja se stvara oko raka.

Tri Fight&Win konferencije bile su planirane prije ljeta 2020. godine, a sljedeća konferencija trebala se održati u Slavonskom Brodu u ožujku, ali je odgođena zbog pandemije bolesti COVID-19.

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj. U posljednjih se 15 godina godišnje u prosjeku dijagnosticira 11.760 slučajeva invazivnog raka kod muškaraca te 10.150 kod žena. Nacionalni plan protiv raka nužna je strategija, čijom bi se uspješnom implementacijom svim građanima omogućili optimalni i jednaki uvjeti prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i rehabilitacije te palijativne skrbi na razini cijele države. Upravo ta standardizacija protokola od primarne i sekundarne prevencije i dijagnostike do učinkovitog liječenja može dovesti do najvažnijeg cilja Nacionalnog plana protiv raka – smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka. Procijenjena ulaganja u implementaciju Nacionalnog plana protiv raka u Hrvatskoj su 198 milijuna eura u desetogodišnjem razdoblju od 2020. do 2030. godine.

Na videokonferenciji su sudjelovali i doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, prim. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, Ivan Vidiš, ambasador mladih pri Europskoj ligi protiv raka te David Ritchie i Wendy Yared iz Europske lige protiv raka.

Govornici su upozorili na potrebu povećanja broja javnih akcija osvještavanja i edukacije građanstva o prevenciji i ranom otkrivanju raka. Istaknuli su da je broj osoba koje obolijevanju i umiru od raka u porastu te da zdravstveni sustavi nisu prilagođeni dugoročnom liječenju raka. Rak će postati vodeći uzrok smrti u budućnosti.

Digitalni masterclass organizirala je Hrvatska liga protiv raka kao dio aktivnosti tijekom Europskog tjedna borbe protiv raka.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.